Σε πλήρη εξέλιξη είναι αυτή την περίοδο η διαδικασία ανάδειξης σχημάτων που διεκδικούν μερίδια στην εγχώρια τραπεζική αγορά, οδηγώντας σε ουσιαστική όξυνση του ανταγωνισμού στον κλάδο, για πρώτη φορά μετά την κρίση χρέους της περασμένης δεκαετίας.

Πρόκειται για πιστωτικά ιδρύματα, που είτε ξεκίνησαν από μηδενική βάση ή βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης, προς την κατεύθυνση εξυγίανσης των ισολογισμών τους και διασφάλισης των απαραίτητων κεφαλαίων για την ανάπτυξη των εργασιών τους.

Παγκρήτια: Ανοδικά στα 90,8 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων το 2023

Στόχο τους αποτελεί η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών σε πελάτες που αναζητούν πιο εξατομικευμένη εξυπηρέτηση σε σχέση με τους συστημικούς ομίλους, αλλά και σε τμήματα της οικονομίας χωρίς ιδιαίτερη πρόσβαση σε τραπεζικές πιστώσεις.

Οι εκφραστές αυτής της νέας δυναμικής που αναπτύσσεται στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα φιλοδοξούν να αποτελέσουν τον πέμπτο ισχυρότερο πόλο.

Ο λόγος γίνεται για την Optima Bank και το υπό δημιουργία ενιαίο σχήμα Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, η οποία έχει ήδη απορροφήσει μεταξύ άλλων τις εργασίες της HSBC Ελλάδος.

Τα κέρδη της Optima Bank

Η πρώτη, ενισχυμένη μετά την τελευταία αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και την είσοδό της στο ελληνικό χρηματιστήριο, έχει καταγράψει την τελευταία τριετία ισχυρούς ρυθμούς μεγέθυνσης του ενεργητικού της, αλλά και υψηλή κερδοφορία.

Προτεραιότητα της διοίκησής της αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυση των εργασιών της κυρίως στις χρηματοδοτήσεις μεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων και στη διαχείριση επενδύσεων.

Το 2023 η Optima Bank, στον τρίτο χρόνο λειτουργίας της, πέτυχε καθαρά κέρδη 103 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 143%.

Την ίδια περίοδο η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (Return on Tangible Equity – RoTE) έφτασε στο 29%, που είναι η υψηλότερη στην Ελλάδα.

Οι εκταμιεύσεις δανείων το 2023 ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 633 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος, με αποτέλεσμα τα καθαρά δανειακά υπόλοιπα να αυξηθούν κατά 765 εκατ. ευρώ στα 2,5 δισ. ευρώ.

Με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφώνεται στο 17,4%, η τράπεζα διαθέτει επαρκή θωράκιση.

Επιπλέον, με το δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 76%, βρίσκεται σε ισχυρή θέση για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, προς υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.

Ο νέος πόλος

Στον αντίποδα, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προετοιμασία για τη συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Οι διοικήσεις των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων καλούνται να σχεδιάσουν το πλάνο εξυγίανσής τους, στη βάση της αξιολόγησης του χαρτοφυλακίου τους από τον οίκο DBRS.

Ειδικότερα, το επόμενο διάστημα θα αποφασίσουν την ένταξη μέρους ή του συνόλου των κόκκινων δανείων στο σχήμα κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής και θα οριστικοποιήσουν το σχέδιο συγχώνευσής τους.

Το τελευταίο θα πρέπει να εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να προχωρήσει η αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου από το ερχόμενο φθινόπωρο και να ολοκληρωθεί η συνένωσή τους.

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ένας νέος πόλος, με χαμηλούς δείκτες καθυστερήσεων και την απαραίτητη κεφαλαιακή ισχύ για τη χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Τα αποτελέσματα

Οι δύο τράπεζες ανακοίνωσαν βελτιωμένα αποτελέσματα για τη χρήση του 2023.

Αναλυτικότερα:

* Η Attica Bank επέστρεψε σε θετική επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία για πρώτη φορά μετά από συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις.

Ανήλθε σε 21,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς 38,5 εκατ. ευρώ κατά την περυσινή χρήση.

Επίσης, τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 28,6 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικού αποτελέσματος 356,6 εκατ. ευρώ το 2022.

Στόχος της διοίκησής της τη νέα χρονιά αποτελεί η συνέχιση των προσπαθειών για την προσφορά μίας εναλλακτικής τραπεζικής πρότασης με πελατοκεντρικό χαρακτήρα, πιο ανταγωνιστικής και με προϊόντα ολιστικής προσέγγισης, που απαντούν στις ανάγκες επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και ιδιωτών.

Έμφαση θα δοθεί και το 2024 στην επιχειρηματική τραπεζική, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ συνεχίζεται η εστίαση σε κλάδους της οικονομίας που συμμετέχουν σε μεγάλα έργα, στην ενέργεια, τις υποδομές, τον τουρισμό, το real estate και τη μεταποίηση.

* Η Παγκρήτια Τράπεζα πέτυχε το 2023 κέρδη προ φόρων 90,76 εκατ. ευρώ, τα οποία ήταν σημαντικά ενισχυμένα σε ετήσια βάση, τόσο από την απόκτηση των δραστηριοτήτων του ελληνικού υποκαταστήματος της HSBC, όσο και από την επιχειρηματική δραστηριότητα της ίδιας.

Εξαιρουμένης της ωφέλειας από την απόκτηση της HSBC, το ετήσιο αποτέλεσμα κατέγραψε επίσης άνοδο 10,6%, με τα κέρδη προ φόρων να φτάνουν τα 6,40 εκατ. ευρώ έναντι 5,76 εκατ. ευρώ το 2022.

Κι αυτό παρά το υψηλό ζημιογόνο αποτέλεσμα που ενσωματώθηκε ως αποτέλεσμα της νομικής συγχώνευσης, με απορρόφηση, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις