Ευοίωνα είναι τα μηνύματα από το μέτωπο των προμηθειών για τις τράπεζες στο ξεκίνημα του 2024, δημιουργώντας αισιοδοξία τις διοικήσεις τους για καταγραφή νέου ιστορικού υψηλού στην τρέχουσα χρήση.

Την ίδια στιγμή, θετικά σήματα για τα επιτοκιακά τους έξοδα εκπέμπουν οι κινήσεις των καταθετών, η πλειονότητα των οποίων συνεχίζει να γυρίζει την πλάτη στους ακριβούς για τα πιστωτικά ιδρύματα λογαριασμούς προθεσμίας.

Με τον τρόπο αυτό, χτίζονται μαξιλάρια ασφαλείας για το οργανικό τους αποτέλεσμα, το οποίο αναπόφευκτα θα πιεστεί από το δεύτερο μισό του 2024, λόγω της αναμενόμενης αποκλιμάκωσης του κόστους χρήματος στη ευρωζώνη.

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Ζουν το «θαύμα» των επιτοκίων

Τα επενδυτικά προϊόντα

Ενδεικτική των ισχυρών προοπτικών για τα έσοδα από μη τοκοφόρες εργασίες, είναι η πορεία των πωλήσεων επενδυτικών προϊόντων από τις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, στο α΄τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, οι καθαρές εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια έφτασαν τα 1,47 δισ. ευρώ.

Καταγράφηκε με τον τρόπο αυτό μία αύξηση της τάξης του 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κατά την οποία είχαν διαμορφωθεί σε 1 δισ. ευρώ περίπου.

Εφόσον οι τάσεις αυτές συνεχιστούν στα επόμενα τρίμηνα, οι τράπεζες θα πετύχουν σημαντική ενίσχυση των εσόδων από τις προμήθειες που εισπράττουν για τη διάθεση και διαχείριση των προγραμμάτων της κατηγορίας.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το λανσάρισμα νέων αμοιβαίων κεφαλαίων είναι συνεχές, με την έμφαση να δίνεται σε προϊόντα που επενδύουν το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού τους σε ομόλογα.

Πρόκειται για αμοιβαία κεφάλαια, στα οποία στρέφονται κατά κύριο λόγο οι πλέον συντηρητικοί καταθέτες, που αναζητούν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τα κλασικά προγράμματα προσυμφωνημένης διάρκειας, αλλά δεν θέλουν να αναλάβουν το ρίσκο της επένδυσης σε μετοχές.

Μέσω αυτών, οι διαχειριστές τους εκτιμούν ότι η συνολική απόδοση την επόμενη διετία μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και το 6%.

Το σενάριο αυτό είναι απολύτως ρεαλιστικό, εάν δεν υπάρξουν πολλαπλές πτωχεύσεις εκδοτών σε αυτό το διάστημα και δεδομένων των υψηλών αποδόσεων με τις οποίες διαπραγματεύονται σήμερα οι περισσότεροι ομολογιακοί τίτλοι.

Ως εκ τούτου, τα συγκεκριμένα αμοιβαία κεφάλαια αποτελούν μία ελκυστική επιλογή, με μέση ετήσια απόδοση σημαντικά καλύτερη των λογαριασμών προθεσμίας,

Για το λόγο αυτό πάνω από το 86% των καθαρών εισροών διοχετεύτηκε σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια στο α’ τρίμηνο του 2024.

Τι κερδίζουν

Οι προμήθειες που κερδίζουν οι τράπεζες από τις πωλήσεις αυτών των προϊόντων είναι ιδιαίτερα υψηλές. Πρόκειται για τις εξής:

Κόστος εισόδου: Κυμαίνεται ανάλογα με το αμοιβαίο κεφάλαιο από 0,25% ως 2% του ποσού της επένδυσης

Αμοιβές διαχειριστή: Διαμορφώνεται γύρω από τη ζώνη του 1% – 1,5% επί της αξίας της επένδυσης και επιβάλλεται κάθε χρόνο

Κόστος συναλλαγών: Ανέρχεται σε 0,15% της αξίας της επένδυσης και εφαρμόζεται κάθε χρόνο

Το όφελος όμως από τις πωλήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων δεν αφορά μόνο τα έσοδα από προμήθειες.

Η εξοικονόμηση

Σχετίζεται και με τη μείωση των εξόδων για τόκους, μιας και τα χρήματα που εισρέουν σε αυτά τα προϊόντα προέρχονται από τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αν παρέμεναν στο σύστημα, θα τοποθετούνταν κατά πάσα πιθανότητα σε προθεσμιακές καταθέσεις, για τις οποίες οι τράπεζες πληρώνουν επιτόκια της τάξης του 1,50% – 2%.

Η εξέλιξη της καταθετικής βάσης τους τελευταίους μήνες αποτυπώνει αυτές τις τάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το Φεβρουάριο, τα υπόλοιπα σε λογαριασμούς προθεσμίας από νοικοκυριά υποχώρησαν για πρώτη φορά μετά από 14 μήνες συνεχούς μηνιαίας ανόδου.

Πρόκειται για μία δυναμική που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της από τα μέσα της περυσινής χρονιάς.

Μετά την άνοδο των σχετικών μεγεθών κατά 9,63 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2023, οι καθαρές εισροές σε προϊόντα της κατηγορίας εξασθένισαν σημαντικά.

Στο β΄ εξάμηνο υποχώρησαν κατά περισσότερο από 50%, στα 4 δισ. ευρώ, ενώ στο τρίμηνο Δεκεμβρίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024 η μέση μηνιαία καθαρή εισροή διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Ο βασικός λόγος αυτής της υποχώρησης είναι η άνοδος των επενδύσεων σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια.

Με τον τρόπο αυτό συγκρατούνται τα επιτοκιακά έξοδα των τραπεζών, ενώ με την κατάργηση προϊόντων διάρκειας άνω των 12 μηνών και μέσω την στοχευμένη προς τα κάτω αναπροσαρμογών στις αποδόσεις, επιχειρείται η μείωσή τους με ορίζονται το 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Πύργος Πειραιάς: Λαμβάνει πιστοποίηση LEED Platinum – Ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης στην Ελλάδα
Επιχειρήσεις |

Ο Πύργος Πειραιά λαμβάνει πιστοποίηση LEED Platinum - Ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης στην Ελλάδα

Ο Πύργος Πειραιά υπερβαίνει κατά τρεις βαθμίδες τις ενεργειακές απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας για υφιστάμενα κτήρια και κατατάσσεται στην κατηγορία A+, σύμφωνα με το πρότυπο ΚΕΝΑΚ

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»