Αλμα στα λειτουργικά κέρδη του πρώτου τριμήνου, αναμένει η Samsung Electronics καθώς οι τιμές των τσιπ μνήμης σημειώνουν ισχυρή ανάκαμψη μετά τη χειρότερη ύφεση του κλάδου εδώ και δεκαετίες πέρυσι.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ μνήμης στον κόσμο βάσει πωλήσεων εκτίμησε την Παρασκευή ότι τα λειτουργικά κέρδη εκτινάχθηκαν κατά 931% στα 6,6 τρισεκατ. γουόν (4,9 δισ. δολάρια) σε προκαταρκτικούς αριθμούς για τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους.

Samsung Electronics: Εννιά φορές πάνω αναμένονται τα κέρδη στο α’ τρίμηνο

Αυτό ήταν καλύτερο από τις προσδοκίες των αναλυτών για 5,7 τρισεκατ. γουόν, σύμφωνα με την LSEG SmartEstimates. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11,4% σε 71 τρισεκατ. γουόν σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις σηματοδοτούν τα υψηλότερα κέρδη της Samsung από το τρίτο τρίμηνο του 2022, καθώς το τμήμα τσιπ της είναι πιθανό να καταγράψει τα πρώτα κέρδη του μετά από πέντε τρίμηνα.

Οι μετοχές της Samsung διαπραγματεύονταν 0,7% χαμηλότερα το πρωί της Παρασκευής, μετά από άνοδο περίπου 30% κατά το τελευταίο έτος. Τα αναλυτικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα.

Ανοδος στις τιμές

Οι περικοπές παραγωγής από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και η ισχυρή ζήτηση για τσιπ υψηλής απόδοσης εν μέσω της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης ανέβασαν τις τιμές των τσιπ.

Οι τιμές των τσιπ μνήμης Dram αυξήθηκαν κατά περίπου 20% το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι τιμές των τσιπ μνήμης Nand flash, που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση δεδομένων, αυξήθηκαν κατά 23-28%, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων TrendForce.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το τμήμα τσιπ της Samsung θα εμφανίσει λειτουργικά κέρδη περίπου 900 δισ. γουόν το πρώτο τρίμηνο, έναντι λειτουργικών ζημιών 2,2 εκατ. γουόν το τρίμηνο του Δεκεμβρίου.

“Βλέπουμε μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη στον κύκλο των μνημών, με μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των τιμών των τσιπ μνήμης”, δήλωσε ο Roko Kim, αναλυτής της Hana Financial Investment. “Θα είναι μια χρονιά μέγιστων κερδών Dram με την εκτίναξη των τιμών Nand”.

Η ανάκαμψη της αγοράς τσιπ μνήμης αξίας 160 δισ. δολαρίων υπογραμμίστηκε από την ισχυρή πρόβλεψη πωλήσεων της Micron τον περασμένο μήνα, με την αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ να προβλέπει ρεκόρ πωλήσεων το 2025.

Οι μετοχές της Samsung ενισχύθηκαν επίσης από την άμβλυνση των ανησυχιών σχετικά με την ανταγωνιστικότητά της στη μνήμη υψηλού εύρους ζώνης (HBM), αφού ο επικεφαλής της Nvidia Jensen Huang δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία του βρίσκεται στη διαδικασία πιστοποίησης των νέων τσιπ HBM της Samsung για τις μονάδες επεξεργασίας γραφικών της.

Η Samsung προσπαθεί σκληρά να προλάβει τους αντιπάλους της στα τσιπ υψηλού περιθωρίου κέρδους που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς έχει μείνει πίσω από την εγχώρια αντίπαλο SK Hynix στη μαζική παραγωγή των πιο προηγμένων τσιπ HBM.

Τα smartphone ενισχύουν τα κέρδη της εταιρείας

Ο Kyung Kye-hyun, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που είναι υπεύθυνος για την επιχείρηση τσιπ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Samsung ήταν κοντά στο να διεκδικήσει την ηγεσία στα τσιπ HBM. Είπε επίσης σε συνέλευση μετόχων ότι η εταιρεία αναμένει έσοδα άνω των 100 εκατ. δολαρίων από την προηγμένη επιχείρηση συσκευασίας τσιπ φέτος.

«Η Samsung» σημειώνει πρόοδο στην επιχείρηση HBM, η οποία θεωρούνταν η αχίλλειος πτέρνα της”, δήλωσε ο Lee Seung-woo, αναλυτής της Eugene Investment & Securities.

Ο Lee πρόσθεσε ότι η ζημιογόνος επιχείρηση χυτηρίου τσιπ της Samsung εξακολουθεί να επιβαρύνει τα κέρδη της εταιρείας, αλλά ανέμενε ότι το τμήμα εργολαβικής κατασκευής θα καταστεί κερδοφόρο το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η Samsung, η οποία κατασκευάζει ένα χυτήριο στο Τέξας, αναμένεται να λάβει τουλάχιστον 5 δισ. δολάρια σε επιχορηγήσεις από τις ΗΠΑ, ενώ η εγχώρια ανταγωνίστρια SK Hynix επενδύει περίπου 4 δισ. δολάρια σε ένα προηγμένο εργοστάσιο συσκευασίας τσιπ AI στην Ιντιάνα.

Τα ισχυρά κέρδη της Samsung καθοδηγούνται επίσης από τις ισχυρές πωλήσεις των τελευταίων smartphones της εταιρείεας με βάση την τεχνητή νοημοσύνη.

Η εταιρεία λάνσαρε τον Ιανουάριο τα τηλέφωνα Android Galaxy S24 που είναι ικανά να εκτελούν χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης “on-device”, βοηθώντας τη Samsung να ανακτήσει την πρώτη θέση στις παγκόσμιες πωλήσεις smartphones τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα