Περισσότερες από 600 θέσεις εργασίας έχει περικόψει η Apple καθώς φέρεται να εγκατέλειψε τα σχέδιά της για την παραγωγή του δικού της αυτόνομου αυτοκινήτου.

Η πλειονότητα των περικοπών προέρχεται από το τμήμα που εργαζόταν πάνω στο project αυτόνομης οδήγησης στην Καλιφόρνια, το οποίο πρόσφατα εγκαταλείφθηκε, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το υπουργείο Εργασίας ενημερώθηκε στις 28 Μαρτίου ότι 614 υπάλληλοι θα απολυθούν τον Μάιο.

Apple: Το μέλλον βρίσκεται στα οικιακά ρομπότ – Τι φέρνει το επόμενο μεγάλο project

Ο τεχνολογικός γίγαντας έχει αποφύγει τις μαζικές απολύσεις τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με άλλες εταιρείες που έχουν περικόψει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας από την πανδημία.

Τον Μάιο του περασμένου έτους, το αφεντικό της Apple, Τιμ Κουκ, είχε δηλώσει στο CNBC ότι οι απολύσεις θα ήταν η «έσχατη λύση».

50.000 περικοπές θέσεων εργασίας στην τεχνολογία

Συνολικά περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας έχουν καταργηθεί στον κλάδο τεχνολογίας μέχρι στιγμής στο 2024, σύμφωνα με το layoffs.fyi.

Εταιρείες υψηλού προφίλ όπως η Amazon, η Google, η Microsoft, η Snap και το PayPal είναι μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας που έχουν ανακοινώσει περικοπές το 2024.

Ωστόσο, η Apple έχει απολύσει πολύ λιγότερους ανθρώπους σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της.

Το σύνολο του εργατικού δυναμικού της σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται σε περίπου 161.000 άτομα, σύμφωνα με την GlobalData.

Η Apple είναι η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο – αλλά «κανείς δεν έχει ανοσία στις περικοπές θέσεων εργασίας», σημειώνει η αναλυτής Paolo Pescatore της PP Foresight.

«Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται σημαντικό, δεδομένου ότι σχετίζεται με την Apple ως έναν από τους τελευταίους μεγάλους τεχνολογικούς γίγαντες που έκανε περικοπές θέσεων εργασίας, δεν καθοδηγείται από την ανάγκη για αποτελεσματικότητα», λέει ο κ. Pescatore.

«Αισθάνεται περισσότερο σαν μια μετατόπιση της στρατηγικής εστίασης σε άλλους νέους αναδυόμενους τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη», προσθέτει.

Η έρευνα επιβραδύνεται

Αναφορές ότι η Apple τερμάτισε την επένδυσή της πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο έργο της αυτόνομης οδήγησης ήρθαν στο προσκήνιο για πρώτη φορά τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ωστόσο, η εταιρεία δεν αναγνώρισε ποτέ δημόσια μια τέτοια εξέλιξη.

Η Apple φέρεται να ξόδεψε δισεκατομμύρια δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη ενός πλήρως αυτόνομου οχήματος χωρίς τιμόνι και πεντάλ.

Αλλά έγινε κατανοητό ότι το σχέδιο αυτό απέχει ακόμη πολλά χρόνια από την παραγωγή ενός οχήματος.

Άλλες εταιρείες όπως η Ford και η General Motors έχουν επίσης επιβραδύνει την έρευνα για αυτόνομα οχήματα καθώς το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος αυξάνεται.

Αναφέρθηκε ότι η Apple θα μετακινούσε ένα σημαντικό τμήμα εργαζομένων από την ομάδα των 2.000 ατόμων που απασχολούνταν στο τμήμα ηλεκτρικών αυτοκινήτων της, για να εργαστούν σε έργα τεχνητής νοημοσύνης.

Μια ξεχωριστή κατάθεση στην έκθεση θέσεων εργασίας στην Καλιφόρνια δείχνει ότι τον Ιανουάριο, η Apple απέλυσε 121 εργαζόμενους στο γραφείο της στο Σαν Ντιέγκο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτή η ομάδα εργαζόταν στην τεχνητή νοημοσύνη και ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να μετακομίσουν στο Ώστιν του Τέξας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία