1. Δείκτες Παρακολούθησης της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Οικονομίας

2. Εκτιμήσεις για την Ελληνική Οικονομία

Σε πρόσφατη μελέτη της για την ευρωπαϊκή οικονομία, η Oxford Economics σημειώνει ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις από τη Γαλλία και τη Γερμανία για μείωση του επιπέδου των τιμών, είχαν αυξήσει τις πιθανότητες ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να μας εκπλήξει προς τα κάτω τον Μάρτιο. Η μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων και του πυρήνα του πληθωρισμού (στο 2,7% και 2,9% αντίστοιχα) έφερε μείωση του γενικού δείκτη. Επιπλέον, υπήρξε ηπιότερος αποπληθωρισμός στις τιμές της ενέργειας (-1,8% έναντι -3,7%), με τις ισχυρότερες τιμές του πετρελαίου από έτος σε έτος και τα υψηλά προθεσμιακά συμβόλαια για την ενέργεια να διατηρούν ένα τις τιμές σε ένα σχετικά υψηλό επίπεδο.

Το ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού σημείωσε νέα χαλάρωση είναι ευπρόσδεκτο, αλλά οφείλεται αποκλειστικά στον ασθενέστερο πληθωρισμό των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών, καθώς ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παρέμεινε εκεί που βρίσκεται εδώ και πέντε μήνες, στο 4%. Οι τιμές των υπηρεσιών αντιπροσωπεύουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του συνολικού πληθωρισμού (Διάγραμμα 1).

Η ένταση της εργασίας στην παραγωγή υπηρεσιών και η αύξηση των μισθών εξηγούν το ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών μειώνεται πολύ πιο αργά από άλλες συνιστώσες. Η αποπληθωριστική διαδικασία στην Ευρωζώνη συνεχίζεται και ο πληθωρισμός των τροφίμων και ο πυρήνας του πληθωρισμού θα πρέπει να σημειώσουν περαιτέρω μείωση τους επόμενους μήνες. Αυτό θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις

Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής),

Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά

με ομάδα ερευνητών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia