Με μικρή άνοδο ξεκινάει η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, καθώς ενισχύονται οι μετοχές των εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο  Dow Jones ενισχύεται κατά 53 μονάδες, ή 0,14% στις 38.958 μονάδες, ο S&P 500 κατά 0,10% στις 5.2010 και ο Nasdaq Composite κατά 0,14% στις 16.262 μονάδες.

Χρυσός: Οι traders προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο του ράλι

Ο Dow  υποχώρησε κατά 2,3% την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Μάρτιο του 2023. Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες που άγγιξαν το 1%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλειά από τις αρχές Ιανουαρίου. Ο  Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 0,8%, σημειώνοντας την τέταρτη εβδομάδα απωλειών.

Ωστόσο η συνεδρίαση της Παρασκευής έκλεισε με κέρδη, μετά από μια ισχυρότερη από το αναμενόμενο έκθεση για τις θέσεις εργασίας την Παρασκευή. Οι προσλήψεις που ξεπέρασαν τις προβλέψεις  τροφοδότησαν  την ελπίδα ότι μια ισχυρή οικονομία θα μπορούσε να συνεχίσει να υποστηρίζει την αύξηση των εταιρικών κερδών, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί αυξάνονται σταθερά και οι συνολικές μισθοδοσίες ξεπερνούν τον πληθωρισμό, γεγονός που θα κρατήσει τους Αμερικανούς να ξοδέψουν το 2024 και θα ενισχύσει την οικονομία προς τα εμπρός» εκτιμά ο Bill Adams, επικεφαλής οικονομολόγος στην Comerica Bank.\

Εν αναμονή του πληθωρισμού

Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ( ΔΤΚ) και Παραγωγού που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα για να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones αναμένουν ότι ο αριθμός ΔΤΚ, που αναμένεται την Τετάρτη το πρωί, θα αυξηθεί κατά 0,3% τον περασμένο μήνα και 3,5% σε ετήσια βάση.

«Η Fed φαίνεται να μην ενοχλείται από τα ισχυρά κέρδη της απασχόλησης. … Ωστόσο, ο πληθωρισμός είναι μεγαλύτερο ζήτημα και είναι επιτακτική ανάγκη τα δεδομένα τιμών Mar (CPI, PPI, PCE) να δείχνουν ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού επανέρχεται σε τροχιά» σημειώνει ο Adam Crisafulli, ιδρυτής της Vital Knowledge.

Οι επενδυτές παλεύουν επίσης με τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων και τις τιμές του πετρελαίου. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε σχεδόν κατά 20 μονάδες βάσης σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα σε περίπου 4,4%. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο έφτασε τα 87 δολάρια εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street