Μεγαλύτερη αύξηση από ό,τι αναμενόταν τον Φεβρουάριο εμφάνισε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή, λόγω των επιδόσεων του κατασκευαστικού κλάδου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση 0,3%.

Γερμανία: Υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Μάρτιο

Η δεύτερη διαδοχική μεγάλη μηνιαία άνοδος επιβεβαιώνει ότι ο τομέας ξεκίνησε το έτος με καλύτερο πρόσημο, δήλωσε η Franziska Palmas, ανώτερη οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη, αφού ο τομέας έκλεισε το 2023 με συρρίκνωση.

«Παρ’ολα αυτά εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι θα δυσκολευτεί κατά το υπόλοιπο του 2024 λόγω της αδύναμης ζήτησης και της μειωμένης ανταγωνιστικότητας», συμπλήρωσε η Palmas.

Η μηνιαία αύξηση της παραγωγής στη βιομηχανία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της παραγωγής στον κατασκευαστικό κλάδο κατά 7,9%, ενώ η παραγωγή μειώθηκε κατά 6,5% τον μήνα στον τομέα της παραγωγής ενέργειας.

Η μεταποιητική παραγωγή, εξαιρουμένης της ενέργειας και των κατασκευών, αυξήθηκε κατά 1,9% σε σχέση με τον Ιανουάριο. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της παραγωγής κατά 5,7% στην αυτοκινητοβιομηχανία και κατά 4,6% στη χημική βιομηχανία.

Μετά την αναθεώρηση των προσωρινών αποτελεσμάτων, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,3% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, αντί της αρχικής εκτίμησης για 1,0%.

Η λιγότερο ευμετάβλητη σύγκριση τριών μηνών με τρεις μήνες έδειξε ότι η παραγωγή ήταν κατά 0,5% χαμηλότερη την περίοδο από τον Δεκέμβριο 2023 έως τον Φεβρουάριο 2024 σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Η βιομηχανική παραγωγή εξακολουθεί να βρίσκεται περίπου 8% κάτω από το προ της πανδημίας επίπεδο, δήλωσε ο παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών της ING Carsten Brzeski.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα στη γερμανική βιομηχανία είναι μια κυκλική βελτίωση, όχι διαρθρωτική», δήλωσε στο Reuters ο Brzeski.

Οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση, λιγότερο από το αναμενόμενο, δείχνοντας ότι η αδυναμία της ζήτησης στον τομέα της μεταποίησης συνεχίζεται.

«Κοιτάζοντας μπροστά, όσο κι αν τα βιομηχανικά στοιχεία της Δευτέρας λειτουργούν σαν βάλσαμο για τη γερμανική οικονομία, αυτό δεν είναι ακόμη η αρχή μιας σημαντικής ανάκαμψης», κατέληξε ο Brzeski.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή