Έρευνα κατά του μεγιστάνα της τεχνολογίας Ίλον Μασκ, ξεκίνησε δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας, Alexandre de Moraes.

Η έρευνα αφορά πιθανή παρεμπόδιση της δικαιοσύνης από τον Μασκ , ο οποίος είπε, το Σαββατοκύριακο ότι θα αψηφούσε τις εντολές του δικαστηρίου να περιορίσει ή να αναστείλει ορισμένους δημοφιλείς λογαριασμούς στην πλατφόρμα του.

Ο Moraes διέταξε επίσης τη συμπερίληψη του Μασκ σε μια ευρύτερη έρευνα για τις λεγόμενες «ψηφιακές πολιτοφυλακές», όρος που χρησιμοποιείται σε άτομα που κατηγορούνται ότι διαδίδουν παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο για να επιτεθούν σε δημοκρατικούς θεσμούς στη Βραζιλία.

Η πρόκληση Μασκ

Ο Μασκ έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) το Σάββατο: «Αίρουμε όλους τους περιορισμούς. Αυτός ο δικαστής επέβαλε τεράστια πρόστιμα, απείλησε να συλλάβει τους υπαλλήλους μας και να διακόψει την πρόσβαση στη Βραζιλία. Ως αποτέλεσμα, πιθανότατα θα χάσουμε όλα τα έσοδα στη Βραζιλία και θα πρέπει να κλείσουμε το γραφείο μας εκεί. Αλλά οι αρχές έχουν μεγαλύτερη σημασία από το κέρδος».

Μέχρι την Κυριακή, ο Μασκ προκαλούσε περαιτέρω το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ζητώντας την παραίτηση ή την παραπομπή του δικαστή Moraes, κατηγορώντας τον ότι παραβίασε το νόμο στη Βραζιλία.

Την Κυριακή, απείλησε επίσης να δημοσιεύσει πληροφορίες από το εσωτερικό του X που θα «αποδεικνύουν» ότι ο ανώτατος δικαστής είναι προδότης της χώρας του.

Έγραψε: «Σύντομα, θα δημοσιεύσουμε όλα όσα ζητά [Alexandre de Moraes] και πώς αυτά τα αιτήματα παραβιάζουν τη βραζιλιάνικη νομοθεσία. Αυτός ο δικαστής έχει προδώσει ευθαρσώς και επανειλημμένα το σύνταγμα και τον λαό της Βραζιλίας. Θα πρέπει να παραιτηθεί ή να κατηγορηθεί. Ντροπή [Alexandre de Moraes], ντροπή».


Ο Moraes, ο οποίος ηγείται έρευνας για μια υποτιθέμενη απόπειρα πραξικοπήματος από τον πρώην ακροδεξιό πρόεδρο Jair Bolsonaro, είναι ένας από τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου που δραστηριοποιούνται περισσότερο στην καταπολέμηση της διαδικτυακής παραπληροφόρησης στη Βραζιλία.

Πέρυσι, ο Moraes διέταξε επίσης έρευνα σε βάρος στελεχών της πλατφόρμας ανταλλαγής κοινωνικών μηνυμάτων Telegram και της Google, οι οποίοι ήταν επικεφαλής μιας εκστρατείας που επέκρινε το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του διαδικτύου. Το νομοσχέδιο ζητούσε από τις εταιρείες διαδικτύου, τις μηχανές αναζήτησης και τις υπηρεσίες κοινωνικής ανταλλαγής μηνυμάτων να εντοπίζουν και να αναφέρουν παράνομο υλικό, αντί να το αφήνουν στα δικαστήρια, και να επιβάλλει υψηλά πρόστιμα για τις περιπτώσεις που δεν το πράττουν.

Η διαμάχη

Όλα ξεκίνησαν όταν ο δικαστής Alexandre de Moraes διέταξε την X να μπλοκάρει συγκεκριμένους λογαριασμούς στην πλατφόρμα της. Ο Elon Musk επενέβη και ανακοίνωσε πως η X θα άρει όλους τους περιορισμούς για τους συγκεκριμένους λογαριασμούς επειδή τους θεωρεί αντισυνταγματικούς και κάλεσε τον Moraes να παραιτηθεί.

Αν η X δε συμμορφωθεί, απειλείται με πρόστιμο 100.000 ρεάλ (€18.260) ημερησίως. Ο Πρόεδρος της χώρας, Luiz Inacio Lula da Silva, έχει εκφράσει την υποστήριξή της στον Moraes, καλώντας για περιορισμό των δικτύων social media για να εμποδίσουν τις ξένες πλατφόρμες από το να παραβιάζουν τους νόμους της Βραζιλίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία