Συνέχεια εκτιμούν ότι θα έχει το ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι θα συνεχιστεί η ζήτηση προσθέτοντας ένα ακόμα λόγο ανησυχίας για την τροφοδότηση των πληθωριστικών πιέσεων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Οι επενδυτές που βλέπουν τις τοποθετήσεις τους να αποδίδουν αναμένουν περισσότερα κέρδη, την ίδια ώρα που οι κεντρικές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με  έναν ακόμα αγωγό που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερες τιμές σε μια σειρά από αγαθά, καθώς αυξάνονται οι τιμές των πρώτων υλών σε μεταποίηση και μεταφορές.

Ο δείκτης των παγκόσμιων τιμών των εμπορευμάτων, S&P GSCI, έχει ενισχυθεί κατά 12% φέτος, ξεπερνώντας την άνοδο κατά 9,1%  του S&P 500. Ο χαλκός και το πετρέλαιο έχουν καταγράψει κέρδη που ξεπερνούν το 10% και 17%, αντίστοιχα, ενώ ο χρυσός σημειώνει νέα ρεκόρ, σημειώνοντας άνοδο 13% στα 2.332 δολάρια η ουγγιά.

Πετρέλαιο: Νέα άνοδος στις τιμές εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων

Τροφοδότηση του πληθωρισμού

Το ράλι έχει τις ρίζες του στις προσδοκίες ότι η οικονομική ανάπτυξη θα αυξήσει τη ζήτηση από τις ΗΠΑ και την Κίνα, ανέφεραν οι αναλυτές. Δύο εκθέσεις  την περασμένη εβδομάδα που έδειξαν ανάκαμψη στους μεταποιητικούς τομείς των δύο χωρώ τροφοδότησαν την άνοδο των τιμών και επεκτάθηκε και στις τιμές των μετοχών των κλάδων ενέργειας και υλικών, ενώ απειλεί να ανεβάσει την τιμή της βενζίνης λίγο πριν από την καλοκαιρινή περίοδο οδήγησης.

Και έπεται συνέχεια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών. «Η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος έχει πυροδοτήσει μια εκ νέου επιτάχυνση της παγκόσμιας ζήτησης αγαθών που είναι πιθανό να ωθήσει τις τιμές των εμπορευμάτων ακόμη υψηλότερα», αναφέρει σε έκθεσή της η ομάδα Commodities Strategy της Macquarie Group.

Ωστόσο αυτό θα μπορούσε να δυσκολέψει τη μάχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ εναντίον του πληθωρισμού. «Τα εμπορεύματα θα είναι ενδεχομένως ένας παράγοντας που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στις μειώσεις των επιτοκίων από την Fed»εξηγεί ο Φρανγκίσκο Μπλανκ, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας εμπορευμάτων και παραγώγων στην Bank of America.

Από τον φόβο της ύφεσης στο ράλι

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία , οι τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των σιτηρών και των βιομηχανικών μετάλλων εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Ωστόσο η άνοδος δεν κράτησε πολύ, καθώς οι δυσοίωνες προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, τα υψηλότερα επιτόκια και ο φόβος ύφεσης σε συνδυασμό με τις προσπάθειες ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας από την πανδημία δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα που πίεσε τις τιμές προς τα κάτω για 18 μήνες.

Η αμερικανική οικονομία ωστόσο διέψευσε τις εκτιμήσεις και συνεχίζει να αναπτύσσεται αποφεύγοντας τον σκόπελο της ύφεσης, οι πληθωριστικές πιέσεις επιβραδύνονται και η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική.

Η αγορά πετρελαίου

Στην αγορά πετρελαίου οι τιμές του μαύρου χρυσού ενισχύονται από την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση αλλά και τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο, εκτοξεύτηκαν πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδό τους από τον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς τον Οκτώβριο του επίθεση στο Ισραήλ. Οι προμήθειες έχουν περιοριστεί τον τελευταίο καιρό από την επιβράδυνση της αύξησης της παραγωγής των ΗΠΑ και τις περικοπές παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+,  αναφέρει ο Μπιαρν Σιλντρόπ, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων της SEB.

Ταυτόχρονα, η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών έχει κάνει τους αναλυτές του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για τη φετινή παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου. «Μια σφιχτή αγορά και η αυξανόμενη μακροοικονομική αισιοδοξία οδηγούν τις τιμές του αργού πετρελαίου υψηλότερα» προσθέτει.

Η άνοδος των τιμών ενισχύει τις μετοχές των πετρελαιοπαραγωγών. Η ενέργεια είναι ο δεύτερος κλάδος με τις καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη S&P 500 φέτος, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 16%.

Πρόσφατα το Bloomberg εκτίμησε ότι ο συνδυασμός  ανισορροπία στην προσφορά, η οποία τροφοδοτεί το ράλι της τιμής σε μια χρονική συγκυρία που συμπίπτει με την προετοιμασία για την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν στις ΗΠΑ –δηλαδή αυξημένης ζήτησης για καύσιμα- απειλώντας να στείλει το Brent πάνω στα 100 δολάρια μετά από δύο χρόνια.

Η αγορά του χαλκού

Παρόμοιοι καταλύτες οδήγησαν την άνοδο των τιμών του χαλκού, που θεωρείται βαρόμετρο της οικονομικής υγείας καθώς χρησιμοποιείται ευρέως στις κατασκευές και στα ηλεκτρονικά. Το τελευταίο δίμηνο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ενισχύθηκαν κατά 16% και ανήλθαν στα 4,28 δολάρια η λίβρα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2022. Σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs η ζήτηση από την Κίνα έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 12% σε σχέση με πέρυσι.

Πέρα από τις οικονομικές μεταβλητές που ενισχύουν το ράλι στα εμπορεύματα η παρουσία των κερδοσκόπων, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, κινεί ανοδικά τις τιμές. Τα ανοδικά στοιχήματα για το χαλκό στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου έχουν σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2021, σύμφωνα με την TD Securities. Το πρόσφατο ράλι του πετρελαίου έχει ενισχυθεί από τα μακροοικονομικά hedge funds που προσπαθούν να διαλύσουν τα στοιχήματα ότι οι τιμές θα μειωθούν, τονίζει ο Μπομπ Έλιοτ , διευθύνων σύμβουλος της Unlimited, της οποίας η firm χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την παρακολούθηση της συναλλακτικής δραστηριότητας σε πραγματικό χρόνο.

Ο χρυσός αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό

Δεδομένου ότι οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων αποτελούν σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει τις τιμές σε ολόκληρη την οικονομία, οι επενδυτές συχνά αγοράζουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού.

Ο Juerg Kiener, επικεφαλής επενδύσεων στην Swiss Asia Capital, μιλώντας  στο CNBC τόνισε το ρόλο της γεωπολιτικής, της στροφή σε έναν «πολυπολικό κόσμο» και της αλλαγή των δομών του διεθνούς εμπορίου ως λόγους για την ανοδική πορεία της τιμής του χρυσού. Ένας άλλος λόγος ήταν οι κυβερνήσεις που «τύπωναν χρήματα σαν να μην υπάρχει αύριο», πρόσθεσε. Ο χρυσός συνήθως θεωρείται ως ένα λεγόμενο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο και επίσης ως δυνητικό αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού. Ο ίδιος εκτιμά ότι το πολύτιμο μέταλλο οδεύει στα 2.600 δολάρια μέσα στο χρόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities