Η τιμή του σιταριού επέκτεινε τις απώλειες στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο, με φόντο τις ανησυχίες ότι η προσφορά δεν θα είναι επαρκής για την απορρόφηση της προσφοράς, οι οποίες αντιστάθμισαν τον αντίστοιχο προβληματισμό για τις επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο από την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν για δεύτερη συνεδρία μετά το ράλι που τα οδήγησαν στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα μήνα την προηγούμενη εβδομάδα.
Η κατάσταση της καλλιέργειας χειμερινού σιταριού στις ΗΠΑ είναι ελαφρώς καλύτερη από το αναμενόμενο και βελτιώθηκε σημαντικά σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τη έκθεση προόδου που εκδίδει το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA)
«Είναι δύσκολο να απομακρυνθούμε από το γεγονός ότι μεγάλες προμήθειες θα έρθουν στο δίκτυο στα μέσα του έτους», δήλωσε ο Dennis Voznesenski, αναπληρωτής διευθυντής βιώσιμων και γεωργικών οικονομικών στην Commonwealth Bank of Australia. «Η ελλιπής ζήτηση είναι επίσης ένα μόνιμο ζήτημα που αντιμετωπίζει η αγορά», πρόσθεσε ο ίδιος, μιλώντας στο Bloomberg.
Στην Ινδία
Την ίδια στιγμή, η παραγωγή σιταριού της Ινδίας για την περίοδο εμπορίας 2024-25 προβλέπεται να φτάσει σχεδόν τους 106 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά υπολείπεται των προβλέψεων της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, η παραγωγή σιταριού φέτος υπολογίζεται στους 105,7 εκατομμύρια τόνους, από 102,9 εκατομμύρια τόνους πέρυσι, αλλά λιγότερο από τους 112 εκατομμύρια τόνους που εκτιμά η κυβέρνηση, σύμφωνα με έρευνα για τη μόνιμη καλλιέργεια, που διεξήχθη από την Ομοσπονδία Roller Flour Millers’ Federation of India.
Αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, επισημαίνουν οι ειδικοί, καθώς η Ινδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής σιταριού στον κόσμο μετά την Κίνα, αντιμετωπίζει τον αυξανόμενο πληθωρισμό των τροφίμων και τη μείωση των κεντρικών αποθεμάτων βασικών σιτηρών και τροφίμων.
Τα τελευταία δύο χρόνια η παραγωγή σιταριού της Ινδίας επλήγη από σοβαρούς καύσωνες, που οδήγησαν σε μειωμένες εγχώριες προμήθειες και αυξημένες τιμές. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να απελευθερώσει αποθέματα από την κεντρική δεξαμενή για να σταθεροποιήσει τις τιμές.
Ο δείκτης τιμών του FAO
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών τροφίμων του FAO για τον Μάρτιο που σημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO μειώθηκε κατά 2,6%, ήτοι κατά μέσο όρο 20% κάτω από την τιμή του Μαρτίου 2023.
Η πτώση οφείλεται στη μείωση των παγκόσμιων τιμών εξαγωγής σιταριού, οι οποίες μειώθηκαν λόγω του συνεχιζόμενου ισχυρού εξαγωγικού ανταγωνισμού –που υπογραμμίζεται από τις ακυρωμένες αγορές από την Κίνα– μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των ΗΠΑ.
Η παγκόσμια χρήση σιτηρών το 2023/24 υπολογίζεται σε 2.828 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 1,3% από το επίπεδο του 2022/2023.
Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών προβλέπεται να τελειώσουν τη σεζόν του 2024 στους 894 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 2,3% από την αρχή του έτους, υποδεικνύοντας μια παγκόσμια αναλογία αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση 31,0%.
Ο FAO προσάρμοσε επίσης τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2024, που τώρα ανέρχεται σε 796 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 1,0% από το 2023.
Εξαγωγική δύναμη η Τουρκία
Οι ελκυστικές τιμές για τους αγρότες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης σχεδόν 30% στην τιμή αγοράς του κράτους πέρυσι, καθώς και οι επενδύσεις στην άρδευση, έχουν ενισχύσει τη σπορά και τις αποδόσεις σιταριού στην Τουρκία. Η αδυναμία της λίρας κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης έκανε επίσης το τουρκικό durum πιο ανταγωνιστικό στο εξωτερικό.
Με τους καλλιεργητές να φυτεύουν περισσότερο και τις καιρικές συνθήκες να διατηρούνται μέχρι στιγμής σε επιθυμητά επίπεδα, η τουρκική παραγωγή αναμένεται ευρέως να σημειώσει δεύτερο συνεχόμενο ρεκόρ φέτος πάνω από 4 εκατομμύρια τόνους.
Οι αναλυτές προβλέπουν ένα ακόμη έτος σημαντικών εξαγωγών, ακόμη και αν η καναδική παραγωγή ανακάμψει, με τον όγκο του 2024/25 να ξεπερνά ενδεχομένως και πάλι το 1 εκατομμύριο τόνους.
Latest News
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
«Λάμπει» ως ασφαλές καταφύγιο ο χρυσός
Η αβεβαιότητα της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο Τραμπ - Γιατί στρέφονται στο χρυσό οι επενδυτές
Ανησυχητικά χαμηλά τα επίπεδα αποθέματος φυσικού αερίου στη Βρετανία, λέει η Centrica
Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αεριου στη Βρετανία είναι 26% χαμηλότερα απο την αντίστοιχη περυσινή περίοδο
Προς τρίτη εβδομαδιαία άνοδο οι τιμές του πετρελαίου
Ο παγετός σε περιοχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης αυξάνει τη ζήτηση για πετρέλαιο
Πετρέλαιο: Ανοδικά οι τιμές με το βλέμμα στη ζήτηση
Οι αναλυτές της JPMorgan αναμένουν ότι η ζήτηση πετρελαίου τον Ιανουάριο θα αυξηθεί κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα
Ποιες χώρες έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού - Η θέση της Ελλάδας [γράφημα]
Ο χρυσός εξακολουθεί να αποτελεί ασφαλές καταφύγιο σε ένα ταραγμένο κόσμο - Με φρενήρεις ρυθμούς συνεχίζουν να αγοράζουν οι κεντρικές τράπεζες
Δυο προσφορές για το μερίδιο της Glencore σε ορυχείο χαλκού
H Glencore αποφάσισε να πουλήσει το 49% της εταιρείας εκμετάλλευσης στο γαλλικό νησί της Νέας Καληδονίας
Σε υψηλό τριών μηνών «έστειλαν» τα μειωμένα αποθέματα την τιμή του πετρελαίου
Τα αποθέματα των ΗΠΑ σε πετρέλαιο συρρικνώθηκαν κατά 4 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου
Ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά
Ώθηση στις τιμές του πετρελαίου έδωσε και η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης από την Κίνα
Μειώθηκαν οι παγκόσμιες εξαγωγές αργού πετρελαίου - Οι νέοι προμηθευτές και νέες διαδρομές
Οι παγκόσμιες ροές σε αργό πετρέλαιο επηρεάστηκαν για δεύτερο χρόνο από τον πόλεμο στην Ουκρανία και από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή