Σε ακύρωση ή αναβολή περίπου ένος εκατομμυρίου μετρικών τόνων με φορτία αυστραλιανού σιταριού προχώρησαν Κινέζοι εισαγωγείς, ανέφεραν εμπορικές πηγές με άμεση γνώση των συμφωνιών , αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμα το Reuters. Η εξέλιξη, η έκταση της οποίας δεν μπορεί προσώρας να εκτιμηθεί , είναι απόρροια της αύξησης των παγκόσμων αποθεμάτων που μειώνει τις τιμές.

Τα νέα για τις κινήσεις έρχονται μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για ακύρωση περισσότερων από 500.000 μετρικών τόνων αμερικανικών εξαγωγών σιταριού την περασμένη εβδομάδα στην Κίνα, τον μεγαλύτερο αγοραστή στον κόσμο, με τις διεθνείς τιμές να διαπραγματεύονται κοντά στα χαμηλά των τελευταίων τριάμισι ετών.

Σιτηρά: Ποιοι «ποντάρουν» δισ. στην πτώση των τιμών

Η Κίνα αύξησε τις εισαγωγές σιταριού πέρυσι, αφού οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατέστρεψαν τη συγκομιδή της, αγοράζοντας κυρίως φορτία από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τον Καναδά.

Ωστόσο, οι τιμές στη συνέχεια έπεσαν καθώς η Ρωσία, ο Νο.1 εξαγωγέας στον κόσμο, άρχισε να πλημμυρίζει την παγκόσμια αγορά με φθηνό σιτάρι καθώς μειώνει τα αποθέματα ενόψει της αναμενόμενης συγκομιδής, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Κίνα θα κοιτάξει να αγοράσει ξανά για να κλειδώσει χαμηλότερες τιμές, λένε οι έμποροι.

«Οι Κινέζοι αγοραστές έχουν ακυρώσει ορισμένες συμφωνίες για το αυστραλιανό σιτάρι και επίσης μετακινούν τον χρόνο αποστολής από το πρώτο τρίμηνο στο δεύτερο τρίμηνο, τρίτο τρίμηνο», δήλωσε ένας έμπορος με έδρα τη Σιγκαπούρη σε μια διεθνή εμπορική εταιρεία, η οποία πουλά αυστραλιανό σιτάρι στην Ασία. .

Ένας δεύτερος έμπορος , επίσης από τη Σιγκαπούρη είπε ότι οι εμπορικές εταιρείες έχουν εκκενώσει χώρους αποστολής σε πολλά λιμάνια της Αυστραλίας, τα οποία είχαν κρατηθεί για φορτία που οφείλονταν στην Κίνα.

Και οι δύο έμποροι αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο έχουν μειωθεί περισσότερο από 14% το 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020, χάρη στις άφθονες παγκόσμιες προμήθειες. Η αγορά διαπραγματεύτηκε με πτώση 1,4% στις 09:06 GMT την Πέμπτη.

Πτωτικές τάσεις

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος αγοραστής αυστραλιανού σιταριού, μπορεί να είχε κλείσει τα φορτία πριν από τέσσερις έως πέντε μήνες, όταν οι τιμές ήταν υψηλότερες, δήλωσε ο Andrew Whitelaw .
«Η ακύρωση των φορτίων είναι ένας πτωτικός δείκτης», είπε ο Α.Whitelaw. «Είτε το κάνουν για να αγοράσουν ξανά φθηνότερα είτε επειδή υπάρχει λιγότερη ζήτηση, εξακολουθεί να είναι μια πτωτική άποψη για την αγορά».

Τα στοιχεία Refinitiv δείχνουν ότι οι τιμές αναφοράς για εξαγωγή ρωσικού σιταριού υποχώρησαν κάτω από τα 200 δολάρια ανά μετρικό τόνο (5,44 δολάρια ανά μπουσέλ) αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2020, σημειώνοντας τη χαμηλότερη τιμή στις αρχές Μαρτίου από το 2017.

Η Ρωσία προβλέπεται να εξάγει ένα ρεκόρ 51 εκατομμυρίων μετρικών τόνων σιταριού το καλλιεργητικό έτος που λήγει στις 31 Μαΐου, από 47,5 εκατομμύρια έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Ένα εκατομμύριο μετρικοί τόνοι σιταριού θα απαιτούσαν περίπου 15 πλοία μεγέθους Panamax των 68.000 τόνων το καθένα για να αποσταλεί. Αντιστοιχεί δε, σε περισσότερο από το 4% των αναμενόμενων συνολικών εξαγωγών σίτου της Αυστραλίας των 23 εκατομμυρίων μετρικών τόνων το 2023-24.

Ο δεύτερος έμπορος στη Σιγκαπούρη είπε ότι ορισμένοι από τους Κινέζους εισαγωγείς που ακύρωσαν ή ανέβαλαν αγορές συμφώνησαν να πληρώσουν πρόστιμα με τη μορφή κόστους μεταφοράς στους Αυστραλούς προμηθευτές.

Ένας έμπορος σιτηρών με έδρα το Ντουμπάι, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, είπε ότι ένας μύλος στη Μέση Ανατολή αγόρασε ένα φορτίο αυστραλιανού σιταριού για αποστολή στις αρχές Απριλίου χωρίς να χρειαστεί να περιμένει.

«Δεν θα ήταν δυνατό πριν από την κίνηση της Κίνας να αναβάλει τις αποστολές, καθώς  slots  για την Αυστραλία είχαν εξαντληθεί πλήρως», είπε ο ίδιος έμπορος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities