Μικρή μεταβολή παρουσιάζουν οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές σήμερα Τετάρτη, διατηρώντας για δεύτερη συνεδρίαση την πτωτική τάση, καθώς οι ανησυχίες για μια κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή μετά και από το αδιέξοδο στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που αναζωπυρώνουν την αβεβαιότητα σχετικά με την ασφάλεια των προμηθειών από την περιοχή αντισταθμίζονται στη «ζυγαριά» των επενδυτών με τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν οριακά στα 89,49 δολάρια το βαρέλι στις 06:30 ώρα Ελλάδας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν κατά 8 σεντς στα 85,31 δολάρια.

Commodities: Σε ιστορικό ρεκόρ ο χρυσός, σε υψηλά επταμήνου το πετρέλαιο [Γραφήματα]

Οι τιμές και για τους δύο δείκτες αναφοράς παραμένουν μειωμένες κατά 1,8% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή που πυροδοτήθηκαν από την προοπτική ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα να διαρκέσει περισσότερο και να εμπλακούν περισσότερες χώρες.

Η Χαμάς ανακοίνωσε την Τρίτη ότι μια ισραηλινή πρόταση για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των παλαιστινιακών μαχητών, αλλά θα εξετάσει περαιτέρω την προσφορά και θα δώσει την απάντησή της στους μεσολαβητές.

Εάν η σύγκρουση συνεχιστεί, κινδυνεύει η εμπλοκή άλλων χωρών στην περιοχή, ιδιαίτερα του Ιράν που υποστηρίζει τη Χαμάς, του τρίτου μεγαλύτερου παραγωγού στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ).

Στο μεταξύ, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 3,03 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, πάνω από την πρόβλεψη των αναλυτών για 2,4 εκατομμύρια βαρέλια.

Ωστόσο, όλοι οι κίνδυνοι παραμένουν ανοδικοί, είπε στο Reuters o Tony Sycamoreο, αναλυτής αγορών στην IG.

«Οτιδήποτε είναι κάτι παραπάνω από αρκετό για να αναζωπυρώσει την ανοδική τάση, από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ μέχρι άλλη μια επίθεση της Ουκρανίας στη ρωσική πετρελαϊκή υποδομή και την απάντηση από το Ιράν στον θάνατο δύο στρατηγών του από επίθεση του Ισραήλ στη Συρία την περασμένη εβδομάδα» είπε χαρακτηριστικά/

Ηδη η αμερικανική υπηρεσία ενέργειας ανακοίνωσε ότι αναμένει πως οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent θα ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 88,55 δολάρια το βαρέλι το 2024, από την προηγούμενη πρόβλεψη για 87 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities