«Ο πόλεμος κατά της Χαμάς συνεχίζεται, αργεί ακόμα να τερματιστεί. Αλλά θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε διαφορετικά», εξήγησε ο στρατηγός Χερζί Χαλεβί, επικεφαλής του ισραηλινού στρατηγείου στον πόλεμο που ξέσπασε μετά τις αιφνιδιαστικές, φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ.

Πρόκειται για την τρίτη φάση της επιχείρησης «Σιδερένια Σπαθιά» που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός πριν από έξι μήνες στη Λωρίδα της Γάζας.

Πετρέλαιο: Υποχώρηση 1% μετά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης στη νότια Γάζα

Η πρώτη φάση επικεντρώθηκε σε εντατικούς εναέριους βομβαρδισμούς και η δεύτερη στην εισβολή χερσαίων δυνάμεων στη Γάζα, με τη συμμετοχή από 20.000 έως 30.000 στρατιωτών. Από το περασμένο Σαββατοκύριακο ο ισραηλινός στρατός έχει αποσυρθεί από τα νότια της Λωρίδας της Γάζας, κυρίως από την πόλη Χαν Γιουνίς, όπου σημειώθηκαν έντονες μάχες εδώ και τέσσερις μήνες.

«Συνολικά, μόνο μερικές εκατοντάδες στρατιώτες παραμένουν κατά μήκος ενός διαδρόμου που κόβει τη Λωρίδα της Γάζας στα δύο, από τα ανατολικά προς τα δυτικά, για να εμποδίσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους πρόσφυγες στο νότο να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βορρά», μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Les Echos» από το Τελ Αβίβ δημιουργώντας στον αναγνώστη την εντύπωση ότι διαβάζει ένα ιστορικό στρατιωτικό μυθιστόρημα ή έστω ιστορικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν δεκαετιες ή εκατονταετίες πριν. Μόνο που όλα αυτά συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο σε ενεστώτα χρόνο, εν έτει 2024. Και προοιωνίζονται γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή με την εμπλοκή του Ιράν.

Επόμενος στόχος η Ράφα

«Μόνο τέσσερα ‘τάγματα’ ισλαμιστών παρέμειναν οχυρωμένα στη Ράφα, μια πόλη στα νότια της Λωρίδας της Γάζας όπου διαβιούν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι που διέφυγαν από τις περιοχές των συγκρούσεων», μεταδίδει από το Τελ Αβίβ ο Πασκάλ Μπρινέλ της «Les Echos».

Το βράδυ της Δευτέρας ο Βενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ όρισε ημερομηνία εισβολής στη Ράφα. «Η νίκη απαιτεί να μπούμε στη Ράφα για να εξοντώσουμε τάγματα τρομοκρατών εκεί. Αυτό θα συμβεί, έχουμε κλείσει ραντεβού», είπε ο Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει εγκρίνει το σχέδιο κατάληψης της πόλης, αλλά δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως για να ξεκινήσει η επίθεση, πιεζόμενος κυρίως από τις ΗΠΑ που φοβούνται μια ανθρωπιστική καταστροφή. Από την άλλη πλευρά, δύο ακροδεξιοί υπουργοί του Νετανιάχου απείλησαν τη Δευτέρα ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση εάν τελικά υποκύψει στις πιέσεις και δεν καταλάβει τη Ράφα.

«Παραπλανήστε τον εχθρό»

Εν αναμονή μιας απόφασης για έναρξη των επιχειρήσεων για την κατάληψη της Ράφα η αναδιάταξη του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας έχει ως στόχο να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, αποκάλυψε ένας αξιωματικός στο Τελ Αβίβ. «Για να επιτεθείς και να αιφνιδιάσεις τον εχθρό, πρέπει να το κάνεις ξαφνικά και όχι να παραμένεις στατικός έχοντας αναπτύξει μονάδες να περιπολούν στις ζώνες των συγκρούσεων», εξήγησε.

Με άλλα λόγια καλό είναι να αποφεύγεις, δηλαδή, να γίνεσαι στόχος περιπολώντας στους δρόμους. Ο ισραηλινός στρατός ήδη δοκίμασε τη μέθοδο της αιφνιδιαστικής επίθεσης ανακαταλαμβάνοντας το νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας στις 18 Μαρτίου.

Σ’ αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα, το οποίο στην αρχή του πολέμου είχε παρουσιαστεί από το Ισραήλ ως στρατιωτικό αρχηγείο της Χαμάς, είχε εισβάλει ο ισραηλινός στρατός, αλλά στη συνέχεια το εκκένωσε. «Κατά τη δεύτερη επιχείρηση εξολοθρεύσαμε 200 τρομοκράτες και συλλάβαμε 500 ύποπτους που πίστευαν ότι δεν θα επιστρέψουμε, κάτι που τους ώθησε να εγκαταλείψουν τις κρυψώνες τους και να επιστρέψουν στο αλ-Σίφα», δήλωσε ένας ισραηλινός στρατιώτης.

Ο έφεδρος στρατηγός Ίσραελ Ζιβ, πρώην επικεφαλής των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, δεν παραλείπει να τονίσει τα όρια αυτής της τακτικής του αιφνιδιασμού του αντιπάλου: «Μόλις οι στρατιώτες μας έφυγαν από τη Χαν Γιουνίς, η Χαμάς ανέκτησε τον έλεγχο της πόλης. Ωστόσο, ένας από τους κύριους στόχους του πολέμου, σύμφωνα με τον Βενιαμίν Νετανιάχου, ήταν ακριβώς να εξαλειφθεί οριστικά η εξουσία που ασκούσε το ισλαμικό κίνημα με σιδερένια πυγμή στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007».

Πολεμικές προπαρασκευές

Από τη νότια Γάζα οι ισραηλινές δυνάμεις αποχωρούν για να επιστρέψουν όμως, αν χρειαστεί, αιφνιδιαστικά. Στο βόρειο μέτωπο, ωστόσο, απέναντι στη Χεζμπολάχ και κατ’ επέκταση στο Ιράν, δεν είναι ώρα ούτε καν για προσωρινές αποχωρήσεις. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει μια «νέα φάση προετοιμασίας για πόλεμο για να εξασφαλίσει τη μετάβαση από την άμυνα στην αντεπίθεση».

Το σχέδιο προβλέπει ειδικότερα την «άμεση κινητοποίηση των εφεδρικών δυνάμεων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης με την αποστολή ανδρών στην πρώτη γραμμή και όλων των εφοδίων που απαιτούνται για τη μάχη». Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Les Echos» από το Τελ Αβίβ, «αυτή η στρατιωτική διακήρυξη αντανακλά την ακραία ένταση που επικρατεί μετά την εξόντωση του στρατηγού Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί τη Δευτέρα 1η Απριλίου στη Δαμασκό».

Πρόκειται για ένα πολύ υψηλόβαθμο αξιωματούχο των Φρουρών της Επανάστασης, ενός πραγματικού «κράτους εν κράτει» που δρα στους κόλπους της Ιρανικής Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως σημειώνει η γαλλική οικονομική εφημερίδα. Στην αεροπορική αυτή επίθεση στη συριακή πρωτεύουσα που αποδίδεται στο Ισραήλ εξοντώθηκαν αρκετοί ακόμα αξιωματούχοι της φιλοϊρανικής αυτής οργάνωσης.

Μετά από την επιχείρηση αυτή οι Ιρανοί ηγέτες ορκίστηκαν εκδίκηση. Μερικοί από αυτούς απείλησαν με αντίποινα κατά των ισραηλινών διπλωματικών αντιπροσωπειών. Ισραηλινοί αξιωματούχοι φοβούνται επίσης ότι η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ θα βάλει με ρουκέτες στόχους στο βόρειο Ισραήλ. Η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ κινητοποίησε προληπτικά και εφέδρους που υπηρετούσαν σε μονάδες αεράμυνας φοβούμενη την εκτόξευση κατά του Ισραήλ πυραύλων ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών απευθείας από το ιρανικό έδαφος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής