Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990 ανήλθε το δολάριο έναντι του γεν, μετά την ανακοίνωση για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με τις αγορές να είναι σε εγρήγορση για τυχόν σημάδια παρέμβασης από τις ιαπωνικές αρχές για τη στήριξη του γεν.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε στο 3,5% αυξήθηκε τον Μάρτιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση.

ΗΠΑ: Πάνω από τις προβλέψεις ο πληθωρισμός Μαρτίου

Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδό του στο 3,4% από 3,2% τον Φεβρουάριο και 3,1% τον Ιανουάριο.

Το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας ανέφερε επίσης την Τετάρτη ότι ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις αλλαγές στο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, παρέμεινε στο 3,8%.
Το δολάριο σημείωσε τελευταία άνοδο 0,4% στα 152,30 γεν, έχοντας αγγίξει τα 152,47, το υψηλότερο από τα μέσα του 1990.

Οι παρεμβάσεις του Τόκιο

Οι traders βρίσκονταν σε εγρήγορση εδώ και εβδομάδες για πιθανή παρέμβαση των αρχών του Τόκιο, καθώς ακόμη καιh ιστορική έξοδος από τα αρνητικά επιτόκια στην Ιαπωνία δεν κατάφερε να ενισχύσει το νόμισμα.

Η Ιαπωνία παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος τρεις φορές το 2022, πουλώντας το δολάριο για να αγοράσει γιεν, καθώς το γιεν υποχώρησε προς το χαμηλότερο επίπεδο 32 ετών στα 152 για ένα δολάριο.

Το γεν βρίσκεται υπό πίεση εδώ και χρόνια, καθώς τα επιτόκια των ΗΠΑ έχουν ανέβει και τα επιτόκια της Ιαπωνίας έχουν παραμείνει κοντά στο μηδέν, οδηγώντας τα μετρητά από γιεν σε δολάρια με όχημα την στρατηγική  “carry trade”. Πρόκειται για μια στρατηγική συναλλαγών που περιλαμβάνει δανεισμό με χαμηλό επιτόκιο και επένδυση σε ένα περιουσιακό στοιχείο που παρέχει υψηλότερο ποσοστό απόδοσης. Μια μεταφερόμενη συναλλαγή βασίζεται συνήθως στον δανεισμό σε νόμισμα χαμηλού επιτοκίου και στη μετατροπή του δανεισμένου ποσού σε άλλο νόμισμα.

«Η ισοτιμία δολαρίου-γεν είναι πιο ευαίσθητη στις μακροπρόθεσμες ισοτιμίες από την αντίστοιχη ευρώ-δολαρίου και πιο ασταθή στα τρέχοντα επίπεδα, με μια μεγάλη καθαρή θέση αγοράς μεταξύ της κοινότητας με μόχλευση που θα μπορούσε να προκαλέσει επιτάχυνση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση σε περίπτωση μεγάλης έκπληξης», αναφέρουν αναλυτές της Societe Generalε.

Τα στοιχεία για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης γεν από την CFTC έδειξαν ότι οι μη εμπορικές short θέσεις είχαν ανέλθει σε 143.230 συμβόλαια στις 2 Απριλίου, το μεγαλύτερο από τον Δεκέμβριο του 2023.

Ο δείκτης του δολαρίου ενισχύθηκε κατά 0,6% στις 104,71 μονάδες. Το ευρώ υποχώρησε 0,7% στα 1,0785 δολάρια.

Μετά τα δεδομένα του ΔΤΚ, οι έμποροι μείωσαν τα στοιχήματα που η Federal Reserve θα αποκλιμακώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο.

Βλέπουν τώρα την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed στις 11-12 Ιουνίου  λιγότερο από 50%, από 58%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές