Σε συνέχεια του από 15/3/24 σημειώματος με τίτλο «Βασικές Aνάγκες, Eισοδηματική Kατάσταση και Καταναλωτική Εμπιστοσύνη» στο παρόν σημείωμα μας αναζητούμε τις διαφορές στον πληθωρισμό που επισημαίνονται μεταξύ Ελλάδας και χωρών της Ευρωζώνης.
Από το συνολικό δείκτη τιμών καταναλωτή αλλά και τις τιμές σε διάφορους τομείς, φαίνεται ότι οι τάσεις στην Ελλάδα και την ευρωζώνη κινούνται με διαφορετικό ρυθμό και ένταση.
Συγκεκριμένα ενώ από το Νοέμβριο του 2021 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερος από την Ευρωζώνη η τάση αυτή αντιστρέφεται από το Νοέμβριο του 2023.
Μάλιστα η ίδια συμπεριφορά παρατηρείται στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Η διαπίστωση αυτή μας έκανε να ελέγξουμε την τομεακή πρόκληση των πιέσεων στις τιμές του πληθωρισμού στην Ελλάδα (Διαγράμματα 2, 3 και 4) και διαπιστώσαμε τα εξής:
Οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται στον τομέα των τροφίμων (Διάγραμμα 2) αλλά προσφάτως και με τη στέγαση και τελευταία ακόμα και με τις τιμές της ενέργειας που αναζωπυρώνονται (Διάγραμμα 3).
Να σημειωθεί ότι στο χώρο της διαμόρφωσης των διαφορών στην εξέλιξη του πληθωρισμού στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη εισήλθε και ο τομέας των εστιατορίων και ξενοδοχείων (Διάγραμμα 4) ο οποίος προετοιμαζόμενος για την τουριστική περίοδο ετοιμάστηκε να την διαχειριστεί από μια τιμολογιακά πλεονεκτικότερη θέση. Εξάλλου αυτός είναι ο λόγος που παρόμοιο εύρημα υπάρχει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες του νότου.
Παναγιώτης Ε. Πετράκης, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Παντελής Χ. Κωστής, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Latest News
Η δύσκολη πρόκληση της ΕΚΤ στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων
Η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη της οικονομίας και στη διατήρηση σταθερού πληθωρισμού
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974
Πού βλέπουν 28 οίκοι το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό το 2025 και 2026
Σύμφωνα με τη Focus Economics o ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ προβλέπεται το 2025 να κυμανθεί κοντά στην πρόβλεψη του 2024
Ημέρα Εθελοντισμού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το ΟΠΑ επιβραβεύει 115 φοιτήτριες και φοιτητές για την προσφορά τους
Grant Thornton και Οικονομικό Πανεπιστήμιο στηρίζουν τους μαθητές της ακριτικής Ελλάδας
Ο.Π.Α. και Grant Thornton υποδέχθηκαν τους μαθητές οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης