Το ΦΠΑ που δεν πρόκειται να πέσει…

·         Η «σύγκρουση» Σκρέκα με τον Παντελιάδη για τον ΦΠΑ ξεχώρισε χθες σε συνέδριο για το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων.

·         Ο πρόεδρος των μεγάλων σούπερ μάρκετ επέμεινε πως η μείωση της φορολογίας θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών.

·         Κάτι που δεν δέχθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος έφερε το παράδειγμα της Ισπανίας η συγκεκριμένη κίνηση αποδείχθηκε… άσφαιρη.

·         Η πεισματική απόρριψη της μείωσης του ΦΠΑ, όπως εξηγούν έμπειροι άνθρωποι της αγοράς συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με τις απώλειες  φορολογικών εσόδων.

·         Όπως εξηγούν, τα κρατικά ταμεία θα χάσουν πολύτιμα έσοδα που εισρέουν σε σταθερή βάση.

·         Δεν πρόκειται, λένε, να διακινδυνεύσει η κυβέρνηση μια τέτοια κίνηση, ειδικά στο σημερινό μακροοικονομικό περιβάλλον που είναι γεμάτο προκλήσεις.

… και το πραγματικό πρόβλημα με τις τιμές

·         Οι καταναλωτές βέβαια εξακολουθούν να πιέζονται από την ακρίβεια.

·         Η οποία παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις (π.χ. καλάθι της νοικοκυράς, μόνιμη μείωση της τιμής) εν λέει να κοπάσει.

·         Η επίσκεψη στα σούπερ μάρκετ, όσο και αν προσπαθεί η συμπαθής τάξη των λιανέμπορων να μας πείσει πως οι τιμές πέφτουν, παραμένει μεγάλος πονοκέφαλος για την πλειονότητα των νοικοκυριών.

·         «Κάποτε με 40 ευρώ γέμιζες δυο σακούλες, πλέον μετά βίας γεμίζεις μια…», αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του χώρου.

·         Πληροφορούμαστε πως σε αντίθεση με το πρώτο δίμηνο, ο Μάρτιος κινήθηκε κατώτερα των προσδοκιών από πλευράς όγκου ενώ και ο Απρίλιος δεν ξεκίνησε καλά για την κατανάλωση.

·         Όλοι πλέον περιμένουν τη νέα παρέμβαση Σκρέκα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

·         Αν και όπως λένε στη στήλη άνθρωποι της αγοράς, το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι υψηλές τιμές, όσο οι μισθοί που παραμένουν χαμηλά σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες…

·         Παραφράζουν μάλιστα την περίφημη πλέον φράση «it’s the economy, stupid» λέγοντας πως στην προκειμένη περίπτωση ισχύει το: «Είναι οι μισθοί, ανόητε».

————-

Η Coca Cola «θησαυρίζει» μένοντας στην Ρωσία

·         Χρυσές δουλειές εξακολουθεί να κάνει η Coca Cola HBC στη Ρωσία και μετά την αποχώρησή της.

·         Ο πολυεθνικός κολοσσός με έδρα την Ελβετία είδε τα κέρδη του ρωσικού παραρτήματος που διατήρησε εν λειτουργία και μετά τον πόλεμο να εκτοξεύονται σε πρωτοφανή ύψη.

·         Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, η Multon Partners όπως μετονομάστηκε η εταιρεία της Coca Cola HBC στη ρωσική αγορά τετραπλασίασε τα κέρδη της το 2023 σε 111 εκατ. ευρώ.

·         Αιχμή του δόρατος αποτέλεσε η «Dobry Cola», η οποία πήρε την θέση της Coca – Cola που αποσύρθηκε από τα ράφια πριν από περίπου δυο χρόνια.

·         Η συγκεκριμένη, σύμφωνα με την εταιρεία δεν έχει καμία σχέση με την πρωτότυπη Coca Cola.

·         Η συνταγή αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την Παρασκευή της, είναι τελείως διαφορετικά από την αυθεντική.

·         Η Dobry Cola κατάφερε να ξεπεράσει και τις δύο τοπικές μάρκες αναψυκτικών τύπου κόλα, «Chernogolovka» και «Cool Cola».

·         Σύμφωνα με το bne IntelliNews, μόνο το 9% περίπου των ξένων εταιρειών που είχαν παρουσία στην Ρωσία πριν την εισβολή στην Ουκρανία εγκατέλειψαν μέχρι στιγμής την χώρα.

·         Οι περισσότερες πολυεθνικές, οι οποίες έχουν επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια λέγεται πως είναι απρόθυμες να αποχωρήσουν πλήρως από τη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης.

————–

Οι δύο hot κλάδοι του real estate

·         Σύγχρονοι χώροι γραφείων και high end κατοικίες είναι οι δυο πιο καυτοί τομείς του εγχώριου real estate.

·         Παράγοντες της κτηματαγοράς αναφέρουν ότι παρατηρείται σημαντική κινητικότητα το τελευταίο διάστημα κυρίως από ξένους που ψάχνουν αποδόσεις.

·         Ειδικά τα γραφεία που είναι ήδη μισθωμένα συγκεντρώνουν το περισσότερο ενδιαφέρον, όπως και τα διαμερίσματα σε περιοχές υψηλού προφίλ…

·         Τα Νότια Προάστια στην Αττική εξακολουθούν να κρατούν τα σκήπτρα…

·         Από την άλλη πλευρά βέβαια υπάρχει χαμηλή προσφορά αφού η ελληνική αγορά είναι αρκετά ρηχή και με συγκεκριμένα όρια.

·         Αυτό όπως λένε είναι ίσως και το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου στην Ελλάδα.

————

Η υπόσχεση για την Ρόδο που… ξεχάστηκε (;)

·         Δεν άκουσα να είπε κάτι στη Ρόδο ο πρωθυπουργός για την υπόσχεση που είχε δώσει σε όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

·         Και τους είχε καλέσει να επιστρέψουν φέτος την άνοιξη ή το φθινόπωρο και να τους φιλοξενήσουμε δωρεάν.

·         Ίσως γιατί τελικά το ενδιαφέρον δεν ήταν σημαντικό από τα ξενοδοχεία.

·         Μόλις 38 ξενοδοχεία σύμφωνα με τον προσωρινό πίνακα, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να φιλοξενήσουν ενδιαφερόμενους με ένα σύνολο 583 δωματίων την άνοιξη και 285 την φθινοπωρινή περίοδο.

·         Πόσα ξενοδοχεία έχει η Ρόδος; Πάνω από 500…

·         Βλέπετε η αποζημίωση είναι μόλις 300 ευρώ για έξι νύκτες για ξενοδοχεία μέχρι τριών αστέρων και 400 ευρώ για ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων.

·         Ψίχουλα!

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Il Postino