Μετά από δύο χρόνια πτώσης, η παγκόσμια αγορά παραδοσιακών υπολογιστών επέστρεψε σε ανάπτυξη κατά το α’ τρίμηνο του 2024 με 59,8 εκατομμύρια αποστολές, σημειώνοντας αύξηση 1,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα της International Data Corporation (IDC).

Σύμφωνα με την εταιρεία μετρήσεων, η ανάπτυξη επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω των μεγάλων αποκλίσεων από έτος σε έτος: η αγορά μειώθηκε κατά 28,7% κατά το α’ τρίμηνο του 2023, το οποίο ήταν το χαμηλότερο σημείο στην ιστορία των υπολογιστών.

Ο μεταβαλλόμενος ρόλος του υπεύθυνου κυβερνοασφάλειας σε μια εταιρεία

Επιπλέον, οι παγκόσμιες αποστολές υπολογιστών επέστρεψαν τελικά στα προ της πανδημίας επίπεδα, καθώς οι όγκοι του α’ τριμήνου του 2024 συναγωνίστηκαν με αυτούς του α’ τριμήνου του 2019, όταν απεστάλησαν 60,5 εκατομμύρια μονάδες.

Με τις τιμές του πληθωρισμού να πέφτουν, οι αποστολές υπολογιστών έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν στις περισσότερες περιοχές, οδηγώντας σε ανάπτυξη στην Αμερική καθώς και στη ζώνη Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA).

Ωστόσο, οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην Κίνα επηρέασαν άμεσα την παγκόσμια αγορά υπολογιστών. Ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής επιτραπέζιων υπολογιστών, η ασθενής ζήτηση στην Κίνα οδήγησε σε ένα ακόμη τρίμηνο μείωσης των παγκόσμιων αποστολών επιτραπέζιων υπολογιστών, οι οποίες ήδη αντιμετώπισαν πίεση από τους φορητούς υπολογιστές ως τον προτιμώμενο παράγοντα μορφής.

«Παρά τους αγώνες της Κίνας, η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί το 2024 καθώς νεότεροι υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης ήρθαν στα ράφια αργότερα φέτος και καθώς οι εμπορικοί αγοραστές αρχίζουν να ανανεώνουν τους υπολογιστές που αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο Τζίτες Ουμπράνι, διευθυντής έρευνας στο Worldwide Mobile Device Trackers της IDC. «Μαζί με την ανάπτυξη των αποστολών, οι υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται επίσης να φέρουν υψηλότερες τιμές, παρέχοντας περαιτέρω ευκαιρίες στους κατασκευαστές υπολογιστών και εξαρτημάτων».

Μεταξύ των κορυφαίων 5 εταιρειών, η Lenovo κατείχε για άλλη μια φορά την πρώτη θέση και ξεπέρασε την αγορά σε μεγάλο βαθμό λόγω της απότομης πτώσης των αποστολών που σημειώθηκε το α’ τρίμηνο του 2023. Η ισχυρή ανάπτυξη της Apple οφειλόταν επίσης σε μια τεράστια πτώση το προηγούμενο έτος.

Στον όρο παραδοσιακοί υπολογιστές περιλαμβάνονται επιτραπέζιοι υπολογιστές, φορητοί υπολογιστές και σταθμοί εργασίας χωρίς να περιλαμβάνονται συσκευές tablet ή διακομιστές (server) τεχνολογίας x86. Στον όρο αποστολές περιλαμβάνονται αποστολές σε κανάλια διανομής ή σε τελικούς χρήστες. Οι πωλήσεις OEM υπολογίζονται στην εταιρεία/μάρκα με την οποία πωλούνται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση

Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023
Τεχνολογία |

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023

Τον Ιανουάριο του 2023, το Βερολίνο δήλωσε ότι Ρώσοι ακτιβιστές χάκερ έθεσαν εκτός δικτύου αρκετούς γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.