Την τελική κατάταξη των δικαιούχων παραγωγών και κατανομής των κονδυλίων για την ένταξή τους στην παρέμβαση αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων για την περίοδο 2022-2023, καθορίζει νέα τροποποιητική απόφαση του ΥπΑΑΤ.

Ειδικότερα, η κατανομή των κονδυλίων στο σύνολο της χώρας ανέρχονται σε 7.884.239 ευρώ και αφορά στην αναδιάρθρωση 4.855,40 στρεμμάτων. (Δείτε την τελική κατάταξη ΕΔΩ).

Αμπέλι: Πώς θα δοθούν οι άδειες για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών

Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τα οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων ή τη δημιουργία νέων (εφόσον υπάρχουν άδειες αναφύτευσης) με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και της διαφύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι δράσεις

Το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνα περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:

  • Εκρίζωση-αναφύτευση στην ίδια ή σε άλλη θέση
  • Φύτευση αμπελώνων βάσει άδειας αναφύτευσης
  • Βελτίωση τεχνικών διαχείρισης των αμπελουργικών εκτάσεων (υποστύλωση, κλπ.)
  • Επανεμβολιασμός (για την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων).

Επισημαίνεται ότι οι άδειες φύτευσης που χορηγήθηκαν από την 1η Αυγούστου 2016 (μέσω της ψηφιακής εφαρμογής) δεν ενισχύονται οικονομικά για καμία δράση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται μόνο σε εκτάσεις οι οποίες  – μεταξύ άλλων –  είναι φυτεμένες με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου, είναι καταχωρημένες στο Αμπελουργικό Μητρώο, έχουν υποβληθεί από τους παραγωγούς γι’ αυτές αλλά και για το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης, δηλώσεις συγκομιδής ή/και δηλώσεις παραγωγής όπου απαιτείται για τις δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου ένταξης στην παρέμβαση, έχουν υποβληθεί γι’ αυτές Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το τρέχον ημερολογιακό έτος, ήτοι το έτος κατάθεσης της αίτησης.

Η ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου για συμμετοχή στην παρέμβαση καθορίζεται σε μισό (0,5) στρέμμα φυτεμένη έκταση, ενώ όταν πρόκειται για αναφύτευση της ίδιας ποικιλίας στο ίδιο αμπελοτεμάχιο πρέπει να υλοποιείται αλλαγή αποστάσεων φύτευσης ή και μεταβολή στον αριθμό των πρέμνων με ελάχιστη ποσοστιαία μεταβολή 20% στις αποστάσεις ή στον αριθμό των πρέμνων, πριν και μετά την αναδιάρθρωση, εκτός άλλης μεταβολής συστήματος διαχείρισης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO