Ταξικός…

Η ταξικότητα του πληθωρισμού! Θα διαπιστώσατε συγκρατημένους πανηγυρισμούς από το υπουργείο Ανάπτυξης για την εξέλιξη του πληθωρισμού τον Μάρτιο. Αναμενόμενο! Όπως αναμενόμενη είναι και η μήνα – μήνα μείωση του λεγόμενου «πληθωρισμού των τροφίμων». Αρχισε από τον περασμένο Οκτώβριο η μείωση και συνεχίζεται. Αλλά να το εξηγήσω ευθύς εξ αρχής: Δεν μειώνεται η ακρίβεια, απλώς δεν αυξάνεται με τους υψηλούς ρυθμούς του προηγούμενου έτους! Η ακρίβεια παραμένει, διότι αποτελεί συνάρτηση του δείκτη τιμών καταναλωτή και των εισοδημάτων. Τελεία!

Ο τιμάριθμος των φτωχών!

Ας έρθουμε τώρα σε αυτό που έχω για σήμερα. Και οφείλω να ομολογήσω ότι μπορεί να το «ψυχανεμιζόμουν», αλλά επί της ουσίας το αγνοούσα. Με βοήθησε ειδήμων για να το κατανοήσω! Πρόκειται για τον λεγόμενο «ταξικό» τιμάριθμο. Δηλαδή πόσο επιβαρύνει η ακρίβεια τις μικρές και μεγάλες κατηγορίες εισοδημάτων. Για να καταλάβετε για ποιο λόγο οι άνθρωποι των χαμηλών εισοδημάτων δεν «ακούνε» ούτε τα κυβερνητικά μέτρα, αλλά ούτε και τις πρωθυπουργικές παραινέσεις. Πέφτουν στο κενό….

Οι χαμοκέλες και…

Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2024 ο τιμάριθμος – ο κανονικό – αυξήθηκε κατά 15,01%. Όμως ο τιμάριθμος για τα εισοδήματα μέχρι 750 ευρώ – με βάση την καταναλωτική και διατροφικής του συμπεριφορά – αυξήθηκε κατά 19,01%. Για τα εισοδήματα από 751 ευρώ ως και 1.100 ευρώ τον μήνα αυξήθηκε κατά 17,86%. Το ωραίο σας το έχω για το τέλος. Για τα εισοδήματα από 3.501 ευρώ και πάνω αυξήθηκε κατά 10,5%! Δηλαδή ο τιμάριθμος των χαμηλών εισοδημάτων επιβαρύνθηκε στη διάρκεια των τελευταίων περίπου πέντε χρόνων σχεδόν διπλάσια από τον τιμάριθμο των υψηλών εισοδημάτων!

…οι βίλες!

Και μερικά παραδείγματα που αφορούν τις επιμέρους κατηγορίες. Η στέγαση επιβάρυνε 31% τα εισοδήματα των 750 ευρώ. Αντιθέτως τα εισοδήματα άνω των 3.501 ευρώ τα επιβάρυνε μόλις 13%! Η διατροφή και τα μη αλκοολούχα ποτά επιβάρυνε κατά 59% τα εισοδήματα των 750 ευρώ, ενώ τα υψηλά εισοδήματα κατά 43%.

Μετρημένα κουκιά!

Επ΄ αυτού μία διευκρίνιση: τα χαμηλά εισοδήματα δίνουν το 32,36% των μηνιαίων αποδοχών τους για διατροφή, ενώ τα υψηλά εισοδήματα δίνουν το 13,06% για τον ίδιο λόγο. Για την στέγαση τα χαμηλά εισοδήματα δαπανούν το 34,17% των αποδοχών τους, ενώ τα υψηλά εισοδήματα δαπανούν το 8,01%. Αντιλαμβάνεστε τώρα τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι και από ποιους έκοψε τα επιδόματα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Σαφές;

Κωτσόβολος

Αναμφίβολα από τα πιο ηχηρά deals στην ελληνική αγορά ήταν η εξαγορά της αλυσίδας «Κωτσόβολος» από τη ΔΕΗ.

Και είναι γεγονός πως μετά από 19 χρόνια ο κορυφαίος παίκτης στο λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών επιστρέφει σε ελληνικά χέρια.

Η κίνηση της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού υπό τον πρόεδρο και CEO κ. Γιώργο Στάσση προκάλεσε αίσθηση και όσον αφορά την ουσία, σηματοδοτεί μία νέα κατεύθυνση του τομέα λιανικής των ηλεκτρικών ειδών και ηλεκτρονικών συσκευών. Μετασχηματίζεται, καθώς εταιρείες ενέργειας εισέρχονται στη συγκεκριμένη αγορά επιδιώκοντας να φέρουν τη εποχή του νέου εξηλεκτρισμού. Και η ΔΕΗ ανοίγει αυτόν τον δρόμο.

Οι αλλαγές και το management

Στα ερωτήματα μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ που έρχονται να προστεθούν είναι κι αυτό που αφορά στο χρόνο υλοποίησης των αλλαγών.

Και αναφέρομαι στην ανάπτυξη της νέας φιλοσοφίας αλλά και στο αν ενδεχομένως υπάρξουν αλλαγές και στα καταστήματα.

Πηγές μου λένε ότι η ΔΕΗ δεν θα βιαστεί να κάνει οποιαδήποτε αλλαγή. Ο μετασχηματισμός θα γίνεται σταδιακά και προσεκτικά.

Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός πώς το μάνατζμεντ υπό τον αντιπρόεδρο και CEO της Κωτσόβολος κ. Γιάννη Βασιλάκο θα παραμείνει ως έχει.

Πηγές μου, μου σημειώνουν πως ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης θεωρεί το μάνατζμεντ της αλυσίδας επιτυχημένο.

Και ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις…

Η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου

Θα διαβάσατε στον ΟΤ για το αυξημένο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε τις πρώτες ώρες της υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι».

Σύμφωνα με πηγές την πρώτη ημέρα οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 675 καλύπτοντας πάνω από 7,28 εκατ. ευρώ από τον συνολικό προϋπολογισμό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρώτοι στις αιτήσεις έρχονται οι αγρότες της Θεσσαλίας. Έχουν υποβληθεί πάνω από 250 αιτήσεις.

Το πρόγραμμα, λοιπόν, στήθηκε σε χρόνο ρεκόρ από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Και την εποπτεία και την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του είχε η υφυπουργός κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου.

Από το Μαξίμου στο χωράφι…

Όπως μου αναφέρουν πηγές, η ίδια κινήθηκε με ταχύτητα και δύο μήνες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ειδικά μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους, έστησε την πλατφόρμα.

Από κει και πέρα μένει να δούμε πώς θα καταλήξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δηλαδή αν θα συνεχιστεί το ισχυρό ενδιαφέρον.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories