Αίφνης

Θα παρατηρήσατε όσοι παρακολουθείτε τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στο fb – και σας πληροφορώ πως είμαι εκ των φανατικών αναγνωστών του! – ότι αίφνης συμπεριέλαβε ορισμένα στοιχεία που αφορούν στην δημιουργία νέων εταιρειών!

Έκπληξη

Θυμάμαι παλιά πως – τότε που οι εφημερίδες είχαν τον πρώτο λόγο στην ενημέρωση – αυτό το «θέμα» περνούσε στα ψιλά. Αντε να γινόταν κανένα «διακοσάρι» στις οικονομικές σελίδες! Και φυσικά δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα το περιελάμβανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση!

Ούτε φύλλο

Συμβαίνει κάτι; Ρώτησα και έμαθα. Οπως είναι γνωστό το τελευταίο διάστημα έκλεισαν δύο εργοστάσια στη Βόρεια Ελλάδα, της ίδιας πολυεθνικής και πιο πριν έκλεισε το εργοστάσιο της «Γιούλα», η μοναδική υαλουργία στη χώρα, που ανήκε επίσης σε πολυεθνική. Αμερικάνικη η πρώτη, πορτογαλική η δεύτερη. Και δεν κουνήθηκε φύλλο…. Εννοώ από κυβερνητικής πλευράς. Σα να μην συνέβη τίποτα!

Relance

Γενικότερα ο τύπος ασχολήθηκε μαζί του. Κι ο ΟΤ το ανέδειξε το θέμα. Ομως φωνή βοώντος…. Είναι προφανές ότι «έπεσε γραμμή» να υπάρξει silence! Επειδή όμως έγινε αντιληπτή η τόση … εκκωφαντική κυβερνητική σιωπή, αποφάσισαν εκεί στο Μαξίμου ότι σ΄ αυτή την αρνητική εξέλιξη πρέπει να κάνουν relance με μία θετική είδηση. Που να κάνει και … «μπούγιο»!

Επιτυχία!

Ετσι ο κ. Μητσοτάκης κατέγραψε στην εβδομαδιαία του ανάρτηση πως «κάθε μήνα φέτος δημιουργούνταν περίπου 5.000 νέες επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών, με τον Ιανουάριο να σημειώνει ρεκόρ 13ετίας στο άνοιγμα επιχειρήσεων, συνολικά 7.063 επιχειρήσεις». Τέτοια επιτυχία!

Το μοντέλο

Υπάρχει μία ακόμη αναφορά του κ. Μητσοτάκη στην ανάρτηση του, με την οποία επιχειρεί να … «κλέψει οπώρας»! Ομως «συνελήφθη»! Οπως είναι γνωστό στην τελευταία της έκθεση της η Moody΄s, για την ελληνική οικονομία, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν επικρίνει το παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας. Οτι δηλαδή βασίζεται κατ΄ ουσίαν στον τουρισμό και στο real estate….

Ψύχρανση;

Ο πρωθυπουργός απαντά και σ΄αυτό γράφοντας ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και της Τράπεζας της Ελλάδος, η ελληνική μεταποίηση έχει αυξήσει το μερίδιο της στην ελληνική οικονομία στο 14% από 11% πριν κάποια χρόνια. Ενώ περίπου 20% των άμεσων ξένων επενδύσεων αφορούν σε παραγωγικές μεταποιητικές δραστηριότητες». Κάνει όμως λόγο σε «ατεκμηρίωτες διαπιστώσεις της αντιπολίτευσης που ομιλεί χωρίς στοιχεία». Μόνο που η αντιπολίτευση επανέλαβε τις διαπιστώσεις της Moody’s και της Τραπέζης της Ελλάδος. Είναι προφανής η ενόχληση του, αλλά «τα ρίχνει» στην αντιπολίτευση και όχι στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα! Λέτε να έχουμε καινούργια επεισόδια … ψύχρανσης;

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας

Σειρά από καμπανάκια αναμένεται να ηχήσουν σήμερα στην έδρα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της, αναμένεται να επισημάνει τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την ελληνική οικονομία με στόχο μια βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Μεταρρυθμίσεις

Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει για μια ακόμη φορά στην ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων. Γραφειοκρατία και ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης θα βρίσκονται στο μενού των συστάσεων

του κεντρικού τραπεζίτη, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί επίσης στην αναγκαιότητα μεταρρύθμισης της παιδείας. Στόχος όλων αυτών είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας.

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Αναφορικά με τις τράπεζες, θα παρουσιάσει την πρόοδο που έχει συντελεστεί την τελευταία τριετία, με την αύξηση της κερδοφορίας και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θα τονίσει ωστόσο ότι η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί, καθώς ακόμη δεν έχει επιτευχθεί η σύγκλιση, ενώ η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα δημιουργεί κινδύνους για μια νέα γενιά επισφαλειών.

Τράπεζες – μερίσματα

Τέλος, εκτιμάται ότι θα αναφερθεί στην ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών, η οποία επηρεάζεται από την υψηλή συμμετοχή του αναβαλλόμενου φόρου σε αυτά. Ο κ. Στουρνάρας τάσσεται υπέρ της επανεκκίνησης των μερισμάτων στους μετόχους, ωστόσο θα υπογραμμίσει την ανάγκη διαφύλαξης των κεφαλαιακών δεικτών.

Ο κ. Γιώργος Στάσσης

Κανονικά εκτυλίσσεται, όπως μαθαίνω το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ με βάση το νέο επιχειρησιακό πλάνο που ανακοινώθηκε στις αρχές της χρονιάς και αφορά στην περίοδο 2024 – 2026.

Να θυμίσω ότι όπως έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιώργος Στάσσης, ο όμιλος μέχρι το 2026 σκοπεύει να επενδύσει περί τα 9 δισ. ευρώ.

Όπως είχαν πει τόσο ο κ. Στάσσης όσο και ο CFO Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης

στους αναλυτές στον Λονδίνο, περί τα 5 δισ. από τα 9 δισ. ευρώ των κεφαλαίων είναι εξασφαλισμένα. Και προέρχονται από τις ταμειακές ροές που μπορεί να έχει ο ίδιος ο όμιλος από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Τα κεφάλαια

Στα υπόλοιπα 4 δισ. ευρώ εκ των 9 δισ. ευρώ το 80% είτε έχουν βρεθεί (έχουν υπογράψει συμφωνίες χρηματοδότησης) είτε είναι στη

διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα πηγές λένε πως ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει μεγάλες τράπεζες όπως οι EIB, EBRD και άλλα αντίστοιχα funds.

Από τα 4 δισ. τα 2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από σχήματα χρηματοδότησης αλλά και από δάνεια του RRF, περίπου 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από project financing σε επίπεδο joint venture (δηλαδή κοινή χρηματοδότηση με εταίρους για την ανάπτυξη έργων), ενώ 900 εκατ. ευρώ διαθέτει σε ρευστό.

Έκδοση ομολόγου

Απομένουν περί τα 700 εκατ ευρώ τα οποία είναι πιθανόν να αντληθούν από έκδοση ομολόγου στις ξένες αγορές, όπως είχε γράψει ο ΟΤ.

Οι πληροφορίες μου λένε, ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει τα ραντάρ ανοιχτά προκειμένου να βγει στις αγορές με δύο εκδόσεις.

Ωστόσο, το timing προσώρας δεν κρίνεται ιδανικό.

Οπότε οι όποιες κινήσεις δεν αποκλείονται προς τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του έτους.

Βέβαια, ο κ. Στάσσης μας έχει συνηθίσει και σε εκπλήξεις…

Για να δούμε…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories