Στον τρόπο με τον οποίο οι επενδύσεις της Παπαστράτος εστίασαν στην πολιτική της μείωσης βλάβης από το κάπνισμα, αναφέρθηκε εκτενώς ο Ιάκωβος Καργαρώτος, αντιπρόεδρος της εταιρείας, ο οποίος συμμετείχε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με την ομιλία του στο πάνελ «Harm Reduction: A complimentary policy next to prevention».

Ο όρος «μείωση βλάβης» αρχικά χρησιμοποιούνταν για πολιτικές για την αντιμετώπιση του εθισμού, όπως συνέβαινε στα προγραμμάτα μεθαδόνης για τη διαχείριση της εξάρτησης – στην πορεία, ωστόσο, βρήκε εφαρμογή και σε άλλους τομείς, παράλληλα πάντα με την πολιτική της πρόληψης που έχει τον κυρίαρχο ρόλο.

Ο ΟΤ στη ΔΕΘ – Καργαρώτος (Παπαστράτος): Ταχέως αναπτυσσόμενα τα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα της Παπαστράτος

«Στο πλαίσιο της θεματικής του φετινού Φόρουμ, με τίτλο “η Μεγάλη Μετάβαση”, αντιλαμβανόμαστε πως η μετάβαση αυτή δεν αφορά μόνο την ψηφιακή και την πράσινη που είναι τα προφανή, αλλά οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας, από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις ανακατατάξεις στην ελληνική κοινωνία μέχρι και τις αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες», επισήμανε ο Ιάκωβος Καργαρώτος. «Όλοι θέλουμε έναν καλύτερο τρόπο ζωής, όπως αποτυπώνεται στα τρόφιμα και ποτά που έχουν πλέον μειωμένη ζάχαρη και λιπαρά, στη χρήση των εμβολίων, στις εξελιγμένες ζώνες ασφαλείας».

«Είναι ακριβώς ο πυρήνας όσων συζητιούνται στο κάπνισμα εδώ και πολλά χρόνια. Και από την στιγμή που στο διάλογο αυτό μπήκανε μεγάλες εταιρείες, τότε η συζήτηση διευρύνθηκε», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, που αποσαφήνισε την εν λόγω «συζήτηση», κάνοντας λόγο για την πρωτοβουλία της Philip Morris International να εστιάσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της στην έρευνα, την ανάπτυξη και την επιστημονική τεκμηρίωση, λόγω της επείγουσας φύσης του παγκόσμιου προβλήματος του καπνίσματος.

«Η απάντησή της Παπαστράτος και της Philip Morris International είναι αποφασιστική, έχοντας επενδύσει περισσότερα από 12.5 δισεκ. δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη τα τελευταία 15 χρόνια για να δημιουργήσουμε επιστημονικά τεκμηριωμένα εναλλακτικά προϊόντα που διαθέτουν προφίλ χαμηλότερου κινδύνου», πρόσθεσε.

Η ανάγκη για επενδύσεις στη μείωση βλάβης

«Συνυπογράφω ότι η πρόληψη και η διακοπή καπνίσματος είναι δύο βασικές πολιτικές, που εμφανίζουν σχετικά καλά αποτελέσματα, καθώς είδαμε στην πράξη πως δεν υπάρχει τρομερά μεγάλη απόδοση. Κι εδώ, μπαίνει η μείωση της βλάβης, μια σίγουρα εξαιρετική επιλογή που λειτουργεί συμπληρωματικά στις άλλες δύο. Πρόκειται, εξάλλου, για μια πρακτική που αφορά αποκλειστικά τους σημερινούς καπνιστές που δεν διακόπτουν το κάπνισμα. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος να απομακρυνθούν από την παραδοσιακή μορφή του, πήγαμε σε ένα εναλλακτικό προϊόν, όπου έχει ενσωματωθεί η συγκεκριμένη πολιτική», τόνισε ο Ιάκωβος Καργαρώτος.

«Δεν πρέπει να συγχέουμε τους στόχους, όμως. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος με αυτό: δεν ασχολούμαστε και δεν θέλουμε να βάλουμε νέο κόσμο στον κόσμο της νικοτίνης. Αντιθέτως, έχουμε αναγνωρίσει το βλαπτικό χαρακτήρα του προϊόντος και προκειμένου να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά την πολιτική της μείωσης της βλάβης, δεν διστάσαμε να βάλουμε πόρους και τεχνολογία, να χτίσουμε τις απαραίτητες υποδομές με τον αντίστοιχο τεχνολογικά προηγμένο εξοπλισμό. Δεν είναι τυχαίο πως στην Ελλάδα έχουν επενδυθεί πάνω από 700 εκατ. στον τομέα των υποδομών».

Για το γεγονός πως η Παπαστράτος ακολουθεί υπεύθυνες στρατηγικές, που δεν στοχεύουν σε μη καπνιστές και ανήλικους, μίλησε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, προσθέτοντας πως «η άμεση στόχευσή μας είναι οι καπνιστές που θέλουν να κόψουν τη συνήθεια αυτή. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς τα ποσοστά διακοπής είναι σχετικά χαμηλά, μόλις 15%, ύστερα από ένα χρόνο προσπάθειας, ενώ τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος παραμένουν χωρίς διαρκείς πόρους, γεγονός που δεν τα καθιστά στοιχεία μιας συνολικής συμπληρωματικής προσπάθειας».

Ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος Ιάκωβος Καργαρώτος αναφέρθηκε στην επείγουσα φύση του παγκόσμιου προβλήματος του καπνίσματος. «Η απάντησή της Παπαστράτος και της Philip Morris International είναι αποφασιστική, έχοντας επενδύσει περισσότερα από 12.5 δισεκ. δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη τα τελευταία 15 χρόνια για να δημιουργήσουμε επιστημονικά τεκμηριωμένα εναλλακτικά προϊόντα που διαθέτουν προφίλ χαμηλότερου κινδύνου. Είναι ανάγκη να δούμε με ρεαλισμό το θέμα του καπνίσματος, μακριά από ιδεοληψίες. Και αυτό προϋποθέτει συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, επιστημόνων, της κοινωνίας των πολιτών και της βιομηχανίας». Ο κ. Καργαρώτος έδωσε τέλος έμφαση στην ανάγκη ορθής ενημέρωσης των καπνιστών για το τι θα σήμαινε για εκείνους να αφήσουν πίσω τους το τσιγάρο και να προτιμήσουν μια συγκριτικά καλύτερη εναλλακτική.

Τεκμηριωμένο, ενιαίο μήνυμα

Ακριβώς επειδή η μείωση της βλάβης ως συμπληρωματική πολιτική έχει εξ ορισμού μια ρεαλιστική προσέγγιση, απαιτούνται τεκμηριωμένα και πολλά δεδομένα – ένας τομέας που επίσης έχει δεχτεί τεράστια ποσά σε επενδύσεις, όπως η δημιουργία δύο μεγάλων hubs σε όλο τον κόσμο με επιστήμονες. «Τα δεδομένα και τα στοιχεία βρίσκονται σε δημόσια θέα και στη βάση ενός δημιουργικού διαλόγου για την επόμενη μέρα», εξήγησε ο Ιάκωβος Καργαρώτος.

«Μπορούμε να έχουμε ένα ενιαίο μήνυμα που θα απευθύνουμε στους καπνιστές. Σημαντικό είναι να βάλουμε όλοι τους πόρους μας σε μια πολυπαραγοντική εξίσωση, με τη βιομηχανία να έχει τους πόρους -τους διαθέτει ήδη- με διεθνείς συνεργασίες και τη συμβολή την κοινωνίας των πολιτών και της πολιτείας, να κάνουμε όλοι το τσιγάρο παρελθόν», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία