Πεπεισμένος ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ανοδική τροχιά, υπεραποδίδοντας έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα εμφανίστηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, τονίζοντας ωστόσο πως η χώρα δεν πρέπει να παρεκκλίνει από τον δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της.

«Η Ελλάδα θα αναπτύσσεται με ρυθμούς κοντά στο 2,5% έναντι 1,5% της Ευρωζώνης. Εάν κάνει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στουρνάρας: Ήρθε η ώρα να διαφοροποιηθούμε από την Fed [γράφημα]

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί στα προβλήματα που εξακολουθούν να πληγώνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, όπως οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης και η έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. «Η μεγάλη εικόνα είναι ότι έχουμε επιλύσει τα πρώτα προβλήματα όπως η αναχρηματοδότηση του χρέους, οι τράπεζες και η κοινωνική ασφάλιση, αλλά υπάρχουν και άλλα σοβαρά προβλήματα για να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και τους ρυθμούς ανάπτυξης γιατί πρέπει να συγκλίνουμε», σημείωσε.

«Τώρα μπορώ και κοιμάμαι τα βράδια»

Ειδική αναφορά έκανε στο δημογραφικό, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες που θα αναστρέψουν τη συρρίκνωση του πληθυσμού.

Στην επισήμανση μάλιστα του Tony Barber ότι φαίνεται πιο ήσυχος από το παρελθόν, απάντησε: «Τώρα μπορώ να κοιμάμαι τα βράδια, χωρίς να ανησυχώ για δημοσιονομική αστάθεια».

«Να μην φοβηθούμε την διαφοροποίηση από την FED»

Κληθείς να σχολιάσει το μήνυμα από τη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι έφθασε η στιγμή για τη μείωση των επιτοκίων, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να φοβόμαστε να διαφοροποιηθούμε από την FED, αφού ο οικονομικός κύκλος στις ΗΠΑ βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο.

«Οι λόγοι που δημιουργούν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ είναι διαφορετικοί απ’ ότι στην Ευρώπη. Επίσης η ανάπτυξη είναι διαφορετική…», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έσπευσε επίσης να τονίσει πως τα επιτόκια έμειναν για μεγάλο διάστημα υψηλά και πως εάν δεν αρχίσουν να αποκλιμακώνονται σύντομα, τότε όπως είπε «θα καταστρέψουμε τους πρώτους σπόρους της ανάπτυξης που βλέπουμε να εμφανίζονται στην Ευρώπη». Και ειδικά στην κεντρική Ευρώπη.

«Άδικη η κριτική στην ΕΚΤ, ήπια προσγείωση»

Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης απάντησε και για την κριτική που δέχονται οι Κεντρικές Τράπεζες για αργά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού, χαρακτηρίζοντάς την άδικη. Ανέφερε μάλιστα πως ο πληθωρισμός έπεσε κοντά στο 2,4% χωρίς να διολισθήσει η οικονομία στην ύφεση και χωρίς οικονομική αστάθεια.

Για αυτό όπως είπε παρομοιάσαμε την συγκεκριμένη διαδικασία ως «ήπια προσγείωση» (soft landing), αν και όπως διευκρίνισε «δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά προσεγγίζουμε προς τα εκεί…».

«Δεν θέλουμε μια αδύναμη Γερμανία»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την δυναμική ανάπτυξη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου έναντι του ευρωπαϊκού βορρά υποστήριξε πως οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων που σχετίζονται τόσο με τις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε ο ευρωπαϊκός νότος τα προηγούμενα χρόνια και στην τουριστική άνθηση μετά την πανδημία.

Ρόλο έπαιξαν και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης (RFF), οι οποίοι όπως είπε ο κ. Στουρνάρας φαίνεται να αξιοποιούνται αποτελεσματικότερα από τις χώρες του Νότου χάρη και στην προηγούμενη εμπειρία που έχουν αποκτήσει στο παρελθόν από τη διαχείριση άλλων ευρωπαϊκών πόρων.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι θα πρέπει να αποδίδουν καλά και οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης, λέγοντας πως σε καμία περίπτωση «δεν θέλουμε μια αδύναμη Γερμανία ή μια αδύναμη Γαλλία. Σημείωσε μάλιστα πως μετά και τα τελευταία στοιχεία αρχίζουν στην ΕΚΤ και γίνονται λίγο περισσότερο αισιόδοξοι για την κεντρική Ευρώπη.

«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο»

Ειδική αναφορά όταν ρωτήθηκε για τις απειλές στην παγκόσμια οικονομία έκανε ο Έλληνας αξιωματούχος στην Κλιματική Αλλαγή, την οποία χαρακτήρισε ως τον «ελέφαντα στο δωμάτιο». Στο σημείο αυτό, μάλιστα, εξέφρασε την άποψη για την δημιουργία ενός fund στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση ακόμη και οι χώρες που δεν έχουν μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια να μπορέσουν να ακολουθήσουν και να προετοιμαστούν.

«Ο ελέφαντας πλησιάζει γοργά και δεν το βλέπουμε», ανέφερε σε άλλη αποστροφή του λόγου του.

Κοστίζει πολύ η αβεβαιότητα

Κλείνοντας ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, λέγοντας πως ζούμε σε ένα πιο αβέβαιο κόσμο σήμερα σε σχέση με το παρελθόν.

Ανέφερε πως οι γεωπολιτικές εντάσεις κοστίζουν πολύ και επικαλέστηκε στοιχεία του IMF, σύμφωνα με το οποίο το παγκόσμιο ΑΕΠ απ’ όλη αυτή την διεθνή αναταραχή που υπάρχει σήμερα (π.χ. από τον πόλεμο στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή) το παγκόσμιο ΑΕΠ χάνει περίπου 7% κάθε χρόνο. Κάτι που αντιστοιχεί στο αστρονομικό ποσό των 7 τρισ. Δολαρίων.

«Υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας»

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας διέγνωσε τέλος έλλειμμα ηγεσίας στην Ευρώπη δηλώνοντας μάλιστα πως νιώθει τυχερός που «η κρίση έγινε τότε και όχι τώρα». Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα ήταν τυχερή υπό μια έννοια κατά την περίοδο της κρίσης γιατί υπήρχε ηγεσία στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, που αποφάσισαν ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο Ευρώ και δεν έπρεπε να κάνει το λάθος και να φύγει. Οι ζοφερές προβλέψεις για τα οικονομικά της Ελλάδας αποδείχθηκαν λάθος. Πέραν των θυσιών των Ελλήνων, υπήρχε και η ηγεσία. Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια ηγεσία σήμερα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Η Πειραιώς μεταμορφώνεται: Οι πίστες και τα φουγάρα γίνονται γραφεία και κατοικίες
Ακίνητα |

Η Πειραιώς μεταμορφώνεται - Οι πίστες και τα φουγάρα γίνονται γραφεία και κατοικίες

Τα έρημα βιομηχανικά κτίρια μετατρέπονται σε συγκροτήματα πολλαπλών χρήσεων – Γραφεία, κατοικίες, ξενοδοχεία και χώροι αναψυχής και πολιτισμού κατακλύζουν την οδό Πειραιώς