Σε μία ιστορική απόφαση προχώρησε η παγκόσμιο ομοσπονδία στίβου (World Athletics) θεσμοθετώντας χρηματικά έπαθλα για τους χρυσούς ολυμπιονίκες του Παρισιού. Για πρώτη φορά οι 48 αθλητές που θα φορέσουν το χρυσό μετάλλιο στο στήθος στα αγωνίσματα του στίβου θα επιβραβευτούν με συνολικό ποσό 2,4 εκατ. δολαρίων.

Η World Athletics γίνεται η πρώτη ομοσπονδία που προσφέρει χρηματικά έπαθλα σε ολυμπιονίκες, ανοίγοντας και επίσημα τον δρόμο προς την επαγγελματοποίηση των αθλητών.

Κάθε χρυσός ολυμπιονίκης θα λαμβάνει από 50.000 δολάρια. Οι συμμετέχοντες σε σκυταλοδρομίες θα μοιράζονται το συγκεκριμένο ποσό. Οσον αφορά τους ασημένιους και χάλκινους ολυμπιονίκες, η World Athletics θα αρχίσει να τους επιβραβεύει από τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2028 στο Λος Αντζελες.

«Αυτή είναι η συνέχεια ενός ταξιδιού που ξεκινήσαμε το 2015. Ολα τα χρήματα που λαμβάνει η World Athletics από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες επιστρέφουν απευθείας στο σπορ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ομοσπονδίας, Σεμπάστιαν Κόου. Για να προσθέσει: «Ενώ είναι αδύνατο να δοθεί εμπορεύσιμη αξία στην κατάκτηση ενός ολυμπιακού μεταλλίου… πιστεύω πως είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι ορισμένα από τα έσοδα που παράγονται από τους αθλητές μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες επιστρέφουν απευθείας σε εκείνους που κάνουν τους Αγώνες το παγκόσμιο θέαμα που είναι».

SOS από τον Σηκουάνα

Σκιά στην απόφαση της World Athletics αποτελεί η πιθανότατα το τρίαθλο να μετατραπεί σε δίαθλο στο Παρίσι, λόγω της μόλυνσης των νερών του Σηκουάνα.

Η ποιότητα των νερών του ποταμού προκαλεί πονοκέφαλο στους Γάλλους, αφού είναι προγραμματισμένο να φιλοξενήσει το κολυμβητικό σκέλος του τριάθλου και τα αγωνίσματα ανοιχτής θαλάσσης.

Τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η ΜΚΟ Surfrider Foundation από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι τον Μάρτιο του 2024 είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Από τις 14 μετρήσεις κάτω από τις γέφυρες Alexandre III και Alma, έδρα των μελλοντικών αγωνισμάτων του τριάθλου και της ανοιχτής θάλασσας, στις 13 βρέθηκαν «πάνω ή πολύ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια» που συστήνονται για κολύμβηση.

Σε ανακοίνωσή της η περιφέρεια του Ιλ ντε Φρανς υποστηρίζει πως οι μετρήσεις έγιναν πριν τεθούν σε λειτουργία οι μονάδες απολύμανσης, ενώ οι έντονες βροχοπτώσεις δεν βοήθησαν την κατάσταση. Υπόσχεται επίσης πως στα νερά του Σηκουάνα θα μπορούν να κολυμπήσουν οι αθλητές και να γίνουν τα τεστ το καλοκαίρι.

Ο καιρός

Πολλά θα εξαρτηθούν ωστόσο από τις καιρικές συνθήκες. Στην περίπτωση ισχυρών βροχοπτώσεων στη γαλλική πρωτεύουσα θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά τα επίπεδα του E. Coli στο νερό του Σηκουάνα παρά το ένα δισ. ευρώ που έχει επενδυθεί για να είναι ασφαλές για κολύμπι για πρώτη φορά έπειτα από εκατό χρόνια.

Ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής Τόνι Εστανγκέ αναγνώρισε πως μπορεί να υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην πιθανή χρήση του ποταμού.

«Εξακολουθούμε να είμαστε σίγουροι ότι το τρίαθλο θα έχει τη βάση του στον Σηκουάνα επειδή έχουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Επειδή είναι προγραμματισμένο για τις πρώτες ημέρες των Αγώνων μπορούμε να το αναβάλουμε υπό βροχερές συνθήκες από μία μέχρι τρεις ημέρες μέχρι αυτές να βελτιωθούν. Υπάρχει και η τελική απόφαση όπου δεν μπορούμε να κολυμπήσουμε – είναι μέρος των κανόνων της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Φυσικά είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε», τόνισε ο Εστανγκέ.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι