Με άνοδο έκλεισαν την εβδομάδα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, παρά την υποχώρηση που σημείωσαν την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές εξέτασαν την κατάσταση της οικονομίας μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό και στάθμισαν την πορεία για τα επιτόκια.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, που είναι δείκτης αναφοράς, έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο που ξεπέρασε τις 10 μονάδες βάση και διαμορφώθηκε στο 4,518%. Η απόδοση του 2ετούς ενισχύθηκε κατά περισσότερο από 15 μονάδες βάσης στο 4,894%.

Οι επενδυτές εξέτασαν την κατάσταση της οικονομίας μετά τη δημοσιοποίηση βασικών οικονομικών δεδομένων και αξιολόγησαν τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για τις επερχόμενες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Τα οικονομικά στοιχεία

Οι τιμές των εισαγωγών στις αρχές του 2024 σημείωσαν τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με νέα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Ενισχυμένες από το άλμα των καυσίμων κατά 4,7%, οι τιμές των εισαγωγών αυξήθηκαν 0,4% τον Μάρτιο, υψηλότερα από την εκτίμηση του Dow Jones κατά 0,3%. Σε δωδεκάμηνη βάση, οι τιμές εισαγωγής αυξήθηκαν 0,4%, η πρώτη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2023.

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού Μαρτίου, ο οποίος παρακολουθεί τον πληθωρισμό χονδρικής, υποχώρησε κάτω από τις προσδοκίες, σημειώνοντας αύξηση 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν αύξηση 0,3%.

Τα στοιχεία μείωσαν ελαφρά τις ανησυχίες σχετικά με τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις. Οι επενδυτές ανησυχούν για το τι θα μπορούσε να σημαίνει ο σταθερός πληθωρισμός για τις μειώσεις των επιτοκίων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν αργότερα φέτος.

Οι προσδοκίες της αγοράς για το πότε θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μείωση επιτοκίων μετατοπίστηκαν από τον Ιούνιο στον Σεπτέμβριο τις τελευταίες ημέρες, αφού ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Μάρτιο έφτασε υψηλότερα από το αναμενόμενο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ορισμένοι επενδυτές εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν καθόλου μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Η Fed έχει δηλώσει συχνά ότι η λήψη των αποφάσεών της για τις μειώσεις των επιτοκίων θα βασίζεται σε δεδομένα και ότι περιμένει να μειωθεί ο πληθωρισμός πριν από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές