Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και η σηματοδότηση ότι η μείωση των επιτοκίων είναι κοντά είναι το σημαντικότερο γεγονός την εβδομάδα που πέρασε.

Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία που αγωνίζεται να σημειώσει ανάπτυξη. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η οικονομία των ΗΠΑ είναι σε πολύ πιο σταθερή βάση, καθώς συνεχίζει να αναπτύσσεται ωστόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει να διαχειριστεί τις πληθωριστικές πιέσεις που,όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη, κινούνται με υψηλότερους από το αναμενόμενο ρυθμούς.

Λαγκάρντ: Σήμα για μείωση επιτοκίων

Τα σημαντικότερα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με το Bloomberg, στην παγκόσμια οικονομία, τη γεωπολιτική και τις αγορές είναι τα ακόλουθα:

Ευρώπη

Σήμα για μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση έδωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά την απόφαση του δ.σ να διατηρήσει αμετάβλητη την νομισματική πολιτική.

Η Λαγκάρντ στην ομιλία της που κινήθηκε στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του διοικητικού συμβουλίου τόνισε ότι «εάν η επικαιροποιημένη εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού, η δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και η ισχύς της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής αυξήσουν περαιτέρω την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς το στόχο μας με βιώσιμο τρόπο, θα ήταν σκόπιμο να μειωθεί το τρέχον επίπεδο περιορισμού της νομισματικής πολιτικής.» Η αντίστοιχη φράση προστέθηκε στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας υποδαυλίζοντας τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από  την κεντρική τράπεζα τον Ιούνιο. Η ίδια η Λαγκάρντ την χαρακτήρισε «σημαντική» και μια «ηχηρή και σαφής ένδειξη» του σημερινού κλίματος της τράπεζας.

Η τριμηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  κατέγραψε σημαντική μείωση της ζήτησης δανείων από επιχειρήσεις  δημιουργώντας έναν μοχλό πίεσης για τη μείωση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με την έκθεση «Οι τράπεζες ανέφεραν περαιτέρω σημαντική μείωση της ζήτησης από επιχειρήσεις για δάνεια ή ανάληψη πιστωτικών ορίων» που οφείλεται στα υψηλά επιτόκια και στις  χαμηλότερες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου. «Η σημαντική μείωση της ζήτησης δανείων από τις επιχειρήσεις ήρθε σε αντίθεση με τις προηγούμενες προσδοκίες των τραπεζών για σταθεροποίηση. Οι τράπεζες αναμένουν μέτρια καθαρή μείωση της ζήτησης για δάνεια το δεύτερο τρίμηνο του 2024»

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε για δεύτερο μήνα τον Φεβρουάριο,  ενισχύοντας την εκτίμηση ότι η τεχνική ύφεση έχει τελειώσει και η οικονομία της χώρας μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης. Ωστόσο το υψηλό κόστος δανεισμού αναμένεται να φρενάρει την αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ.

ΗΠΑ

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο αυξήθηκε στο 3,5% αυξήθηκε ο πληθωρισμός, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση, καθώς η Federal Reserve εξετάζει πόσο καιρό θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλό 23 ετών.

Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδό του στο 3,4% από 3,2% τον Φεβρουάριο και 3,1% τον Ιανουάριο.

Το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας ανέφερε επίσης την Τετάρτη ότι ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις αλλαγές στο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, παρέμεινε στο 3,8%.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρή πτώση στο 3,7%. Οι αγορές μείωσαν δραστικά τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων, μεταξύ μιας και δύο μειώσεων κατά 25 μ.β. έκαστη, φέτος, σε σύγκριση με έξι ή επτά στις αρχές Ιανουαρίου. Πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, οι αγορές ανέμεναν τρεις μειώσεις φέτος.

Τα συνδικάτα συνήθως δεν ασκούν μεγάλη επιρροή στον κόσμο των μαχών εξαγοράς. Αλλά η προσπάθεια της Nippon Steel να αγοράσει την US Steel βρίσκεται τώρα στην δίνη της εκλογικής χρονιάς.Ο  πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις αντιρρήσεις της ένωσης, αντιτάχθηκαν δημοσίως στη συμφωνία καθώς διεκδικούν ψήφους. Η αναταραχή απειλεί να επιβαρύνει τις αμερικανικές σχέσεις με έναν από τους κορυφαίους συμμάχους της, ενώ υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική της νίκης των ψηφοφόρων στα swing-state επηρεάζει δραματικά το εταιρικό τοπίο.

Η Καλιφόρνια, επίκεντρο της περσινής αναταραχής των περιφερειακών τραπεζών, βρίσκεται επίσης στην πρώτη γραμμή του τελευταίου προβληματικού σημείου του κλάδου: τα εμπορικά ακίνητα. Σχεδόν το ένα τρίτο από τις 127 εγγεγραμμένες τράπεζές της έχουν χρέος ακινήτων πάνω από το επίπεδο του 300%, το μεγαλύτερο μεταξύ των πολιτειών των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.

Ασία

Η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται και οι δυτικές κυβερνήσεις τη βλέπουν όλο και περισσότερο ως αντίπαλο παρά ως οικονομικό εταίρο. Στα νοτιοδυτικά σύνορά της, μια άλλη ανερχόμενη οικονομία εποφθαλμιά τη θέση της ως ο επόμενος μοχλός ανάπτυξης στον κόσμο. Το χρηματιστήριο της Ινδίας ανθεί, οι ξένες επενδύσεις πλημμυρίζουν και οι κυβερνήσεις κάνουν ουρές για να υπογράψουν νέες εμπορικές συμφωνίες με τη νέα αγορά των 1,4 δισ. ανθρώπων.

Οι πραγματικοί μισθοί των Ιάπωνων εργαζομένων μειώθηκαν τον Φεβρουάριο για 23ο συνεχόμενο μήνα μετά την επιτάχυνση της αύξησης του πληθωρισμού, ασκώντας επιβράδυνση στις δαπάνες, αποτέλεσμα που πιθανότατα θα κρατήσει την κεντρική τράπεζα σε αναμονή προς το παρόν.

Αναδυόμενες αγορές

Ο ρυθμός πληθωρισμού της Γκάνας σκαρφάλωσε σε υψηλό τεσσάρων μηνών τον Μάρτιο, καθώς η πτώση του νομίσματος ώθησε υψηλότερα τις τιμές των εισαγωγών, όπως καυσίμων και τροφίμων. Η αδυναμία τροφοδοτείται από την ενίσχυση του δολαρίου. Η μείωση της παραγωγής κακάο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και οι καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση του χρέους επιβαρύνουν επίσης το κλίμα.

Το σπρέι για ζωύφια έχει εξαντληθεί σε όλη την Αργεντινή, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει το χειρότερο ξέσπασμα του δάγκειου πυρετού, ασθένειας που μεταδίδεται από τα κουνούπια και  έχει εξαπλωθεί σε όλη τη Λατινική Αμερική εν μέσω υψηλής ζέστης και έντονων βροχοπτώσεων. Στη διαδικτυακή αγορά MercadoLibre, το απωθητικό κουνουπιών κοστίζει 20 δολάρια το κουτί. Η τιμή του σημείωσε άλμα περισσότερο από 500% στη λιανική, ένα επιπλέον σοκ για τον πληθωρισμό που τρέχει τώρα με ετήσιο ρυθμό 276%

Κόσμος

Εκτός της ΕΚΤ, το Ισραήλ απέφυγε να μειώσει τα επιτόκια, με τους αξιωματούχους να επικεντρώνονται στην αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό καθώς ο πόλεμος στη Γάζα κλονίζει την οικονομία και τις αμυντικές δαπάνες. Η κεντρική τράπεζα των Φιλιππίνων άφησε επίσης αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως και η Ταϊλάνδη, η Σερβία και η Νέα Ζηλανδία.Η Νότια Κορέα και ο Καναδάς διατήρησαν τα επιτόκια αμετάβλητα, αλλά σηματοδότησε πιθανή χαλάρωση κάποια στιγμή φέτος, εάν ο πληθωρισμός συνεργαστεί.

Συνολικά μπαίνουμε σε μια νέα εποχή παγκόσμιου επανεξοπλισμού που σημαίνει τεράστιο κόστος και ορισμένες σκληρές αποφάσεις για τις δυτικές κυβερνήσεις που ήδη παλεύουν με ασταθή δημόσια οικονομικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή