Σήμα για μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση έδωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά την απόφαση του δ.σ να διατηρήσει αμετάβλητη την νομισματική πολιτική.

Η Λαγκάρντ στην ομιλία της που κινήθηκε στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του διοικητικού συμβουλίου τόνισε ότι «εάν η επικαιροποιημένη εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού, η δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και η ισχύς της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής αυξήσουν περαιτέρω την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς το στόχο μας με βιώσιμο τρόπο, θα ήταν σκόπιμο να μειωθεί το τρέχον επίπεδο περιορισμού της νομισματικής πολιτικής.» Η αντίστοιχη φράση προστέθηκε στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας υποδαυλίζοντας τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από  την κεντρική τράπεζα τον Ιούνιο. Η ίδια η Λαγκάρντ την χαρακτήρισε «σημαντική» και μια «ηχηρή και σαφής ένδειξη» του σημερινού κλίματος της τράπεζας.

ΕΚΤ: Στον «πάγο» για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση τα επιτόκια

Επιπλέον απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αποκάλυψε ότι υπήρξαν λίγα μέλη του δ.σ. που αισθάνθηκαν την εμπιστοσύνη να ψηφίσουν υπέρ της μείωσης των επιτοκίων στη σημερινή συνεδρίαση και πρόσθεσε  ότι «συμφώνησαν να ακολουθήσουν τη συναίνεση της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των μελών που ήθελαν να περιμένουν μέχρι τον Ιούνιο.

Η Λαγκάρντ μίλησε αφού η ΕΚΤ σηματοδότησε ότι προετοιμάζεται για μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της, μια προοπτική που θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ευρωζώνη θα χαλαρώσει πρώτα, πολύ πριν από τις ΗΠΑ. Ωστόσο αποσαφήνισε ότι ακόμη και αν το κόστος δανεισμού μειωθεί, «η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται σε μια συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων»

Αναφερόμενη στον πληθωρισμό είπε ότι αναμένεται να καταγράφει διακυμάνσεις τους επόμενους μήνες μέχρι να φθάσει στο στόχο του 2% το 2025, ενώ εστίασε στα σημάδια επιβράδυνσης της αύξησης των μισθών τονίζοντας  ότι «οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη εξακολουθούν να κλίνουν προς τα κάτω».

Ο ρόλος της Fed

Η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για το ρόλο της Fed και το πώς επηρεάζει τις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ένας λόγος είναι ότι στελέχη της κεντρικής τράπεζας θα ήθελαν να αποφύγουν να κινηθούν πιο επιθετικά από την Fed όσον αφορά τη χαλάρωση της νομισματικής με το βλέμμα στις αγορές συναλλάγματος, καθώς φοβούνται ότι θα αποδυναμώσουν το ευρώ και θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η Λαγκάρντ απάντησε ότι «εξαρτόμαστε από τα δεδομένα, όχι από τη Fed»

Στην ερώτηση αν τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ απάντησε ότι  «προφανώς, οτιδήποτε συμβεί έχει σημασία για εμάς και θα ενσωματωθεί εν ευθέτω χρόνω στην προβολή που θα εκπονηθεί και θα δημοσιευθεί τον Ιούνιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια πολύ μεγάλη αγορά, μια πολύ σημαντική οικονομία, ένας σημαντικός χρηματοπιστωτικός τομέας επίσης».

Ωστόσο αποσαφήνισε ότι «δεν υποθέτουμε ότι αυτό που συμβαίνει στη ζώνη του ευρώ θα είναι ο καθρέφτης αυτού που συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες» τονίζοντας ότι οι οικονομίες, τα πολιτικά καθεστώτα και οι δημοσιονομικές πολιτικές είναι όλα διαφορετικά.

Η ίδια αρνήθηκε να διευκρινίσει αν η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου θα επηρεάσει τη χάραξη πολιτικής.

«Δεν στοχεύουμε στη συναλλαγματική ισοτιμία, δεν σχολιάζουμε τη συναλλαγματική ισοτιμία και δεν πρόκειται να προχωρήσω περισσότερο», είπε. «Θα αναφέρω απλώς ότι υπάρχουν πολλά κανάλια μέσω των οποίων μπορεί να ασκηθεί επιρροή, όχι μόνο μέσω των συναλλαγματικών ισοτιμιών».

Η αντίδραση των αγορών

Το ευρώ, οι αποδόσεις των διετών γερμανικών ομολόγων που είναι ευαίσθητες στα επιτόκια και ο δείκτης Stoxx Europe 600 παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι την ημέρα μετά τη δήλωση της κεντρικής τράπεζας.

Ωστόσο, οι έμποροι στις αγορές swaps υποβάθμισαν ελαφρώς την πιθανότητα ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο σε περίπου 70%, από 75% νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή