Η Emanuela Reccia ζει στο Λονδίνο σχεδόν μια δεκαετία. Ήταν έφηβη όταν άφησε την πόλη της, τη Νάπολη, για να γίνει σερβιτόρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, φέρνοντας την τεχνογνωσία και την αγάπη της για την ιταλική κουζίνα στη βρετανική πρωτεύουσα.
Αλλά η 27χρονη, όπως και χιλιάδες άλλοι Ιταλοί που εργάζονται στη βιομηχανία φιλοξενίας του Ηνωμένου Βασιλείου, νιώθει τώρα ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να φύγει και να επιστρέψει στην Ευρώπη μετά τον τελευταίο γύρο των κανόνων μετά το Brexit, όπως εξομολογείται στον Guardian.
Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Αρνητικά πρόσημα, φοβίζουν τα στοιχεία για Βρετανία
Οι νέοι κανονισμοί που βασίζονται στο Brexit, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα, αύξησαν το κατώτατο όριο μισθού για βίζα ειδικευμένης εργασίας από 26.000 σε 38.700 λίρες, πολύ περισσότερα από όσα κερδίζουν πολλοί υπάλληλοι εστιατορίων. Ο μέσος μισθός για το προσωπικό στον χώρο της εστίασης (σερβιτόροι κ.α.) στο Λονδίνο το 2024 είναι 28.000 λίρες, σύμφωνα με τον ιστότοτο απασχόλησης Glassdoor.
Την περασμένη εβδομάδα, ο ιταλικός Τύπος θρηνούσε για το τέλος μιας ιεροτελεστίας για νεαρούς Ιταλούς, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν πλέον να λάβουν βίζα για να εργαστούν ως σερβιτόροι στο Λονδίνο. Στην καθημερινή εφημερίδα Corriere della Sera, ο Antonio Polito έγραψε: «Ένας νεαρός Ιταλός με πρωτοβουλία, θέληση για δουλειά και περιέργεια θα μπορούσε κάποτε να πει «Θα πάω στο Λονδίνο».
H Reccia, η οποία εργάζεται στο Ciao Bella, ένα εστιατόριο στο Bloomsbury που λειτουργεί από το 1983, είπε: «Σε αυτή τη χώρα είμαστε πολύ αγχωμένοι τώρα και υπό πίεση. Πριν από το Brexit… ήμασταν ελεύθεροι.
«Αν φύγω, θα μου λείψει πολύ. Όταν λείπω από την Ιταλία, μου λείπει η οικογένειά μου, αλλά το Λονδίνο έγινε το δεύτερο σπίτι μου και αγόρασα ένα σπίτι εδώ. Για μένα είναι πολύ δύσκολο να φύγω».
Ο σύζυγος της Reccia έχει ήδη μετακομίσει στην Ισπανία για να αναζητήσει ευκαιρίες εργασίας, επειδή το ζευγάρι θεωρεί ότι το κόστος διαβίωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ υψηλό.
Η Plaxy Locatelli, που διευθύνει τη Locanda Locatelli στο Marylebone, στο κέντρο του Λονδίνου, με τον σύζυγό της, βραβευμένο με αστέρι Michelin σεφ Giorgio Locatelli, είπε ότι πριν από το Brexit δεν είχαν ποτέ κανένα πρόβλημα να βρουν Ιταλούς σεφ και σερβιτόρους.
Κάμψη στη διαθεσιμότητα προσωπικού
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει παρατηρήσει μια κάμψη στη διαθεσιμότητα του ιταλικού προσωπικού. «Ήταν μια απόλυτη καταστροφή», είπε. «Είμαστε ανοιχτοί για 22 χρόνια και κρατήσαμε πολλά μέλη του ίδιου προσωπικού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τώρα νιώθουν ότι δεν αξίζει τον κόπο στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποφασίζουν να φύγουν μετά από τόσο καιρό».
Το αφεντικό της Reccia, η ιδιοκτήτρια του Ciao Bella, Patrizia Pollano, ανέλαβε το εστιατόριο με τον εκλιπόντα σύζυγό της το 1999. Είπε ότι δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ τέτοια έλλειψη ιταλικού προσωπικού εδώ και 25 χρόνια: «Έχω προσωπικό που είναι μαζί μου για οκτώ χρόνια, αλλά τώρα θέλουν να φύγουν». Πρόσθεσε ότι ακόμη και αν κερδίζουν καλούς μισθούς, βρίσκουν το κόστος ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο πολύ υψηλό. «Το καταλαβαίνω απόλυτα. Αν φύγουν, δεν ξέρω πόσο καιρό μπορώ θα μπορώ να συνεχίσω [με την επιχείρηση]».
Η Pollano έχει προσφέρει στο προσωπικό της υψηλότερους μισθούς με την ελπίδα να τους ενθαρρύνει να μείνουν. Και παρόλο που προσλαμβάνει μη ιταλικό προσωπικό, περιμένει να γνωρίζουν για το ιταλικό φαγητό και τον πολιτισμό. «Όταν διευθύνετε ένα ιταλικό εστιατόριο, πρέπει να έχετε μάγειρες και σερβιτόρους που καταλαβαίνουν το φαγητό και το κρασί», είπε. «Αυτό είναι ένα αυθεντικό ιταλικό μέρος: οι πελάτες περιμένουν ότι θα έχει μια ιταλική ατμόσφαιρα και ατμόσφαιρα.»
Ο Locatelli συμφωνεί: «Το φαγητό είναι σημαντικό στον ιταλικό τρόπο ζωής. Νέοι Ιταλοί έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εργαστούν σε καφέ και εστιατόρια και το βλέπουν ως πραγματική τέχνη. Είναι κάτι περισσότερο από δουλειά – είναι καριέρα. Οι άνθρωποι έρχονται στο εστιατόριο για το ιταλικό φαγητό και σχολίασαν ότι είναι περίεργο να μην έχουμε τόσο πολύ ιταλικό προσωπικό όσο θα περίμενε κανείς πλέον. Αυτό είναι καταστροφικό για τον κλάδο».
Latest News
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία
Άνοιξε ξανά η συριακή Κεντρική Τράπεζα – Για πρώτη φορά μετά την ανατροπή Άσαντ
Η συριακή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις των Σύρων πολιτών στις τράπεζες στη Συρία είναι ασφαλείς
Lazard: Το 2025 «σημείο καμπής» για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της
Οι εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Lazard, Peter Orszag
Ο χορός των τραπεζικών συγχωνεύσεων καλά κρατεί στην Σκανδιναβία - Το νέο deal Nykredit - Spar Nord
Οι τράπεζες συγχωνεύονται και γίνονται πιο ισχυρές στη Δανία - Πώς η Nykredit αποκτά την Spar Nord και γίνεται η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα
Απεργιακά... Χριστούγεννα στo Harrods - Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
Οργή στους εργαζόμενους του Harrods για το μέρισμα ύψους 180 εκατ. λιρών που μοιράστηκε στους μετόχους παρά την πτώση κερδών
Τσουνάμι ομολόγων απειλεί τις αγορές το 2025 - Η προειδοποίηση της BIS
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά πάνω από 12 τρισ. δολάρια το εννεάμηνο του 2024 φτάνοντας το ποσό των 323 τρισ. δολαρίων