Παρά τις πολιτικές αντιδράσεις που είχαν και «προεδρική χροιά», οι μέτοχοι της U.S. Steel, ενέκριναν την Παρασκευή την προτεινόμενη εξαγορά αξίας 14,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την ιαπωνική Nippon Steel.

Η U.S. Steel δήλωσε ότι πάνω από το 98% των ψήφων ήταν υπέρ της συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία η Nippon θα καταβάλει 55 δολάρια ανά μετοχή, ποσό που αντιπροσώπευε ένα ισχυρό premium όταν ανακοινώθηκε η εξαγορά τον Δεκέμβριο. Η εξέλιξη αυτή , αναμενόμενη εν πολλοίς,  φέρνει πιο κοντά τη συγχώνευση των δυο εταιριών.

Nippon Steel-US Steel: Η μεγαλύτερη εξαγορά του ιαπωνικού ομίλου

Από τα τέλη του περασμένου έτους, αρκετοί Αμερικανοί νομοθέτες τάχθηκαν κατά της συμφωνίας, επικαλούμενοι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η U.S. Steel πρέπει να παραμείνει μια αμερικανική επιχείρηση που ανήκει στην εγχώρια αγορά.

Οι μετοχές της U.S. Steel έκλεισαν με πτώση 2,1% στα 41,33 δολάρια την Παρασκευή, πολύ κάτω από την προσφορά της Nippon Steel ύψους 55 δολαρίων ανά μετοχή, αντανακλώντας την αβεβαιότητα για το αν η συμφωνία θα εξασφαλίσει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Η συμφωνία έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις από το εργατικό συνδικάτο United Steelworkers (USW), το οποίο ανησυχεί για πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας.
«Δεν μας εκπλήσσει η επιλογή των μετόχων να εξαργυρώσουν και να ξεπουλήσουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της εμβληματικής αμερικανικής εταιρείας», δήλωσε η USW σε απάντηση στην ψηφοφορία.

Οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν επίσης τη συμφωνία. Η Επιτροπή για τις ξένες επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες (CFIUS), μια ισχυρή επιτροπή που εξετάζει τις ξένες επενδύσεις σε αμερικανικές εταιρείες, συναντήθηκε με τα μέρη για να συζητήσουν τη συμφωνία, όπως ανέφερε το Reuters.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει μια εμπεριστατωμένη αντιμονοπωλιακή έρευνα για την εξαγορά, ανέφερε την Τετάρτη το Politico.

Δέσμευση για τις θέσεις εργασίας

Η Nippon έχει δεσμευτεί να μην προβεί σε περικοπές θέσεων εργασίας ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, να τιμήσει όλες τις συμφωνίες μεταξύ του συνδικάτου και της U.S. Steel, καθώς και να μεταφέρει τα δικά της αμερικανικά κεντρικά γραφεία στο Πίτσμπουργκ, όπου εδρεύει η U.S. Steel.

Η ιαπωνική χαλυβουργία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι είναι “πεπεισμένη” ότι η εξαγορά θα «προστατεύσει και θα αναπτύξει την U.S. Steel και θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους ενδιαφερόμενους … καθώς και στην αμερικανική χαλυβουργία και τις Ηνωμένες Πολιτείες στο σύνολό τους».

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με την U.S. Steel για να προχωρήσουμε μαζί ως «η καλύτερη χαλυβουργία με τις κορυφαίες ικανότητες παγκοσμίως», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Takahiro Mori.
Η ψηφοφορία της Παρασκευής “αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα”, δήλωσε η εταιρεία.
Η Nippon Steel κέρδισε την κούρσα για την U.S. Steel έναντι των ανταγωνιστών Cleveland-Cliffs , ArcelorMittal και Nucor . Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως έχουν δηλώσει προηγουμένως οι εταιρείες.

Το Bloomberg News ανέφερε την Παρασκευή, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ότι και οι δύο χαλυβουργίες αναμένεται να ανακοινώσουν ότι τώρα αναμένουν ότι η συμφωνία θα κλείσει το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή