Θα χρειαστούν «δεκαετίες» για να μειώσουν οι κατασκευαστές της Γερμανίας την εξάρτησή τους από την Κίνα, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου τεχνολογίας λογισμικού Siemens, τονίζοντας το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι δυτικές εταιρείες και την εξάρτησή τους από τη χώρα ως αγορά αλλά και ως προμηθευτή.

«Οι παγκόσμιες αλυσίδες αξίας έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 50 χρόνια. Πόσο αφελής πρέπει να είσαι για να πιστέψεις ότι αυτό μπορεί να αλλάξει μέσα σε έξι ή 12 μήνες;» είπε ο Ραλφ Τόμας. «Θα χρειαστούν δεκαετίες».

Τα σχόλιά του ακολούθησαν έκθεση του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου που διαπίστωσε ότι οι εταιρείες της χώρας είχαν σημειώσει μικρή πρόοδο όσον αφορά την «απελευθέρωση του κινδύνου» της έκθεσής τους στην Κίνα και τη μείωση της κρίσιμης εξάρτησής τους από τις εισαγωγές από το 2022.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, με αγαθά αξίας 254 δισ. ευρώ που διακινήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών το 2023, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία. Η σχέση, η οποία εκτείνεται στους μεγαλύτερους ομίλους της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένων των Volkswagen και BASF, έως μικρομεσαίες εταιρείες του Mittelstand της χώρας, θεωρούνταν από καιρό ως πυλώνας της οικονομικής δύναμης της χώρας και μοντέλο παγκοσμιοποίησης.

Αυτή η σχέση θεωρείται πλέον υποχρέωση από πολλούς επενδυτές και πολιτικούς. Η Bundesbank προειδοποίησε πέρυσι ότι η υπερβολική εξάρτηση από την Κίνα είναι ο λόγος που το γερμανικό «επιχειρηματικό μοντέλο βρίσκεται σε κίνδυνο». Τον περασμένο Ιούλιο, η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock κάλεσε τις γερμανικές εταιρείες να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα .

Στην Κίνα ο Σολτς

Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, η τελευταία παρέμβαση της Siemens, η οποία προηγουμένως υπερασπίστηκε τις δραστηριότητές της στην Κίνα και δήλωσε την πρόθεσή της να επεκτείνει το μερίδιο αγοράς της εκεί, έρχεται καθώς ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έφτασε στην Κίνα την Κυριακή με μια υψηλού προφίλ επιχειρηματική αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της Siemens και του νέου αφεντικού της BASF.

«Θα ήταν μεγάλη παρανόηση να πιστεύουμε ότι ήταν πρόθεση αυτής της κυβέρνησης [να θέλει να μειώσει το εμπόριο με την Κίνα]. Θέλουμε να επεκτείνουμε περαιτέρω το εμπόριο με την Κίνα, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για άρση κινδύνου και διαφοροποίηση», δήλωσε ένας αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Όσον αφορά τις κρίσιμες εξαρτήσεις, πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Δεν θέλουμε να κλειστούμε στον εαυτό μας, αλλά θέλουμε να έχουμε ισορροπημένες συνεργασίες».

Ο Τόμας είπε ότι η εταιρεία είχε αποφασίσει ότι «δεν έχει την πολυτέλεια να μην είναι [στην Κίνα]». Πρόσθεσε ότι η άνοδος των επιθετικών τοπικών ανταγωνιστών ήταν μια «πρόκληση», σημειώνοντας ότι «αν αντέχεις τη ζέστη της κινεζικής κουζίνας, έχεις επιτυχία και σε άλλα μέρη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή