Ένα υποβαθμισμένο εργοστάσιο στην άκρη της πόλης Sternberk της Τσεχίας παλιότερα επισκεύαζε στρατιωτικά οχήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τώρα είναι μέρος της προσπάθειας για την σύγκρουση στην Ευρώπη και έχει κάνει δισεκατομμυριούχο τον ιδιοκτήτη της.

Η Excalibur Army παίρνει σκουριασμένα τανκς σοβιετικής εποχής και τα επισκευάζει για επιχειρησιακή δράση. Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η επιχείρηση που διευθύνει ο Μίχαλ Στρναντ έχει επωφεληθεί από τη μεγαλύτερη ζήτηση για όπλα από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ θα πουλήσουν στο Κίεβο στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 138 εκατ. δολαρίων

Οι αμυντικές δαπάνες της Ευρώπης ώθησαν τις μετοχές των κατασκευαστών στρατιωτικού εξοπλισμού σε ρεκόρ φέτος. Αλλά η οικογενειακή εταιρεία του Στρναντ ξεχωρίζει σε μια χώρα που κάποτε ήταν βασικός προμηθευτής όπλων στους αντιπάλους του ΝΑΤΟ, στο πρώην Ανατολικό Μπλοκ.

Στα 31 του, ο Στρναντ έχει περίπου την ίδια ηλικία με την Excalibur, την οποία ξεκίνησε ο πατέρας του και τώρα είναι το μεγαλύτερο και πιο κερδοφόρο στοιχείο του Τσεχοσλοβακικού Ομίλου AS ή CSG. Τα έσοδα εκτινάχθηκαν στα 1,73 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι, δήλωσε η εταιρεία την περασμένη εβδομάδα, περισσότερο από τρεις φορές σε σχέση με το 2021.

Η εταιρεία, η οποία κατασκευάζει επίσης δικά της οχήματα μάχης, καθώς και πολιτικά και στρατιωτικά φορτηγά, έχει πλήρες βιβλίο παραγγελιών εδώ και χρόνια, σύμφωνα με το Στρναντ.

Εξαγορές αμυντικών βιομηχανιών

Η CSG επεκτάθηκε αγοράζοντας την ισπανική παραγωγό όπλων Fabrica de Municiones de Granada το 2020 και την ιταλική Fiocchi Munizioni SpA δύο χρόνια αργότερα. Επί του παρόντος, επιδιώκει την αγορά της επιχείρησης πυρομαχικών της Vista Outdoor, μια συναλλαγή που αντιμετωπίζει κάποια πολιτική αντίδραση στις ΗΠΑ.

Το νέο γεωπολιτικό τοπίο ωφελεί τις αμυντικές εταιρείες. Η Ευρώπη λαμβάνει μέτρα για να κλιμακώσει την παραγωγή και να ενισχύσει τη στρατιωτική ετοιμότητα σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ καθυστερούν τη νέα χρηματοδότηση για την Ουκρανία και ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να εγκαταλείψει τους εταίρους του ΝΑΤΟ που δεν πληρούν τις απαιτήσεις δαπανών της Συμμαχίας. Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να θεσπίσει μια «αμυντική βιομηχανική στρατηγική».

Ωστόσο, ο κλάδος αντιμετωπίζει τις δικές του προκλήσεις. Τα βιβλία παραγγελιών που επεκτάθηκαν γρήγορα απαιτούν μεγαλύτερες εγκαταστάσεις και περισσότερο προσωπικό. Υπάρχει επίσης διακοπή στις αλυσίδες εφοδιασμού, υψηλότερο ενεργειακό κόστος, όρια στις δημόσιες δαπάνες και το γεγονός ότι ορισμένοι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί στη χρηματοδότηση κατασκευαστών όπλων.

Αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι αποτιμήσεις σε ορισμένες αμυντικές εταιρείες έχουν πλέον παραταθεί. Οι μετοχές της Rheinmetall, για παράδειγμα, έχουν αυξηθεί περισσότερο από 500% τα τελευταία τρία χρόνια, ξεπερνώντας τις περισσότερες από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ.

«Η διατήρηση των αμυντικών δαπανών στα επίπεδα που βλέπουμε τώρα θα σημαίνει σχεδόν σίγουρα κάποιες δύσκολες δημοσιονομικές επιλογές για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής», δήλωσε στο Bloomberg ο Γκάι Άντερσον, κύριος αναλυτής της Janes, η οποία ειδικεύεται στην άμυνα και την ασφάλεια.

Άρματα και πυρομαχικά για την Ουκρανία

Ο πατέρας του Στρναντ, Γιάροσλαβ, ξεκίνησε την Excalibur το 1995. Αγόρασε παροπλισμένο εξοπλισμό σοβιετικής κατασκευής στην Ανατολική Ευρώπη με σχέδιο να τα μετατρέψει σε παλιοσίδερα για κέρδος. Αλλά ανακάλυψε μια ακμάζουσα αγορά για ανταλλακτικά και μεταχειρισμένα οχήματα μάχης σε μέρη όπως η Αφρική.

Έκτοτε, η Excalibur ανακαίνισε περίπου 300 άρματα μάχης T-72. Περίπου 100 από αυτά μέχρι στιγμής έχουν αποσταλεί στην Ουκρανία, μαζί με βλήματα πυροβολικού. Η παραγωγή βαρέων πυρομαχικών της CSG αυξήθηκε πάνω από 10 φορές από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ το εργατικό δυναμικό της σχεδόν τριπλασιάστηκε σε 10.000 άτομα σε εγκαταστάσεις σε οκτώ χώρες.

Ο Μίχαλ Στρναντ ανέλαβε από τον πατέρα του ως μοναδικός ιδιοκτήτης της CSG το 2018. Η περιουσία του είναι τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, με την εταιρεία του να είναι μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων κατασκευαστών όπλων στην Ευρώπη.

Τα σχέδια επέκτασης έρχονται εν μέσω βαθύτερης ανησυχίας για την κατάσταση στο έδαφος στην Ουκρανία λόγω των σοβαρών ελλείψεων πυρομαχικών για τις δυνάμεις του Κιέβου. Η άνοδος του καιρού εντείνει επίσης τις ανησυχίες ότι η Ρωσία θα έχει περισσότερες πιθανότητες να  διασπάσει την πρώτη γραμμή όταν ανανεώσει τις επιθέσεις.

Η τσέχικη βιομηχανία όπλων πρωταγωνιστεί

Η υπουργός Άμυνας της Τσεχίας, Γιάνα Τσερνοτσόβα, επαίνεσε την τοπική αμυντική βιομηχανία που «διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης», αν και δεν σχολίασε μεμονωμένες εταιρείες.

Απέναντι από το παλαιότερο εργαστήριο βρίσκονται τα νέα κτίρια που ανεγείρονται στο πλαίσιο της επέκτασης της εταιρείας. Οι νέες αίθουσες θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ολοκαίνουργιων οχημάτων μάχης, συμπεριλαμβανομένων τροχοφόρων αυτοκινούμενων οβιδοβόλων.

Σε απόσταση μίας ώρας με το αυτοκίνητο από την Excalibur, η αυτοκινητοβιομηχανία της CSG, η Tatra, μόλις άρχισε να αναπτύσσει εναλλακτικές λύσεις με υδρογόνο και μπαταρία για τα πολιτικά και στρατιωτικά φορτηγά της.

Ο Στρναντ είπε ότι είναι έτοιμος να πάει την CSG στο επόμενο επίπεδο. Ο μακροπρόθεσμος στόχος του είναι να μιμηθεί την επιχειρηματική αξία της Rheinmetall σε σύγκριση με τα κέρδη της, ένα μέτρο του τι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι επενδυτές για μια εταιρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή