Οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές υποχώρησαν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τετάρτη, καθώς πιθανότατα έπαιξαν ρόλο τα υψηλότερα εμπορικά αποθέματα των ΗΠΑ, ενώ τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και οι υποτονικές προοπτικές περικοπών επιτοκίων ενθάρρυναν τις ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Ιούνιο μειώθηκαν κατά 21 σεντς, ή 0,2%, στα 89,81 δολάρια το βαρέλι κατά τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού για τον Μάιο υποχώρησαν κατά 19 σεντς, ή 0,2%, στα 85,17 δολάρια το βαρέλι.

Big Oil: Αλλάζουν προσανατολισμό – Οι νέες τους επενδύσεις

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν υποχώρηση μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, καθώς οι οικονομικοί αντίθετοι άνεμοι περιορίζουν τα κέρδη από τις γεωπολιτικές εντάσεις, με τις αγορές να κοιτάζουν πώς το Ισραήλ μπορεί να αντιδράσει στην επίθεση του Σαββατοκύριακου από το Ιράν.

Οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι η επίθεση με πυραύλους και drones του Ιράν στο Ισραήλ θα προκαλέσει δραματικές κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι τιμές του πετρελαίου επιδιώκουν να χαλαρώσουν μέρος του ασφάλιστρου πολέμου που έχει τιμολογηθεί», δήλωσε ο John Evans στην πετρελαϊκή χρηματιστηριακή PVM, προσθέτοντας ότι αντιμετώπισαν επίσης «μια οπισθοδρόμηση στις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων».

Τι δείχνουν τα δεδομένα

Ανώτατα στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ, τόνισαν ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να μειωθούν τα επιτόκια διαψεύδοντας τις ελπίδες των επενδυτών για ουσιαστικές μειώσεις στο κόστος δανεισμού φέτος.

Ο πληθωρισμός της Βρετανίας επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο, σηματοδοτώντας ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε επίσης να είναι πιο μακριά από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σε ολόκληρη την ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, και διαμορφώθηκε στο 2,4%, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούνιο.

«Μια συσσώρευση αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της νύχτας και ένα μικτό σύνολο οικονομικών δεδομένων από την Κίνα πρόσφεραν επίσης ορισμένες επιφυλάξεις, παράλληλα με τις βραχυπρόθεσμες υπεραγορές», δήλωσε ο αναλυτής της αγοράς IG, Yeap Jun Rong.

Στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, η οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν το πρώτο τρίμηνο, αλλά αρκετοί άλλοι δείκτες έδειξαν ότι η ζήτηση στο εσωτερικό παραμένει αδύναμη.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities