Ήπια ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, σε μια προσπάθεια να επέλθει η ισορροπία μετά τους κλυδωνισμούς που δέχτηκαν στη σκιά της κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,1%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 1,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,07% στις 7.826 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,11% στις 17.786 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,61% στις 7.979 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH σημειώνουν άνοδο 2,5%, παρόλο που ανακοίνωσε επιβράδυνση στις πωλήσεις. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3% το πρώτο τρίμηνο, μετά από αύξηση 17% την ίδια περίοδο του 2023.

Από την άλλη, βουτιά 5% σημειώνει η ASML, καθώς δεν κατάφερε να φτάσει τις εκτιμήσεις στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 21,6% σε ετήσια βάση ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 37,4%.

Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε στο 3,2% τον Μάρτιο, ελαφρώς λιγότερο από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, διαμορφώθηκε στο 4,2%, έναντι πρόβλεψης 4,1%.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τα στοιχεία για ενδείξεις για το πότε η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να μειώσει τα επιτόκια.

Επίσης, ο συνολικός πληθωρισμός για τα προϊόντα που προέρχονται από εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε μηνιαία άνοδο 0,2% τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής της χώρας (ONS). Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,6%.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές των εισροών μειώθηκαν κατά 0,1% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο και 2,5% σε ετήσια βάση. Επτά στα δέκα προϊόντα του δείκτη συνέβαλαν στην αύξηση του ετήσιου ρυθμού πληθωρισμού. Τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην άνοδο των τιμών της παραγωγής είχαν τα πετρελαιοειδή και οι λοιπές εκροές, με ετήσιες αυξήσεις 1,99% και 1,04% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές