Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στον καθορισμό της πορείας της δράσης για το κλίμα, αναλαμβάνοντας έργα «καθαρής ενέργειας» σε όλο τον κόσμο. Βοηθούν επίσης να καθοριστεί ποια έργα ορυκτών καυσίμων συνεχίζουν να κατασκευάζονται, τοποθετώντας τους στο επίκεντρο των… πολιτιστικών πολέμων, αναφέρει ανάλυση του Time.

Ανάλογα με το ποιον ρωτάτε, αυτές οι μεγάλες τράπεζες και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων είτε επιδίδονται σε μια μορφή πράσινης «εγρήγορσης», τοποθετώντας τις περιβαλλοντικές ανησυχίες πάνω από τις αποδόσεις, είτε εγκαταλείπουν χωρίς δεύτερη σκέψη τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα επιδιώκοντας ένα γρήγορο κέρδος.

Οι φετινές επιστολές προς τους μετόχους από τον CEO της JP Morgan, Jamie Dimon και τον CEO της BlackRock, Larry Fink, δείχνουν πόσο μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσπαθούν να διαχειριστούν την πρόκληση, αναφέρει το Time.

Realpolitik και ενεργειακός πραγματισμός

Στην επιστολή του, ο Dimon ζήτησε την εστίαση της τράπεζας στον μετασχηματισμό των αλυσίδων εφοδιασμού και των ενεργειακών συστημάτων για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, αλλά πρότεινε επίσης ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να υιοθετήσουν μια προσέγγιση «realpolitik».

Στην επιστολή του, ο Fink χρησιμοποίησε παρόμοια ρητορική, ζητώντας αυτό που περιέγραψε ως «ενεργειακό πραγματισμό».

Τι σημαίνει «realpolitik» και «ενεργειακός πραγματισμός» όμως;

Τόσο ο Dimon όσο και ο Fink υποστηρίζουν ότι η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται συνεχείς επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα βραχυπρόθεσμα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ενεργειακής ασφάλειας, κυρίως από τις παρατεταμένες επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, ο Dimon αμφισβήτησε την απόφαση της κυβέρνησης Biden να σταματήσει τις νέες εγκρίσεις υποδομής εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου και υποστήριξε ότι η αντικατάσταση του άνθρακα με αέριο προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο μείωσης των εκπομπών.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το Time, είναι σχεδόν αυτονόητο ότι η υιοθέτηση των ορυκτών καυσίμων δεν είναι καλή για τις προσπάθειες επίτευξης κλιματικών στόχων. Η καύση αυτών των πηγών ενέργειας είναι αυτό που προκαλεί την κλιματική αλλαγή, τελικά. Και, ενώ ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου θα πρέπει τεχνικά να έχει λιγότερες εκπομπές από την καύση άνθρακα, η κατασκευή νέων υποδομών φυσικού αερίου κινδυνεύει να «κλειδώσει» τα ορυκτά καύσιμα στο ενεργειακό μείγμα για τις επόμενες δεκαετίες. Αλλά η αποδοχή του φυσικού αερίου δεν σημαίνει πλήρη εγκατάλειψη της χρηματοδότησης για το κλίμα.

Πράγματι, και οι δύο επιστολές περιλαμβάνουν μια δέσμη ευκαιριών για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης. Συνολικά, γράφει ο Fink, η εταιρεία του έχει σχεδόν 140 δισ. δολάρια σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία που ευθυγραμμίζονται με τις στρατηγικές ενεργειακής μετάβασης σε σύγκριση με 300 δισ. δολάρια που επενδύονται σε παραδοσιακές εταιρείες ενέργειας. Και αναφέρει πιθανές ευκαιρίες ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της Climate Finance Partnership της BlackRock, η οποία παρέχει κεφάλαια για καθαρά έργα υποδομής σε αναδυόμενες οικονομίες.

Ο Dimon, από την πλευρά του, αναφέρει το ενδιαφέρον των πελατών να συνεχίσει να χρηματοδοτεί υποδομές καθαρής ενέργειας και τις ευκαιρίες ανάπτυξης που ξεκλειδώνονται εάν ο κόσμος ξοδέψει τα τρισεκατομμύρια που απαιτούνται για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Τόσο ο Fink όσο και ο Dimon στηρίζουν την ανάλυσή τους έξω από τα οικονομικά όρια, εξηγώντας τις θέσεις τους ως τη σωστή προσέγγιση για την ανθρωπότητα καθώς και για τους μετόχους.

Άνεμος αλλαγής…

Οι δύο επιστολές θα πρέπει να εκτιμηθούν ως δείκτης των μεταβαλλόμενων κατευθύνσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Πριν από μερικά χρόνια, οι μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρείες ήθελαν να δείξουν ότι αγκαλιάζουν το ESG. Εκείνη την εποχή, οι συνεχιζόμενες επενδύσεις τους στον παραδοσιακό ενεργειακό τομέα απείχαν πολύ από το αγαπημένο σημείο συζήτησης, τουλάχιστον εν μέρει επειδή παρήγαγαν χαμηλότερες αποδόσεις της αγοράς.

Η ρητορική εστίαση έχει αλλάξει με την αγορά. Οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχουν γίνει πιο προσοδοφόρες. Και το αφήγημα του «πολιτιστικού πολέμου» από τους συντηρητικούς πολιτικούς έχει πάρει μια μερίδα από την επιχείρησή τους — αν και μικρή.

Ωστόσο, ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο, ο Dimon και ο Fink γνωρίζουν ότι οι καθαρές τεχνολογίες είναι εκεί που παραμένουν οι μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή