Ξεπερνώντας τις προσδοκίες το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας αυξήθηκε κατά 5,3% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου που ανακοινώθηκε την Τρίτη, ο οποίος ξεπέρασε τις προβλέψεις για 4,6%, ακολούθησε μικτά οικονομικά στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων.

«Σε γενικές γραμμές, η εθνική οικονομία ξεκίνησε καλά το πρώτο τρίμηνο. . . βάζοντας καλές βάσεις για . . . ολόκληρο το έτος», ανέφερε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής, προσθέτοντας ότι το «εξωτερικό περιβάλλον γίνεται πιο περίπλοκο, αυστηρό και αβέβαιο, και το θεμέλιο για την οικονομική σταθερότητα . . . δεν είναι ακόμα στέρεο».

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,1% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε η NBS, ενώ οι τιμές βιομηχανικού παραγωγού μειώθηκαν κατά 2,7%, καθώς οι αποπληθωριστικές πιέσεις συνέχισαν να επιβαρύνουν τον μεταποιητικό τομέα.

Oι λεπτές ισορροπίες της Κίνας μεταξύ πληθωρισμού και αποπληθωρισμού

Οι επενδύσεις

Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 4,5%, ενισχυμένες από την αύξηση 9,9% στις επενδύσεις στη μεταποίηση που αντισταθμίστηκε από τη μείωση κατά 9,5% των επενδύσεων σε ακίνητα.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,7% κατά τη διάρκεια του τριμήνου, από 5,5% για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

«Είναι καλύτερο από το αναμενόμενο, την ίδια στιγμή συνολικά οι λιανικές πωλήσεις και οι αριθμοί ακινήτων φαίνονται σχετικά αδύναμοι», σχολίασε στους Financial Times, ο Larry Hu, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στη Macquarie, σχετικά με την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου.

Και υποστήριξε ότι τα στοιχεία οφείλονταν στις βιομηχανίες «εξαγωγών και κεφαλαίου για νέα ενέργεια», προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε «ενίσχυση» στα κίνητρα ήταν απίθανη επειδή η ανάπτυξη ήταν σύμφωνη με τους επίσημους στόχους. «Πιθανότατα θα σταματήσουν μέχρι να επιβραδυνθούν οι εξαγωγές ή τα ακίνητα να γίνουν ακόμη χειρότερα», είπε.

Οι στόχοι για το 2024

Το Πεκίνο έχει θέσει στόχο αύξησης του ΑΕΠ 5%, το ίδιο με πέρυσι και το χαμηλότερο τέτοιο ποσοστό εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από τις προβλέψεις τον Μάρτιο, υποδεικνύοντας τη συνέχιση των αποπληθωριστικών πιέσεων παρά τις προσπάθειες των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να τονώσουν την εγχώρια ζήτηση και να αντισταθμίσουν την κρίση στον τομέα των ακινήτων.

Από το 2021, η κινεζική οικονομία αντιμετώπισε ένα κύμα χρεοκοπιών των κατασκευαστών ακινήτων που πάγωσαν την κατασκευαστική δραστηριότητα και ζύγισαν την εμπιστοσύνη στην αγορά, πιέζοντας προς τα κάτω τις πωλήσεις κατοικιών.

Ο τομέας των ακινήτων παρουσίασε ελάχιστα σημάδια ανάκαμψης το πρώτο τρίμηνο, με τις επενδύσεις σε οικιστικά ακίνητα να μειώνονται κατά 10,5% σε ετήσια βάση, οι νέες κατοικίες αρχίζουν να πέφτουν 27,8% ανά περιοχή κατασκευής και η ολοκλήρωση κατοικιών μειώνεται κατά 20,7% ανά περιοχή κατασκευής.

Τη Δευτέρα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρησε το βασικό της μεσοπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού στο 2,5%.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την προοπτική του για την Κίνα από «ουδέτερη» σε «αρνητική» την περασμένη εβδομάδα, αναφέροντας την «ανάπτυξη που εξαρτάται από τα ακίνητα» ως πηγή αυξημένης αβεβαιότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή