Σχεδόν 75 εκατ. δολάρια λιγότερα για την προεδρική του υποψηφιότητα έχει συγκεντρώσει ο Ντόναλντ Τραμπ από τον Τζο Μπάιντεν, ενώ έχει 270.000 λιγότερους μοναδικούς δωρητές τώρα από ό,τι στο ίδιο στάδιο της προσπάθειάς του για τον Λευκό Οίκο πριν από τέσσερα χρόνια.

Τα ευρήματα, από μια ανάλυση των Financial Times των ομοσπονδιακών δεδομένων της προεκλογικής εκστρατείας, εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με το πώς η συρρικνωμένη βάση του πρώην προέδρου θα τον στηρίξει μέσα από δαπανηρές δικαστικές υποθέσεις και σε μια εκστρατεία που αναμένεται να είναι η πιο δαπανηρή προεδρική κούρσα όλων των εποχών.

Τραμπ: «Είναι μία στημένη κομμουνιστική δίκη – σόου»

2024 όπως 2020;

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και οι συνεργαζόμενες με αυτόν επιτροπές πολιτικής δράσης προσέλκυσαν περίπου 900.000 δωρητές από τον Ιούλιο του 2023 έως το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με 1,17 εκατ. δωρητές την αντίστοιχη περίοδο της κούρσας του 2020, σύμφωνα με την ανάλυση των FT.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει επίσης ανοίξει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στη συγκέντρωση κεφαλαίων, όπως δείχνουν τα στοιχεία, συγκεντρώνοντας 165 εκατ. δολάρια τους πρώτους τρεις μήνες του έτους – 75 εκατ. δολάρια περισσότερα από τις ομάδες υπέρ του Τραμπ, οι οποίες συγκέντρωσαν μόλις 90 εκατ. δολάρια.

Ο Μπάιντεν διέθετε 146 εκατ. δολάρια στα τέλη Μαρτίου και έχει συγκεντρώσει 368 εκατ. δολάρια σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο. Οι ομάδες υπέρ του Τραμπ πρέπει να παράσχουν αριθμούς μέχρι την ομοσπονδιακή προθεσμία που λήγει το βράδυ του Σαββάτου. Είχαν 65 εκατ. δολάρια μετρητά στο ταμείο τους στο τέλος του 2023.

Τα ευρήματα έρχονται καθώς και οι δύο υποψήφιοι εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη συγκέντρωση κεφαλαίων, ενώ απομένουν κάτι λιγότερο από επτά μήνες πριν από την ψηφοφορία του Νοεμβρίου.

«Ο πρόεδρος Τραμπ συγκέντρωσε περισσότερα χρήματα το πρώτο τρίμηνο όταν ήταν ο εν ενεργεία πρόεδρος σε σχέση με όσα συγκέντρωσε ο Τζο Μπάιντεν το πρώτο τρίμηνο ως εν ενεργεία πρόεδρος φέτος», δήλωσε η εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ, Καρολάιν Λέιβιτ. «Η ομάδα Τραμπ θα συνεχίσει να συγκεντρώνει τους απαραίτητους πόρους για να κερδίσει στις 5 Νοεμβρίου».

Η κούρσα

Τα χρήματα παραμένουν ζωτικής σημασίας στις πολύμηνες κούρσες για τον Λευκό Οίκο, καθώς οι υποψήφιοι εκτοξεύουν τις πολιτείες με διαφημιστικές εκστρατείες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων πριν από την ψηφοφορία. Το 2020, ο Μπάιντεν συγκέντρωσε το ρεκόρ του 1 δισ. δολαρίων σε δωρεές και ο Τραμπ μάζεψε περίπου 775 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Open Secrets.

Ο επιχειρηματίας Ρόι Μπέιλι από το Τέξας, κορυφαίος χρηματοδότης της αποτυχημένης προεδρικής εκστρατείας του Ρον ΝτεΣάντις, υποστήριξε πως ο Biden απολάμβανε ένα «τεράστιο πλεονέκτημα» ως πρόεδρος – αλλά η κάλυψη του Τραμπ από τα μέσα ενημέρωσης σήμαινε ότι δεν χρειαζόταν να συγκεντρώσει τόσα χρήματα.

«Πιστεύω ότι μπορεί να καλύψει τη διαφορά αυτή», δήλωσε ο Μπέιλι, ο οποίος συγκέντρωσε χρήματα για τον Τραμπ το 2020 και θα το κάνει ξανά το 2024. «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται, για να κερδίσει τις εκλογές . Θα έχει τους τελευταίους επτά μήνες του έτους για να ανεβάσει ταχύτητα».

Οι μεγαλοδωρητές

Οι μικροί δωρητές – όσοι δίνουν 200 δολάρια ή λιγότερα – έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις εκστρατείες του Τραμπ. Τώρα τον υποστηρίζουν και πολλοί μεγαλοχορηγοί, αφού προηγουμένως έδιναν χρήματα σε Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους στις προκριματικές εκλογές, όπως η Νίκι Χέιλι, η οποία εγκατέλειψε την κούρσα για το χρίσμα του κόμματος τον περασμένο μήνα.

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου δεν περιλαμβάνουν ορισμένες από τις πρόσφατες συγκεντρώσεις χρημάτων που διοργάνωσε ο Τραμπ με τους μεγαλοχορηγούς. Στις 6 Απριλίου, ο δισεκατομμυριούχος του hedge fund Τζον Πόλσον διοργάνωσε μια εκδήλωση που η εκστρατεία του Τραμπ ισχυρίστηκε ότι συγκέντρωσε 50 εκατ. δολάρια, που θα ήταν ο μεγαλύτερος πολιτικός έρανος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Νωρίτερα την ίδια εβδομάδα, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι συγκέντρωσε περισσότερα από 25 εκατ. δολάρια σε μια εκδήλωση με τους πρώην προέδρους Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα στο Radio City Music Hall της Νέας Υόρκης.

Ο βαρόνος του πετρελαίου Χάρολντ Χαμ, ο οποίος συνδιοργάνωσε τον έρανο του Πόλσον, δήλωσε στους FT ότι ο έρανος στη Φλόριντα έδειξε ότι ο Τραμπ βρισκόταν σε «πολύ, πολύ καλή κατάσταση» όσον αφορά τη συγκέντρωση χρημάτων.

«Με το ποσό των χρημάτων που συγκέντρωσε στον έρανο στη Φλόριντα, φαίνεται πως διπλασιάζει αυτό που είχε συγκεντρώσει ο Μπάιντεν, ακόμη και με τη βοήθεια του Ομπάμα και της Κλίντον – νομίζω ότι αυτό λέει όλα όσα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας».

Business as usual

Ο Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει τα νομικά του προβλήματα για να συγκεντρώσει χρήματα, αλλά ξοδεύει επίσης πολλά για την υπεράσπισή του σε τέσσερις ποινικές δίκες και μια αστική υπόθεση απάτης που απειλεί την επιχειρηματική του αυτοκρατορία. Την Τρίτη βρέθηκε ξανά στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης για μια ποινική δίκη που αφορά τις πληρωμές του σε μια πορνοστάρ.
Φέτος, ο Τραμπ συγκέντρωσε 175 εκατ. δολάρια για να πληρώσει εγγύηση και να ασκήσει έφεση σε αστικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης και πούλησε αθλητικά παπούτσια αξίας 399 δολαρίων και Βίβλους αξίας 59,99 δολαρίων.

Ο Τραμπ θα είναι επίσης σε θέση να συγκεντρώσει δυνητικά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια πουλώντας μετοχές της εταιρείας μέσων ενημέρωσης που εισήγαγε πρόσφατα στο χρηματιστήριο ήδη από τον Σεπτέμβριο, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Η αξία της μετοχής, ωστόσο, έχει μειωθεί κατά δύο τρίτα από την κορύφωσή της πριν από τρεις εβδομάδες.

Οι ομάδες υπέρ του πρώην αμερικανού προέδρου δαπάνησαν περισσότερα από 50 εκατ. δολάρια για τα νομικά του έξοδα πέρυσι. Όμως η καλύτερη ημέρα συγκέντρωσης χρημάτων μεταξύ των δωρητών μικρού ύψους ήρθε στις 25 Αυγούστου, αφού παραδόθηκε στις αρχές στην Ατλάντα με την κατηγορία κακουργήματος ότι προσπάθησε να ανατρέψει τις εκλογές του 2020.

Αμέσως μετά την παράδοσή του, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ κυκλοφόρησε τη φωτογραφία του σε μπλουζάκια και κούπες, συγκεντρώνοντας περίπου 85.000 συνεισφορές – περίπου 10 φορές περισσότερες από μια τυπική ημέρα – που ανιτστοιχούν περίπου σε 4,3 εκατ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]