Το επόμενο έτος θα είναι κομβικό για τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα με ενσωματωμένη τεχνολογία Generative AI (GenAI) με τα προκαταρκτικά δεδομένα να προβλέπουν ότι οι αποστολές τους θα φτάσουν πάνω από 100 εκατομμύρια μονάδες το 2024, σύμφωνα με την έκθεση «GenAI Smartphone Shipments and Insights», ​​της Counterpoint Research.

Μέχρι το 2027, αναμένεται ότι οι αποστολές smartphone με ενσωματωμένη λειτουργία τεχνητής νοημοσύνης θα φτάσουν τα 522 εκατομμύρια μονάδες, μια αύξηση δηλαδή κατά 83%.

Τι ψάχνει ο Άλτμαν της OpenAI στην Ιαπωνία – Το νέο γραφείο και οι στόχοι

Η Counterpoint Research ορίζει τα smartphone GenAI ως ένα υποσύνολο smartphone που χρησιμοποιεί Generative AI για τη δημιουργία πρωτότυπου περιεχομένου, αντί να παρέχει απλώς προ-προγραμματισμένες απαντήσεις ή να εκτελεί προκαθορισμένες εργασίες.

Αυτές οι συσκευές θα τρέχουν εγγενώς μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης βελτιστοποιημένου μεγέθους και θα διαθέτουν ορισμένες προδιαγραφές υλικού. Το βραχυπρόθεσμο τοπίο GenAI βλέπει οδικούς χάρτες OEM να αγγίζουν τέσσερις βασικούς τομείς – παροχή πληροφοριών, δημιουργία εικόνων, ζωντανή μετάφραση και εφαρμογές προσωπικού βοηθού.

Η Samsung και η Qualcomm θεωρούνται άμεσοι ηγέτες καθώς οι τρέχουσες προσφορές προϊόντων και οι δυνατότητες τις τοποθετούν ως πρώτους κινητήριους παράγοντες.

Παρόμοια με ό,τι έκανε με τις αναδιπλούμενες συσκευές, η Samsung είναι πιθανό να κατακτήσει σχεδόν το 50% του μεριδίου για τα επόμενα δύο χρόνια, ακολουθούμενη από βασικούς κινεζικούς OEM όπως οι Xiaomi, vivo, HONOR και OPPO. Η Samsung νωρίτερα τόνισε την περίπτωση χρήσης του Galaxy AI της σε smartphone. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι κατασκευαστές είναι προσανατολισμένοι να διαφοροποιήσουν τα επερχόμενα smartphones τους και η GenAI θα παίξει βασικό ρόλο σε αυτή τη διαφοροποίηση.

Η Qualcomm είναι πιθανό να καταλάβει πάνω από το 80% της αγοράς μικροτσίπ για smartphone GenAI για τα επόμενα δύο χρόνια. Η MediaTek είναι πιθανό να απαντήσει με συσκευές που βασίζονται στο Dimensity 9300.

Ο Διευθυντής Έρευνας Ταρούν Πάθακ της Counterpoint δήλωσε: «Το μερίδιο των GenAI smartphone στη συνολική αγορά smartphone θα είναι μονοψήφιο μέχρι το επόμενο έτος. Αλλά αυτοί οι αριθμοί δεν θα αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τον ενθουσιασμό και την υπερβολή του μάρκετινγκ που περιμένουμε να δούμε».

«Εργαζόμαστε με βάση έναν τυπικό ορισμό που έχει αναπτυχθεί με τους πελάτες και τους συνεργάτες μας, ο οποίος αντικατοπτρίζει τα στοιχεία από όλους αυτούς τους βασικούς παίκτες. Το επόμενο έτος έχει να κάνει με τη μάθηση και αναμένουμε ότι τα smartphones με δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη θα φτάσουν σε ένα σημείο καμπής το 2026 καθώς οι συσκευές διεισδύουν σε ευρύτερα τμήματα τιμών», πρόσθεσε ο Πάθακ.

Ο Αντιπρόεδρος & Διευθυντής Έρευνας της Counterpoint, Πίτερ Ρίτσαρντσον δήλωσε: «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι χαρακτηριστικό των smartphone τα τελευταία χρόνια. Τώρα αναμένουμε να δούμε την εμφάνιση smartphone βελτιστοποιημένων για την εκτέλεση μοντέλων GenAI εκτός από την κανονική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε smartphone. Οι πιθανές περιπτώσεις χρήσης θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία πιο εξατομικευμένου περιεχομένου, εξυπνότερων ψηφιακών βοηθών με μοναδικές προσωπικότητες και στυλ συνομιλίας, προτάσεις περιεχομένου και πολλά άλλα. Ωστόσο, αυτό θα απαιτήσει επίσης την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η αντιμετώπιση των περιορισμών μνήμης και πιθανότατα θα οδηγήσει σε μια υβριδική προσέγγιση σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, ένα είναι σίγουρο – εισερχόμαστε σε μια εποχή όπου οι χρήστες smartphone δεν χρειάζεται πλέον να ευθυγραμμίζονται με τις συσκευές τους. θα είναι το αντίστροφο με τα smartphone GenAI».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης