Δεύτερη ημέρα ανόδου για το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρά τα βαρίδια του κατάφερε να συντηρήσει τις προϋποθέσεις αντίδρασης, με τις συναλλαγές όμως να μην δείχνουν ακόμη ότι η εμπιστοσύνη των αγοραστών να έχει αποκατασταθεί.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,14% στις 1.381,07 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.368,23 μονάδων (+0,20%) και 1.381,11 μονάδων (+1,14%). Ο τζίρος ανήλθε στα 115,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,2 εκατ. τεμάχια αξίας 16,8 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Aegean και ΔΕΗ οδηγούν υψηλότερα τον Γενικό Δείκτη

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,20% στις 3.351,70 μονάδες, ενώ στο +1,37% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.129,14 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,85% στις 1.173,79 μονάδες.

Αναχαιτίστηκε η πτώση

Η διήμερη αντίδραση έδωσε το μήνυμα ότι το πτωτικό κανάλι στο οποίο βρέθηκε το ΧΑ θα μπορούσε να ελεγχθεί, αλλά όχι ότι άνοιξε ένας νέος κύκλος που θα φέρει το μεσοπρόθεσμο στόχο των 1.450 – 1.500 μονάδων πιο κοντά.

Προφανώς οι πωλητές έχουν ακόμη περιθώρια για την κατοχύρωση των κερδών τους, αλλά προφανώς και αναζητούν υψηλότερες τιμές.

Έτσι συντηρείται το θετικό σενάριο τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα για την αγορά, με τους τίτλους που πιέστηκαν περισσότερο να πρωταγωνιστούν στην αντίδραση. Και σύμφωνα με την HellasFin, μεσοπρόθεσμα, για το ανοδικό σκέλος που είναι σε εξέλιξη προδιαγράφεται η εξάντλησή του στην περί των 1.550-1.609 μονάδων περιοχή.

Σε αυτό βέβαια βοήθησαν και αρκετοί ξένοι αναλυτές που έχουν υποβαθμίσει τα αρνητικά γεωπολιτικά σενάρια, σε μια περίοδο που ο διεθνής παράγοντας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πυροδότηση της διόρθωσης. Μιας διόρθωσης που όπως όλα δείχνουν ήταν προδιαγεγραμμένη μετά από αρκετούς μήνες ανόδου, αλλά χρειαζόταν μια αφορμή για να ενεργοποιηθεί.

Άλλωστε, όπως σημειώνει και ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), οι φόβοι κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή πλανώνται σαν “μαύρα σύννεφα” πάνω από τις διεθνείς μετοχικές αγορές.

Η μεταβλητότητα, από τη Νέα Υόρκη όπου μετριέται μέσω του δείκτη VIX, έως και το πολύπαθο ελληνικό ΧΑ που εσχάτως τέσταρε τα χαμηλά 10 εβδομάδων, έχει επιστρέψει για τα καλά.

Ο κ. Στεριώτης υπενθυμίζει τους “τσιμπημένους” ταλαντωτές του Γενικού Δείκτη, οι οποίοι εδώ και καιρό “φώναζαν” για την υπεραγορασμένη τάση, αλλά και για τον δέοντα σεβασμό μας προς την ανοδική κίνηση μιας αγοράς που “ανεβαίνει επίπεδο”.

Στο μέτωπο όμως της επενδυτικής ψυχολογίας και της διάθεσης ανάληψης ρίσκου στη “δική μας” λεωφόρο Αθηνών, ο κ. Στεριώτης εκτιμά ότι αυτές θα παραμείνουν ευάλωτες ενόσω “μαλώνουν τα βουβάλια” και ταυτόχρονα το αφήγημα της επενδυτικής βαθμίδας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κάνει “ρωγμές”.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Λάμδα και ΓΕΚ Τέρνα έκλεισαν με άλμα 3,61% και 3,35% αντίστοιχα, με τις Μυτιληναίος, Jumbo, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και Autohellas να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 2%. Άνω του +1% έκλεισαν οι Eurobank, Titan, Coca Cola και Ελλάκτωρ.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, Alpha Bank, Quest, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Εθνική, ΟΤΕ και Motor Oil. Μόνο η ΔΕΗ με το -0,18% και η Cenergy με το -0,57% δεν ακολούθησαν στον FTSE 25 το θετικό κλίμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών