«Bitcoin halving»: Για τον περισσότερο κόσμο η έννοια αυτή δεν λέει απολύτως τίποτα, με το CNN να γράφει ότι ακούγεται ως «κάποιο είδος παγανιστικής τελετουργίας ή τίτλος ταινίας τρόμου».

Ωστόσο, για τις αγορές και κυρίως για τους λάτρεις των κρυπτονομισμάτων, αποτελεί μια μηχανική λειτουργία που είναι κωδικοποιημένη στον σχεδιασμό του bitcoin.

Με απλά λόγια, το halving είναι μια αυτόματη μείωση κατά 50% στον αριθμό των bitcoin που εισέρχονται σε κυκλοφορία. Και θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι Παγκόσμιο Κύπελλο για τους πιστούς των crypto: συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια και τα στοιχήματα είναι στα ύψη.

«Το να μαντέψετε το τέλος του παιχνιδιού για το Bitcoin μετά από κάθε halving είναι το απόλυτο άθλημα», αναφέρει σε δήλωσή του ο Antoni Trenchev, συνιδρυτής της Nexo και προσθέτει: «Κι αν τα προηγούμενα halving μπορεί να πουν κάτι και για το τι θα συμβεί, δεν θα χρειαστούν περισσότεροι από οκτώ μήνες για να διπλασιαστεί σε αξία η τιμή του Bitcoin».

Αν και η είναι ένα προγραμματισμένο γεγονός, η φετινή μείωση κατά το ήμισυ έχει τραβήξει ιδιαίτερα ενθουσιώδη προσοχή καθώς η crypto αγορά ανακάμπτει από χρόνια πτώσης των τιμών και εταιρικών σκανδάλων.

Τους τελευταίους μήνες, η τιμή του Bitcoin έχει εκτιναχθεί σε υψηλά ρεκόρ, φτάνοντας τα 73.000 δολάρια τον Μάρτιο. Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης προήλθε από την έγκριση νέων χρηματοοικονομικών προϊόντων που συνδέονται με το Bitcoin, τα οποία ώθησαν δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες επενδύσεις. Οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων ελπίζουν τώρα ότι το halving θα δημιουργήσει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα, πυροδοτώντας νέο ράλι στην τιμή του Bitcoin.

Και η αντίστροφη μέτρηση για τη… «σέντρα» έχει αρχίσει…

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ

Πώς λειτουργεί το halving

Ένας βασικός σκοπός του Bitcoin είναι να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ανταλλάσσουν χρήματα χωρίς κανενός είδους μεσάζοντα, όπως μια τράπεζα, που επαληθεύει τη συναλλαγή.

Στη θέση μιας τράπεζας, την επαλήθευση εκτελεί ένα κατανεμημένο δίκτυο υπολογιστών διάσπαρτων σε όλο τον κόσμο, που εκτελούν όλοι το λογισμικό του Bitcoin. Για να επιβεβαιώσουν μια συναλλαγή, οι υπολογιστές λύνουν πολύπλοκους γρίφους και αλγόριθμους, προκειμένου να μαντέψουν την απάντηση. Και αυτή η διαδικασία έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι το άτομο Α έχει επαρκή κεφάλαια για να στείλει χρήματα στο άτομο Β.

Ως ανταμοιβή για την υπηρεσία επαλήθευσης, τα άτομα που λειτουργούν τους υπολογιστές — που απαιτούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας — λαμβάνουν ανταμοιβές με τη μορφή ενός νέου Bitcoin, με τη διαδικασία που ονομάζεται εξόρυξη.

Κάθε halving μειώνει επί της ουσίας αυτή την ανταμοιβής κατά το ήμισυ (το τρέχον έπαθλο είναι 6,25 Bitcoin).

Ποιο είναι το νόημα του halving;

Από τη δημιουργία του Bitcoin το 2008, οι επενδυτές το οραματίστηκαν επίσης ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού.

Σε ένα παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι κυβερνήσεις μπορούν να αρχίσουν να τυπώνουν περισσότερα χρήματα όταν πιστεύουν ότι η οικονομία θα ωφεληθεί από αυτό, προκαλώντας μερικές φορές πληθωρισμό.  H διαδικασία αυτή έχει προγραμματιστεί έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των νομισμάτων που θα τεθούν σε κυκλοφορία περιορίζεται στα 21 εκατομμύρια.

Καθώς η ποσότητα των Bitcoin στον κόσμο πλησιάζει το ανώτατο όριο, το μέγεθος της ανταμοιβής για την επαλήθευση των συναλλαγών θα γίνεται όλο και μικρότερο, πλησιάζοντας σταδιακά το μηδέν. Αυτή η σταθερή παροχή, υποστηρίζουν οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων, θα πρέπει μακροπρόθεσμα να προστατεύει την αξία του Bitcoin.

Κάθε πότε συμβαίνει;

Το χρονοδιάγραμμα κάθε halving είναι γραμμένο στον κώδικα του Bitcoin: συμβαίνει περίπου κάθε τέσσερα χρόνια και μόλις αριθμός των συναλλαγών Bitcoin φτάσει σε ένα συγκεκριμένο όριο.

Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από το ποσοστό των συναλλαγών, επομένως είναι δύσκολο να προβλεφθεί μέχρι λίγες ώρες πριν θα συμβεί αυτό.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του bitcoin, υπήρξαν τρία προηγούμενα halvings:

Κατά το πρώτο μισό, τον Νοέμβριο του 2012, η ανταμοιβή για κάθε μπλοκ που εξορύσσεται μειώθηκε από 50 bitcoin σε 25 bitcoin.

Στη δεύτερη μείωση κατά το ήμισυ, τον Ιούλιο του 2016, η ανταμοιβή μειώθηκε και πάλι στα 12,5 bitcoin.

Τον Μάιο του 2020, η ανταμοιβή μειώθηκε και πάλι στο μισό, αυτή τη φορά στα 6,25 bitcoin ανά μπλοκ.

Πώς θα επηρεάσει το halving την τιμή του Bitcoin;

Θεωρητικά, η μείωση αυτή θα πρέπει να προκαλέσει αύξηση των τιμών. Διάφοροι ειδικοί στα κρυπτονομίσματα έχουν προβλέψει ότι η αξία του νομίσματος θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος, εν μέρει ως αποτέλεσμα του halving.

Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει το γεγονός. Και κάποιοι όπως η JP Morgan δεν αποκλείουν αντίθετη πορεία, δηλαδή πτώση στην τιμή.

Πώς θα επηρεάσει τη βιομηχανία εξόρυξης Bitcoin;

Στις πρώτες μέρες του κρυπτονομίσματος, κάποιος που εκτελούσε το λογισμικό του Bitcoin σε φορητό υπολογιστή μπορούσε να επαληθεύσει τις συναλλαγές και να κερδίσει την ανταμοιβή – μια διαδικασία γνωστή ως εξόρυξη. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, η υπολογιστική διαδικασία έχει γίνει πολύ πιο ενεργοβόρα.

Αυτές τις μέρες, η εξόρυξη Bitcoin κυριαρχείται από εισηγμένες εταιρείες που διαχειρίζονται αποθήκες γεμάτες υπολογιστές και καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Η μείωση κατά το ήμισυ αποτελεί πιθανή απειλή για αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο, ψαλιδίζοντας  το ποσό του Bitcoin που μπορούν να κερδίσουν αυτές οι εταιρείες.

Ο Άνταμ Σάλιβαν, διευθύνων σύμβουλος του γίγαντα εξόρυξης Bitcoin Core Scientific, δήλωσε ότι ορισμένες μικρότερες δραστηριότητες εξόρυξης ενδέχεται να αναγκαστούν να σταματήσουν τη λειτουργία τους.

«Οι μεγαλύτερες εταιρείες θα μπορούν να αγοράζουν εγκαταστάσεις», είπε ο κ. Sullivan. «Οι μικρές επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν».

Τα στοιχήματα

Μέγα ζητούμενο τις επόμενες ημέρες είναι το πως τελικά θα ανταποκριθεί η αγορά στο γεγονός: θα πυροδοτήσει ένα νέο τιμών όπως οι προηγούμενες μειώσεις, ή θα σηματοδοτήσει έναν νέο κύκλο πιέσεων;

«Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό οι προηγούμενες διακυμάνσεις των τιμών προκλήθηκαν από τη μείωση κατά το ήμισυ, σε αντίθεση με την απλή συσχέτιση με αυτό», σημειώνει στους New York Times, η Molly White, μηχανικός λογισμικού και εξέχουσα κριτικός crypto, στο ενημερωτικό της δελτίο Citation Needed . «Συγκεκριμένα, το προηγούμενο halving τον Μάιο του 2020 συνέπεσε με τεράστιες μακροοικονομικές αλλαγές κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας της  Covid-19, οι οποίες οδήγησαν σε εισροές χρημάτων σε πιο επικίνδυνες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Villanova, John Sedunov έγραψε ότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι η προηγούμενη απόδοση του bitcoin θα επαναληφθεί, «ειδικά υπό το φως του μακροπεριβάλλοντος και του δυνητικά αυξανόμενου κόστους εξόρυξης».

Περιορισμένα bitcoin

Από σχεδιασμό, δεν θα υπάρχουν ποτέ περισσότερα από 21 εκατομμύρια bitcoin. Αυτό δημιουργεί μια έλλειψη που οι υποστηρικτές λένε ότι δημιουργεί αξία. Οι σκεπτικιστές τείνουν να υποστηρίζουν ότι μια τέτοια βιομηχανική σπανιότητα δεν δημιουργεί καμία πραγματική υποκείμενη αξία. (Ίσως ο πιο επιφανής σε αυτό το στρατόπεδο είναι ο Jamie Dimon, ο επικεφαλής της JPMorgan Chase, ο οποίος εδώ και καιρό χλευάζει το bitcoin ως άχρηστη επένδυση.)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News