Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκιά της τον Μάιο, όπως εκτιμά η Morgan Stanley, παρά το γεγονός ότι το κλίμα της αγοράς δείχνει πως μια τέτοια προοπτική μειώνεται.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε μια μείωση επιτοκίων τον Μάιο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος Jens Eisenschmidt στο CNBC την Τετάρτη, επαναλαμβάνοντας μια πρόσφατη εκτίμηση της επενδυτικής τράπεζας.

Βρετανία: Η BoE παρουσιάζει τα νέα χαρτονομίσματα με τον Βασιλιά Κάρολο

Η άποψη της τράπεζας της Wall Street είναι πλέον σε ευθεία αντίθεση με την γενικότερη εκτίμηση πως μια αρχική μείωση επιτοκίων από τη μεριά της BoE αναμένεται από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG. Η άποψη αυτή δε διατυπώνεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τη Βρετανία καθώς η χώρα πορεύεται προς βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο του 2025.

Οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από πλευράς της BoE έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο «κολλημένος» πληθωρισμός στις ΗΠΑ και τα ολοένα πιο επιθετικά σχόλια της Federal Reserve έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την παγκόσμια εικόνα αποπληθωρισμού.

Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία την περασμένη εβδομάδα σηματοδότησε μια επερχόμενη μείωση των επιτοκίων, έχει δηλώσει ότι οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να απειλήσουν αυτά τα σχέδια αποκλιμάκωσης των επιτοκίων της.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι δήλωσε την Τετάρτη ότι οι προοπτικές στην Ευρώπη διέφεραν από αυτές των ΗΠΑ και εξέφρασε αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο πέφτει, περιγράφοντας τα τελευταία στοιχεία ότι δείχνουν πως η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε «σχεδόν σε καλό δρόμο», σύμφωνα με τις προβλέψεις του ιδρύματος.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε ελαφρώς λιγότερο από το αναμενόμενο, υποχωρώντας στο 3,2% τον Μάρτιο από 3,4% τον Φεβρουάριο, αλλά υπολείπεται του 3,1% που είχαν προβλέψει οι αναλυτές για τον περασμένο μήνα.

Η BοE έχει προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από τον στόχο του 2% το δεύτερο τρίμηνο, πριν αυξηθεί ξανά στο 3% αργότερα φέτος.

Η Morgan Stanley αναθεώρησε τη Δευτέρα την πρόβλεψή της για τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, μετά από προηγούμενη αναθεώρηση των προοπτικών της Fed. Τώρα αναμένει και οι δύο κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια τρεις φορές φέτος, αναμένοντας ότι η ΕΚΤ θα κάνει την πρώτη της μείωση τον Ιούνιο και η Fed θα εφαρμόσει την πρώτη της μείωση τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή