Τα νέα τραπεζογραμμάτια του Ηνωμένου Βασιλείου με το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου Γ’ παρουσιάζει σήμερα Τρίτη ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας,  Άντριου  Μπέιλι. Τα χαρτονομίσματα που φέρουν το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου Γ’ θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά στις 5 Ιουνίου 2024.

Το προφίλ της αείμνηστης Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ ήταν βασικό στοιχείο των βρετανικών νομισμάτων και τραπεζογραμματίων για δεκαετίες, αλλά η αλλαγή μονάρχη σημαίνει ότι τα πρόσφατα τυπωμένα χρήματα θα αρχίσουν να παρουσιάζουν το πρόσωπο του βασιλιά Καρόλου.

Παρόλα αυτά χρήματα με τη βασίλισσα θα εξακολουθούν να ισχύουν.

Πώς μοιάζουν τα νέα τραπεζογραμμάτια

Τα νέα νομίσματα και τραπεζογραμμάτια θα φαίνονται σχεδόν ίδια με τα υπάρχοντα, με τη μόνη διαφορά ότι το πρόσωπο του βασιλιά Καρόλου θα αντικαταστήσει αυτό της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Αυτό σημαίνει ότι το νέο £5 θα παραμείνει πράσινο, το χαρτονόμισμα των 10£ πορτοκαλί, το £20 μωβ και το £50 κόκκινο.

Το πρόσωπο του βασιλιά Καρόλου θα είναι τυπωμένο στη μία όψη κάθε χαρτονομίσματος, ενώ ένα μικρότερο έμβλημα του κεφαλιού του θα εμφανίζεται επίσης στο διαφανές παράθυρο ασφαλείας.

Στην εικόνα, ο βασιλιάς Κάρολος κοιτάζει κατάματα αντί να βρίσκεται στο πλάι. Η πιο αξιοσημείωτη διαφορά, ωστόσο, είναι ότι δεν φοράει στέμμα, όπως ήταν πάντα η παράδοση με μονάρχες του παρελθόντος.

Από τι κατασκευάζονται τα νέα τραπεζογραμμάτια;

Τα νέα τραπεζογραμμάτια είναι κατασκευασμένα από το ίδιο πολυμερές υλικό με τις πιο πρόσφατες επαναλήψεις των χρημάτων της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Παλαιότερα, τα τραπεζογραμμάτια κατασκευάζονταν από χαρτί, αλλά το πολυμερές είναι πιο ανθεκτικό, επομένως τα χαρτονομίσματα διαρκούν πολύ περισσότερο από το παραδοσιακό χαρτονόμισμα.

Τα χρήματα με το προφίλ της Βασίλισσας θα παραμείνουν σε χρήση καθώς, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, «τα νέα τραπεζογραμμάτια θα τυπωθούν μόνο για να αντικαταστήσουν αυτά που έχουν φθαρεί και για να καλύψουν τη συνολική αύξηση της ζήτησης για τραπεζογραμμάτια».

Αυτή η απόφαση φέρεται να πάρθηκε παράλληλα με τη βασιλική οικογένεια. «Η προσέγγισή μας είναι σύμφωνη με τις οδηγίες της Βασιλικής Οικογένειας, για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών και οικονομικών επιπτώσεων αυτής της αλλαγής», ανέφερε η τράπεζα σε δήλωση στον ιστότοπό της.

Σε κυκλοφορία τα πρώτα κέρματα

Τα πρώτα κέρματα με το πορτρέτο του Καρόλου Γ’, έχουν ήδη κυκλοφορήσει από τα τέλη του 2022.

Τα αποκαλυπτήρια του επίσημου πορτρέτου που εικονίζεται στα νομίσματα αυτά, έργο του γλύπτη Μάρτιν Τζένινγκς, είχαν γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022. Φιλοτεχνήθηκε από μια φωτογραφία και εγκρίθηκε από το βασιλιά.

Συνολικά θα τεθούν αρχικά σε κυκλοφορία 9,6 εκατ. νέα νομίσματα

Όπως το θέλει η παράδοση, το πρόσωπο του νέου βασιλιά είναι στραμμένο προς την αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτή του μονάρχη που είχε προηγηθεί. Ο Κάρολος κοιτάζει συνεπώς προς τα αριστερά, ενώ η εικόνα της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ ήταν στραμμένη προς τα δεξιά.

Στην πίσω όψη των νομισμάτων υπάρχει ένα μοτίβο σε ανάμνηση της στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το 1953, το οποίο απεικονίζει τον βασιλικό θυρεό και τα εμβλήματα των τεσσάρων εθνών που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Το μοτίβο αυτό υπήρχε ήδη στα νομίσματα που είχαν κοπεί την εποχή εκείνη.

Συνολικά θα τεθούν αρχικά σε κυκλοφορία 9,6 εκατομμύρια νέα νομίσματα. Περίπου 27 δισεκ. νομίσματα είναι αυτή τη στιγμή σε κυκλοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία φέρουν το πορτρέτο της εκλιπούσης Ελισάβετ Β’: θα παραμείνουν σε ισχύ και δεν θα αντικαθίστανται παρά μόνο όταν έχουν ζημιές ή φθορές.

Τα πρώτα χαρτονομίσματα με την εικόνα του νέου βασιλιά θα τεθούν σε κυκλοφορία στα μέσα του 2024 και θα αντικαθιστούν κι αυτά σταδιακά εκείνα που φέρουν το πορτρέτο της Ελισάβετ Β’, όταν αυτά τα τελευταία θα φθείρονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή