Σε αλλαγή στρατηγικής υποχρεώνονται οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες στην Ασία καθώς οι αγορές κινούνται σε υποτονικούς ρυθμούς.  Παράλληλα, προχωρούν και σε περικοπές στο κόστος με άμεση συνέπεια τις απολύσεις προσωπικού.

Είναι ενδεικτικό ότι τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από τα χρηματιστήρια υποχωρήσαν στα περίπου τρία δισεκατομμύρια δολάρια, υποχώρησαν δηλαδή κατά 80% στο πρώτο τριμηνο του 2024 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023.

Επενδύσεις: Ο κόσμος χρειάζεται μια νέα έκρηξη παρά την οικονομική επιβράδυνση

Η Morgan Stanley περικόπτει τουλάχιστον 50 θέσεις εργασίας επενδυτικής τραπεζικής στην περιοχή από αυτή την εβδομάδα, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 13% των 400 εργαζομένων επενδυτικής τραπεζικής που διατηρεί στην Ασία.

Οι απολύσεις στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της HSBC , η οποία πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της στην Ασία, ξεκίνησαν την Τρίτη και όπως ανέφεραν τρεις διαφορετικές πηγές στο Reuters αναμένεται να οδηγήσουν στην αποχώρηση περίπου 30 ανθρώπων που ασχολούνται με τις συμφωνίες στην περιοχή.

Περισσότερες παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες ενδέχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα στο εγγύς μέλλον, καθώς δέχονται αυξημένες πιέσεις να περιορίσουν το κόστος εν μέσω ραγδαίας πτώσης των εσόδων από τις δραστηριότητες της κεφαλαιαγοράς και των συμβουλευτικών επιχειρήσεων συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Υποτονικές δημόσιες εγγραφές

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια αντιστροφή της τύχης για τις τράπεζες της Wall Street στην Ασία, οι οποίες είχαν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους πριν από μερικά χρόνια για να αποσπάσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τις δραστηριότητες σύναψης συμφωνιών στην περιοχή, ιδίως στην Κίνα.

Οι περικοπές στη Morgan Stanley και την HSBC είναι από τις μεγαλύτερες για τις ομάδες επενδυτικής τραπεζικής των δύο τραπεζών που επικεντρώνονται στην Κίνα και ακολουθούν παρόμοια μέτρα από άλλες τράπεζες που πλήττονται από τη μείωση των δραστηριοτήτων σύναψης συμφωνιών στην Κίνα,  εν μέσω της επιβράδυνσης της οικονομίας.

Οι κορυφαίοι προορισμοί εισαγωγής κινεζικών εταιρειών στο χρηματιστήριο αντιμετωπίζουν «ξηρασία» στις συναλλαγές και συρρικνούμενες αποτιμήσεις.

Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ είδε 12 αρχικές δημόσιες εγγραφές (IPO) να συγκεντρώνουν 4,7 δισεκατομμύρια HK$ (600,28 εκατομμύρια δολάρια) το πρώτο τρίμηνο, μια πτώση 30% σε ετήσια βάση και τη χειρότερη από το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Deloitte.

Τα χρήματα που αντλήθηκαν μέσω ΑΜΚ από κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων τόσο των χερσαίων όσο και των υπεράκτιων χρηματιστηρίων, σημείωσαν βουτιά 80% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, στα 2,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Συμφωνίες εξαγορών

Οι δημόσιες εγγραφές στην ηπειρωτική Κίνα μειώθηκαν κατά 82% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σε μόλις 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την ίδια περίοδο, τη μικρότερη τριμηνιαία συγκέντρωση κεφαλαίων από το τέταρτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Η συνολική αξία των συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών με εμπλοκή της Κίνας συρρικνώθηκε κατά 36%, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, γεγονός που υποδεικνύει τις μικρότερες αμοιβές που κέρδισαν οι τραπεζίτες από τους πελάτες τους από τη συμβουλευτική σε τέτοιου είδους συναλλαγές.

Ως αποτέλεσμα, ένας νέος γύρος περικοπών προσωπικού που ξεκίνησε στα τέλη του 2023 στην ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, βασικούς περιφερειακούς κόμβους επενδυτικής τραπεζικής των δυτικών τραπεζών, πρόκειται να επιταχυνθεί φέτος, όπως δήλωσαν τραπεζίτες.

Μόλις τον Ιανουάριο, η Bank of America απέλυσε περίπου 20 τραπεζίτες στην περιοχή, μετά από έναν καταιγισμό μειώσεων στις επενδυτικές τράπεζες από την UBS , την Citigroup και άλλες.

Εκτός Ασίας, οι αμερικανικοί τραπεζικοί κολοσσοί συνολικά συνέχισαν να απολύουν υπαλλήλους το πρώτο τρίμηνο, με τη Citigroup να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση.

Οι τράπεζες δέχονται πιέσεις για τον έλεγχο του κόστους λόγω των αβέβαιων οικονομικών προοπτικών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή