«... όμως κι δυο μας άχ και βαχ...

Στην Ελλάδα κάνουμε λόγο για την ακρίβεια, στην υπόλοιπη Ευρώπη για «κρίση του κόστους ζωής». Επί της ουσίας πρόκειται για το ίδιο θέμα. Και όπως αντιλαμβάνεστε δεν αποτελούμε την «ελληνική παραδοξότητα της Ευρώπης». Αντιθέτως πρόκειται για ευρωπαϊκό κοινό τόπο! Σύμφωνα μάλιστα με το ευρωβαρόμετρο η «κρίση του κόστους ζωής» είναι το κορυφαίο πρόβλημα που απασχολεί τους ευρωπαίους πολίτες. Ετσι είναι και το κριτήριο για την επιλογή της ψήφου. Ως εκ τούτου μην ψάχνετε να βρείτε για πιο λόγο η ακροδεξιά σε μία σειρά χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης «καλπάζει»….

Οι «από πάνω»

Στα καθ΄ ημάς, που τα πράγματα είναι πιο σαφή, οι εκτιμήσεις όχι μόνο των «απο κάτω», δηλαδή των απλών ψηφοφόρων, αλλά και των «απο πάνω» δεν είναι καθόλου ευοίωνες!

Τι βλέπουν;

Πάρτε για παράδειγμα την έρευνα της ICAP, που γίνεται στο πλαίσιο της Ενωσης Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ). Πρόκειται για έρευνα του οικονομικού κλίματος που γίνεται μεταξύ των 2.570 κορυφαίων επιχειρηματικών στελεχών. Αυτών που λόγω της θέσης τους, μπορούν και βλέπουν πιο μακριά….

Το οικονομικό κλίμα

Κι είναι και έρευνα «φρέσκια» – έγινε στις αρχές του Απριλίου! Ο δείκτης του οικονομικού κλίματος έπεσε στις 162 μονάδες από 170 που ήταν στο προηγούμενο τρίμηνο. Κι όπως επισημαίνεται σχετικά κατ΄ αυτό τον τρόπο εκφράζεται η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις διεθνώς και τις ενδεχόμενες συνέπειες από την διατήρηση τους στην οικονομία σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αλλά αν νομίζετε ότι είναι μόνο διεθνείς αναστατώσεις που προκαλούν ανησυχία, κάνετε λάθος!

Προεξοφλούνται

Ο δείκτης που μετρά την τρέχουσα οικονομική κατάσταση μειώθηκε κι αυτός, στις 157 μονάδες έναντι 163 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά και ο δείκτης των προσδοκιών έπεσε στις 166 μονάδες έναντι 176 το προηγούμενο τρίμηνο. Μπορείτε πλέον να αντιληφθείτε ότι η αγορά προεξοφλεί μάλλον δύσκολες μέρες….

Και τον επόμενο χρόνο…

Κι ένα τελευταίο που αφορά στο λεγόμενο success story της ελληνικής οικονομίας. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας παρουσίασε πτώση στις 212 μονάδες έναντι 234 το προηγούμενο τρίμηνο. Και το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας συγκρινόμενη με 1 έτος πριν, μειώθηκε σε 39% έναντι 54% το προηγούμενο τρίμηνο! Ενώ το ποσοστό των CEOs που εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος μειώθηκε σε 33% έναντι 54% το προηγούμενο τρίμηνο! Αυτά και τα σχόλια δικά σας….

—-

Η Lamda Development

Τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα για το 2023 ανακοίνωσε χθες ο όμιλος Lamda Development καταγράφοντας επιδόσεις ρεκόρ.

Τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) αυξήθηκαν 69% στα 206 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 27 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 31 εκατ. ευρώ το 2022.

Ο τομέας των malls δε, κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας και συγκεκριμένα στα 81 εκατ. ευρώ. Η άνοδος των EBITDA ήταν της τάξης του 18% σε σχέση με το 2022.

Το Ελληνικό

Και να σας πάω λίγο στο πλέον ενδιαφέρον asset της Lamda αυτό του Ελληνικού.

Η πρόοδος του έργου φαίνεται πλέον και δια γυμνού οφθαλμού, αλλά οι αριθμοί πάντα έχουν τη δική τους σημασία.

Έτσι, το 2023 ήταν η πρώτη κερδοφόρα χρονιά σε επίπεδο EBITDA για τη μεγάλη επένδυση με τις συνολικές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων να φτάνουν πλέον στα 641 εκατ. ευρώ.

Είναι πλέον φανερό ότι σε διάστημα μόνο 2,5 χρόνων από την ημέρα που η LAMDA απόκτησε το Ελληνικό, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Η ζήτηση ακινήτων

Σας έχω πει, εδώ και καιρό, ότι η ζήτηση που εκδηλώνεται για τα οικιστικά συγκροτήματα του Ελληνικού είναι τεράστια. Και συνεχώς, όπως μαθαίνω, αυξάνεται. Και δεν πρόκειται μόνο για τα διαμερίσματα του Riviera Tower ή τις παραθαλάσσιες βίλες που αποτελούν μήλον της έριδος για το ποιος θα τις προλάβει αλλά και για τα πρώτα διαμερίσματα στη Little Athens.

Στη νέα γειτονιά του Ελληνικού έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής 243 διαμερίσματα και από αυτά τα 140 έχουν ήδη δεσμευτεί από αγοραστές – το 58% δηλαδή σε διάστημα λίγων μόνο μηνών….

Ο ΑΔΜΗΕ

Ρεκόρ επιδόσεων, όμως, κατέγραψε και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ο ΑΔΜΗΕ υπό την προεδρία του κ. Μάνου Μανουσάκη ανακοίνωσε επενδύσεις, οι οποίες αφορούν στην ανάπτυξη του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, ύψους 672 εκατ. ευρώ.

Τα projects των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Κρήτης με την Αττική και των νοτιοδυτικών Κυκλάδων είναι ορισμένα από τα εμβληματικά έργα του Διαχειριστή που ξεχωρίζουν και απορρόφησαν μεγάλο μέρος των κεφαλαιουχικών δαπανών.

Το δημόσιο

Πάντως, αυτό που έχω να σας επισημάνω και έχει περάσει στα ψιλά της δημοσιότητας είναι τα κέρδη που αποκομίζει το ελληνικό δημόσιο από τις επιδόσεις του ΑΔΜΗΕ.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 117,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 50% ήτοι 58,5 εκατ. ευρώ θα διανεμηθεί, ως είθισται, ως μέρισμα στους μετόχους της, εκ των οποίων το ελληνικό δημόσιο θα λάβει 29,8 εκατ. ευρώ, λόγω της συμμετοχής του κατά 51% στο μετοχικό κεφάλαιο του Διαχειριστή.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories