Σε νέο ιστορικό υψηλό βρέθηκε ο χρυσός την Πέμπτη, αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά τον ρόλο του ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Οι συνεχιζόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή αύξησαν την ελκυστικότητα του μετάλλου, παρά τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ που αύξησαν τις προοπτικές για λιγότερες μειώσεις των επιτοκίων.

Ο χρυσός κέρδισε 0,9% στα 2.382,09 δολάρια ανά ουγγιά. Οι τιμές άγγιξαν το ιστορικό υψηλό των 2.431,29 δολαρίων την περασμένη Παρασκευή. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό σημείωσαν άνοδο 0,4% στα 2.397,30 δολάρια.

Χρυσός: Συνεχίζει να «λάμπει» στο φόντο των αβέβαιων γεωπολιτικών εντάσεων

«Όταν υπάρχουν γεωπολιτικές εντάσεις, η φυσική αντίδραση των επενδυτών είναι να καταφεύγουν στον χρυσό, κάτι που συμβαίνει τώρα. Εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω, οι τιμές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το φράγμα των 2.500-2.600 δολαρίων, ενώ εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, τότε θα μπορούσαν να πέσουν στα 2.200 δολάρια», δήλωσε ο Everett Millman, επικεφαλής αναλυτής αγοράς της Gainesville Coins.

Η άνοδος του χρυσού ήρθε παρά τα δεδομένα για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ που παρέμειναν αμετάβλητες σε χαμηλά επίπεδα την περασμένη εβδομάδα. Τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και η ρητορική «γερακιού» των αξιωματούχων της Fed έχουν ωθήσει τους επενδυτές να επανεξετάσουν δραστικά τις πιθανότητες να μειώσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια σύντομα.

Ο αναλυτής της Bank of China International, Xiao Fu, δήλωσε ότι με τις προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων από τη Fed να μειώνονται και με τη φυσική απομάκρυνση κερδών που έρχεται όταν οι τιμές ανεβαίνουν γρήγορα, μπορεί να υπάρξει κάποια πίεση στον χρυσό, αλλά μια απότομη πτώση είναι απίθανη.

Το ασήμι αυξήθηκε κατά 0,5% στα 28,36 δολάρια ανά ουγγιά.

«Το αφήγημα περί έλλειψης αργύρου κερδίζει την προσοχή, με τη ζήτηση να ξεπερνά σταθερά τη νέα προσφορά. Αυτή η ανισορροπία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική προσαρμογή των τιμών στο μέλλον», τόνισε ο Alexander Zumpfe, έμπορος πολύτιμων μετάλλων στην Heraeus Metals. «Οι μακροπρόθεσμες τάσεις στην αγορά αργύρου παραμένουν ανοδικές, και ενώ οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις των τιμών μπορεί να είναι ευμετάβλητες και να επηρεάζονται από τις προθεσμιακές συναλλαγές».
Η πλατίνα παρέμεινε αμετάβλητη στα 938,15 δολάρια και το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 0,8% στα 1.034,50 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities