Αξιοσημείωτες αντοχές έδειξε το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, καταγράφοντας μάλιστα άνοδο προς τις 1.400 μονάδες, ανατρέποντας την αίσθηση της αβεβαιότητας που επικράτησε στις αρχές της εβδομάδας σχετικά με την επίδραση των εντάσεων της Μέσης Ανατολής, αλλά και τις δυνάμεις να ανακόψει τις διορθωτικές πιέσεις που δέχτηκε.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,84% στις 1.392,62 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.371,58 μονάδων (-0,69%) και 1.395,57 μονάδων (+1,05%). Ο τζίρος ανήλθε στα 105,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,5 εκατ. τεμάχια αξίας 10,2 εκατ. ευρώ.

Στις συμπληγάδες των επιτοκίων και της Μέσης Ανατολής η Wall Street

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,81% στις 3.378,85 μονάδες, ενώ στο +1,36% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.259,56 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,50% στις 1.179,67 μονάδες.

Δύσκολη και αυτή η εβδομάδα για το ΧΑ, το οποίο κατέγραψε απώλειες δοκιμάζοντας τις προηγούμενες ημέρες σημαντικά στηρίγματα. Ο γενικός δείκτης έχασε 0,57%, ο FTSE 25 είχε πτώση 0,49%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -1,88%.

Στον αστερισμό του «voladeality»

Η μεταβλητότητα συνεχίστηκε για ακόμα μια εβδομάδα στο ΧΑ, αυτή την φορά το εύρος της κίνησης είχε αντίστροφη πορεία από αυτή που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ξεκινώντας από τα χαμηλά των 1.357 μονάδων χτίζοντας μια αντίδραση που έφερε τον Γενικό Δείκτη κοντά στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε την Δευτέρα, όπως σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities.

Η αβεβαιότητα των γεωπολιτικών εξελίξεων έδωσε την θέση της σε επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον το οποίο εστίασε σε αποτελέσματα και κυοφορούμενες επιχειρηματικές εξελίξεις σε κλάδους αιχμής. Η εικόνα αυτή δεν είναι άσχετη με όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό, επιχειρηματικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε τομείς που αφορούν την ενέργεια, τις υποδομές και τις παραχωρήσεις δίνοντας εναύσματα συγκρίσεων και προσαρμογής των αποτιμήσεων.

Οι ζυμώσεις, η φημολογία και οι πρόσφατες οριστικοποιημένες συμφωνίες έχουν προκαλέσει στην αγορά μια νέα μορφή μεταβλητότητας που ορίζεται από τα τιμήματα και τις προσδοκίες που έπονται αυτών των αποτιμήσεων. Η συγκυρία που διανύουμε χαρακτηρίζεται από «voladeality» και αν και αδόκιμος σαν όρος περιγράφει στο μεγαλύτερο βαθμό την διάθεση της αγοράς να πριμοδοτήσει κλάδους και εταιρίες με υπερτιμήματα που εκπορεύονται από προσδοκίες εξαγορών.

Παράλληλα η ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων πλέον ενισχύει την εκτίμηση της υπέρβασης της περυσινής ιστορικής επίδοσης στην λειτουργική και καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών λειτουργώντας ανασταλτικά στην ένταση των πιέσεων. Ως τώρα στο 46% των εταιριών που έχουν ανακοινώσει μεγέθη τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώνονται σε 13,06 δις ευρώ, τα καθαρά κέρδη σε 10,07 δις ευρώ ενώ τα ανακοινωμένα μερίσματα διαμορφώνονται σε 3,5 δις ευρώ. Η απόσταση για τα ιστορικά υψηλά είναι 820 εκατ. ευρώ για τα λειτουργικά κέρδη και 300 εκατ. ευρώ για την καθαρή κερδοφορία ενώ οι εταιρίες σημαντικού ειδικού βάρους που δεν έχουν ανακοινώσει είναι οι ΓΕΚ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΑΒΑΞ και Καρέλιας εκτιμάται με βάση τις επιδόσεις του εννεαμήνου και του εξαμήνου ότι θα υπερκαλύψουν την διαφορά.

Πέρα από τα ρεκόρ επιδόσεων είναι εξίσου εντυπωσιακή η κατανομή των κερδοφόρων εταιριών: Το 94% των εταιριών που έχουν ανακοινώσει είναι κερδοφόρες ενώ μόλις 6% -δηλαδή 4 εταιρίες- είναι ζημιογόνες. Και σε αυτή την μέτρηση βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα ιστορικό υψηλό πλήθους κερδοφόρων εταιριών στο σύνολο του ΧΑ με προηγούμενο σημείο αναφοράς το 83% για τις χρήσεις 2003 και 2004.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά, το γύρισμα του Γενικού Δείκτη έχει καλές διαγραμματικές προϋποθέσεις συνέχισης της ανόδου προς τις 1.420 μονάδες Το κλείσιμο πάνω από τις 1.398 μονάδες ξαναβάζει την αγορά σε ανοδική τροχιά έχοντας πλέον την ετυμηγορία των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών οι οποίοι βρίσκονται σε απόλυτη σύγκλιση με το μέρος των αγοραστών.

Προς το παρόν ο MACD έχει δώσει ένα ασθενές σήμα αγορών που έρχεται από χαμηλά επίπεδα και προέχει η κάλυψη του καθοδικού χάσματος μεταξύ 1395 και 1397 μονάδων το οποίο αποτελεί μια τοπικής φύσεως αντίσταση. Η βασική ζώνη αντίστασης βρίσκεται στις 1.420-1.425 μονάδες η οποία θα απαιτήσει και την συνδρομή των ανάλογων υψηλότερων συναλλαγών αφού στο πρόσφατο παρελθόν ο Γενικός Δείκτης έχει αστοχήσει τέσσερις φορές στην υπέρβαση της.

Συμπερασματικά τα τεχνικά δεδομένα είναι αισθητά βελτιωμένα δίνοντας τον πρώτο λόγο στους αγοραστές, η αγορά έρχεται από μια αξιόλογη διόρθωση και οι φορές τάσεις στις δεικτοβαρείς μετοχές έχουν εφεδρείες ανόδου που μπορούν να αντισταθμίσουν κινήσεις διόρθωσης, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Cenergy έκανε ένα μίνι ράλι στο τέλος, κλείνοντας με άλμα 5,19%, με τη Βιοχάλκο και τη Λάμδα να την ακολουθούν με +4,88% και +4,39% αντίστοιχα. Στο +3,83% και τα ΕΛΧΑ, με την Jumbo να ξεπερνά την ενδοσυνεδριακή νευρικότητα και να κλείνει στο +2,87%.

Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΕΥΔΑΠ, Quest, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης, ενώ ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Autohellas, Coca Cola, Eurobank, Aegean, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Εθνική και Ελληνικά Πετρέλαια. Στον FTSE 25 μόνο ο ΟΤΕ και η Motor Oil δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν την κίνηση, καταγράφοντας μάλιστα αμφότερες απώλειες 1,2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες