Σημαντικές εκροές κατέγραψαν τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια διεθνώς το επταήμερο έως τις 17 Απριλίου, καθώς έχουν ενισχυθεί οι εκτιμήσεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων.  Επιπλέον η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή ώθησαν σε ρευστοποιήσεις μεριδίων σε αυτή την κατηγορία.
Οι καθαρές εκροές διαμορφώθηκαν σε 23,48 δισ. δολάρια, οι υψηλότερες από τα μέσα Δεκεμβρίου 2022, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ενίσχυσαν τις ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική, καθώς είπε ότι τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα μεγέθη για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τους τελευταίους τρεις μήνες δεν παρέχουν ισχυρή βάση για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής σύντομα.

Wall Street: Στις συμπληγάδες των επιτοκίων και της Μέσης Ανατολής

Ταυτόχρονα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ σκαρφάλωσε σε υψηλό πέντε μηνών στο 4,696% κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μειώνοντας την ελκυστικότητα των μετοχών ανάπτυξης μεγάλης κεφαλαιοποίησης και των συνδεόμενων αμοιβαίων κεφαλαίων τους.

Σε περιφερειακό επίπεδο, τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια των ΗΠΑ παρουσίασαν εκροές 21,15 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Τα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια σημείωσαν καθαρές ρευστοποιήσεις αξίας 5,39 δισ. δολαρίων, ενώ τα ασιατικά κεφάλαια προσέλκυσαν καθαρές εισροές 1,94 δισ. δολαρίων.

Οι τομείς της καταναλωτικής διακριτικής ευχέρειας και της υγειονομικής περίθαλψης σημείωσαν εβδομαδιαίες καθαρές πωλήσεις μεριδίων που άγγιξαν τα 800 εκατ. δολάρια ο καθένας. Οι επενδυτές πούλησαν επίσης μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων τεχνολογίας καθώς και χρυσό και πολύτιμα μέταλλα ύψους 585 εκατ. δολαρίων και 582 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα. Οι εισροές συα αμοιβαία κεφάλαια του χρηματοοικονομικού τομέα ανήλθαν σε 943 εκατ. δολάρια.

Τα ομολογιακά κεφάλαια και τα Διαχείρισης Διαθεσίμων

Τα ομολογιακά κεφάλαια προσέλκυσαν  νέα κεφάλαια αξίας 965 εκατ. δολαρίων, καταγράφοντας τη μικρότερη εβδομαδιαία καθαρή εισροή από τον Δεκέμβριο του 2023.

Οι επενδυτές ρευστοποίησαν μερίδια αξίας 3,93 δισ. δολαρίων από πιο ριψοκίνδυνα ομολογιακά κεφάλαια υψηλής απόδοσης, τα περισσότερα σε μια εβδομάδα από τον Φεβρουάριο του 2023. Αντίθετα, τα κρατικά ομολογιακά κεφάλαια προσέλκυσαν κεφάλαια 1,7 δισ. δολαρίων καταγράφοντας  τη 12η διαδοχική εβδομάδα καθαρών εισροών.

Τα αμοιβαία κεφάλαια Διαχείρισης Διαθεσίμων κατέγραψαν καθαρές πωλήσεις 139,44 δισ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία εκροή τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2020.

Μεταξύ των εμπορευμάτων, τα αμοιβαία κεφάλαια πολύτιμων μετάλλων παρέμειναν σε αδυναμία για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα καθώς έχασαν 549 εκατ. δολάρια. Τα αμοιβαία κεφάλαια του ενεργειακού τομέα, ωστόσο, είδαν καθαρές αγορές αξίας 201 εκατ. δολαρίων.

Τα στοιχεία που καλύπτουν 29.598 αμοιβαία κεφάλαια αναδυόμενων αγορών έδειξαν καθαρή εκροή 2,94 δισ. δολαρίων από ομολογιακά κεφάλαια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, τη μεγαλύτερη σε 12 εβδομάδες. Τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια παρουσίασαν καθαρές εκροές περίπου 962 εκατ. δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές