Aνησυχεί λιγότερο για τον πληθωρισμό στη Βρετανία ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), Ντέιβ Ράμσντεν, δίνοντας σήμα ότι μπορεί να υποστηρίξει τη μείωση των επιτοκίων.

Ο Ράμστεν υποστήριξε ότι η δυναμική των πληθωριστικών πιέσεων «συγκλίνει» με το πιο αισιόδοξο σκηνικό στην ευρωζώνη.

ΔΝΤ: Ήπια προσγείωση της ευρωπαϊκής οικονομίας με αστερίσκους – Πότε βλέπει μείωση των ευρεπιτοκίων

«Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάρτιο κινήθηκε χαμηλότερα από τον αντίστοιχο δείκτη στις ΗΠΑ και τα στοιχεία του Απριλίου είναι πολύ πιθανό να δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συγκλίνει με τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ» είπε ο Ράμσντεν σε κείμενο ομιλίας που εκφώνησε στην Ουάσιγκτον.

Πιο κοντά στην ΕΚΤ παρά στη Fed

Οι παρατηρήσεις υπογραμμίζουν μια στροφή τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για τον υποδιοικητή. Οι πληθωριστικές πιέσεις στη Βρετανία το 2023 κινήθηκαν υψηλότερα και πιο επίμονα σε σχέση με τις ΗΠΑ και την ευρωζώνη με αποτέλεσμα η κεντρική τράπεζα να μην διατηρήσει τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών. Ο Ράμστεν που έκλινε περισσότερο προς την ομάδα των γερακιών φαίνεται να αλλάζει στάση.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι οι απότομες μειώσεις του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από το φθινόπωρο έθεσαν τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου 2% της BOE τον Απρίλιο. Είπε επίσης ότι είναι πιο σίγουρος ότι οι εγχώριες πιέσεις «υποχωρούν».

Οι εκτιμήσεις του συνάδουν με αυτές του διοικητή, Άντριου Μπέιλι, οι οποίες έχουν τροφοδοτήσει τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων. Μετά τις δηλώσεις του υποδιοικητή οι traders τιμολογούν μειώσεις επιτοκίων κατά δύο τρίμηνα ως το τέλος του έτους.

Ερωτηθείς μετά την ομιλία του σχετικά με την ανάγκη να παραμείνει κοντά στην πολιτική πορεία της Fed, ο Ράμστεν τόνισε το πρόσφατο ιστορικό της BοE να κινείται πριν από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων και την ποσοτική σύσφιγξη. Είπε επίσης ότι η αγορά μπορεί να εξακολουθεί να έχει παρατεταμένες ανησυχίες σχετικά με την επιμονή του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι για το οποίο ο ίδιος ανησυχεί όλο και λιγότερο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζει τους επενδυτές για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ είπε αυτή την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο.

Ο υποδιοικητής εξήγησε ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό στην Βρετανία από τις εγχώριες πιέσεις έχουν πλέον κλίση προς τα κάτω σε σύγκριση με τις προβλέψεις της BοE τον Φεβρουάριο. Πρόσθεσε ότι η «αγορά εργασίας συνέχισε σαφώς να χαλαρώνει» και ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική μειώνει τον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένων των σταθερών τιμών που παρατηρούνται στον τομέα των υπηρεσιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή