«Ανοιχτή» σε μια πιθανή προσφορά εξαγοράς της ενεργειακής εταιρείας Naturgy από την TAQA του Άμπου Ντάμπι δηλώνει η κυβέρνηση της Ισπανίας που διευκρίνησε πάντως ότι ενώ θα υπερασπιστεί τα στρατηγικά της συμφέροντα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπλοκάρει τη συμφωνία.

Η TAQA επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τους τρεις μεγαλύτερους μετόχους της Naturgy σχετικά με μια πιθανή προσφορά για τη μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στην Ισπανία, μεταδίδει το Reuters.

Ισπανία: Η Γερμανία μπορεί να βρει έναν τρόπο να λειτουργήσει ο κοινός δανεισμός της ΕΕ

Δεδομένου του στρατηγικού ρόλου της Naturgy στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, η κυβέρνηση βάσει νόμου πρέπει να έχει λόγο σε μια τέτοια συμφωνία.

«Έχω μιλήσει για την ανάγκη να είμαστε σε εγρήγορση και να εγγυηθούμε την ενεργειακή ασφάλεια για την υπεράσπιση των στρατηγικών συμφερόντων της Ισπανίας», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Teresa Ribera όταν ρωτήθηκε για την πιθανή συμφωνία σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό δεν σημαίνει βέτο για οποιαδήποτε εταιρεία ή επενδυτή», πρόσθεσε.

Η Ισπανία έχει ήδη δείξει ότι διαθέτει τους μηχανισμούς για την προστασία των συμφερόντων της, όταν ενέκρινε την προσφορά μερικής εξαγοράς της Naturgy από το αυστραλιανό fund IFM το 2021, δήλωσε η Ribera.

Οι όροι που έθεσε η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση επέβαλε όρους για την προστασία των θέσεων εργασίας, των επενδύσεων και της παροχής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
«Οι μηχανισμοί ελέγχου ή οι μηχανισμοί επαγρύπνησης για επενδύσεις από τρίτες χώρες ενεργοποιήθηκαν και εισήχθησαν ορισμένοι όροι και πιστεύω ότι λειτούργησε σωστά», δήλωσε.

Πέρυσι, η Ισπανία αντιμετώπισε μια παρόμοια απόφαση μετά την αγορά από την STC της Σαουδικής Αραβίας ποσοστού 9,9% στον τηλεπικοινωνιακό φορέα Telefonica. Τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα αγοράσει ποσοστό έως 10% στην Telefonica ως αντιστάθμισμα.

Η Ριμπέρα δήλωσε ότι η κυβέρνηση «θα παρακολουθεί στενά πώς εξελίσσονται αυτές οι συνομιλίες (για τη Naturgy) και, κατά περίπτωση, τα χαρακτηριστικά των όρων υπό τους οποίους ένας επενδυτής εκτός ΕΕ μπορεί να γίνει μέρος των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας».

Η Naturgy έχει μερίδιο σε έναν βασικό αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Ισπανίας και Αλγερίας. Έχει επίσης μακροπρόθεσμο συμβόλαιο για την εισαγωγή περίπου 3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου κάθε χρόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή