Εκλογές πλησιάζουν στον Καναδά και οι δημοσκοπήσεις φέρνουν ανησυχητικά μηνύματα για τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό. Κυβερνά εξάλλου από το 2015 και είναι μοιραίο ο ίδιος και το Φιλελεύθερο Κόμμα του να εισπράττουν μια κάποια «κόπωση» του εκλογικού σώματος. Κατά κανόνα οι «κουρασμένοι» εντοπίζονται στις μεσαίες και μεγαλύτερες ηλικίες των ψηφοφόρων.

Ο Τριντό όμως θέλει να κερδίσει τους νέους κι ακούραστους, πλην όμως απογοητευμένους από την εκτίναξη του κόστους ζωής, που για πολλούς αποτελεί από τροχοπέδη έως και απαγορευτική συνθήκη για την εκπλήρωση των νεανικών σχεδίων και των ονείρων τους.

Τριντό: Προωθεί τρισδιάστατα εκτυπωμένα προκάτ σπίτια

Οι κάλπες για τις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές στον Καναδά θα στηθούν τον Οκτώβριο του 2025, αλλά σε κάθε προεκλογικό μέτρο πρέπει δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να αποδώσει ή τουλάχιστον να δοθεί χρόνος στους εκλογείς για να το σκεφτούν και να το εμπεδώσουν. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για ένα γενναίο πρόγραμμα αναδιανομής του πλούτου με τη μεταφορά του από τα πιο ευκατάστατα προς τα ασθενέστερα από οικονομικής απόψεως νοικοκυριά, τα οποία εξακολουθούν να αφθονούν παρότι ο Καναδάς μετέχει στον όμιλο των 7 πλουσιότερων κρατών του πλανήτη (G7).

4 δισ. CAD ετησίως

Στον τελευταίο προϋπολογισμό της δεύτερης κυβερνητικής θητείας του ο Τζάστριν Τριντό προβλέπει έσοδα άνω των 20 δισ. καναδικών δολαρίων (13,6 δισ. ευρώ) για την επόμενη πενταετία χάρη στο νέο φορολογικό σύστημα που προάγει την αναλογικότητα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η φορολογική μεταρρύθμιση που βασίζεται στη φοροδοτική ικανότητα των Καναδών πολιτών συμπίπτει με μια όχι τόσο ευνοϊκή συγκυρία, διότι η κυβέρνηση Τριντό πασχίζει να κρατήσει την καναδική οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά, έστω και με πολύ αναιμικό ρυθμό το 2024, και να αποφύγει την ύφεση παρά τα σχετικά υψηλά επιτόκια που φρενάρουν την οικονομική δραστηριότητα.

Στο σκέλος των δαπανών ο προϋπολογισμός του Τριντό είναι σαφής στις στοχεύσεις του. Το μεγαλύτερο μέρος των επιπλέον κονδυλίων που θα διατεθούν κατευθύνεται στους τομείς της εκπαίδευσης, της στέγασης και της εργασίας. Στους τομείς δηλαδή που ταλανίζουν πρωτίστως, αν όχι και κατ’ αποκλειστικότητα, τους νέους στην ηλικία ψηφοφόρους.

«Δικαιοσύνη για κάθε γενιά»

«Με περισσότερες από 10 ποσοστιαίες μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις από τον κύριο αντίπαλό του, τον ηγέτη των Συντηρητικών Πιερ Πουαλιέβρ, ο Φιλελεύθερος Τζάστιν Τριντό πρέπει να ξανακερδίσει την υποστήριξη των νεότερων ψηφοφόρων του Καναδά που τον οδήγησαν στην εξουσία το 2015», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), θυμίζοντας ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο έως τις 20 Οκτωβρίου 2025.

Θα έλεγα πάντως κανείς ότι ο νέος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Τριντό είναι κομμένος και ραμμένος έτσι ώστε να σαγηνεύσει τους νέους. «Υποσχόμαστε δικαιοσύνη για κάθε γενιά. Για πάρα πολλούς Καναδούς, ειδικά όσοι ανήκουν στους Millennials και στη Generation Z (οι γεννηθέντες από το 1981 έως το 2012 δηλαδή) νιώθουν ότι η σκληρή δουλειά τους δεν αποδίδει καρπούς. Δεν επωφελούνται ανάλογα με τους γονείς και τους παππούδες τους», δήλωσε η υπουργός Προϋπολογισμού Κρίστια Φρίλαντ.

Η καναδέζα υπουργός εξήγησε ότι «σήμερα ένας ξυλουργός ή μια νοσοκόμα φορολογούνται συχνά με υψηλότερο συντελεστή από όσο ένας πολυεκατομμυριούχος». Κάτι που «δεν είναι δίκαιο και πρέπει να αλλάξει». Σε μια συγκυρία κατά την οποία το κόστος ζωής αποτελεί τη βασική ανησυχία για τους περισσότερους Καναδούς, ο προϋπολογισμός της Φρίλαντ περιλαμβάνει μια σειρά διατάξεων για την ελάφρυνση του λογαριασμού που πληρώνουν τα νοικοκυριά στην Εφορία.

Μέτρα για την στέγαση

Ο Καναδάς δεν εξαιρείται από το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση Τριντό έχει εδώ και καιρό δεσμευτεί να χτίσει 3,87 εκατ. νέες κατοικίες έως το έτος 2031, «με ρυθμό και σε κλίμακα που δεν έχει παρατηρηθεί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», όπως δήλωσε η Κρίστια Φρίλαντ από το βήμα του Κοινοβουλίου.

Στο νέο προϋπολογισμό η κυβέρνηση της Οττάβα δεσμεύεται να αποχαρακτηρίσει δημόσια γη για στέγαση, να μετατρέψει ομοσπονδιακά γραφεία σε διαμερίσματα και επίσης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ακινήτων που μένουν κενά φορολογώντας τα επιπλέον.

Το AFP μεταδίδει ότι το Μάρτιο οι τιμές των νέων κατοικιών σημείωσαν μικρή υποχώρηση, όχι όμως αρκετή για να αντισταθμίσει τα αυξανόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που είναι απαγορευτικά για πολλούς νέους αγοραστές. «Ο πληθωρισμός στον Καναδά έχει υποχωρήσει κάτω από το 3% από τον Ιανουάριο, αλλά προς το παρόν η Κεντρική Τράπεζα της χώρας διστάζει να μειώσει τα επιτόκια», σημειώνει το Πρακτορείο.

Πυρκαγιές και αντισύλληψη

Ο προϋπολογισμός προβλέπει επίσης την αποδέσμευση κεφαλαίων για την υλοποίηση ενός προγράμματος που δωρεάν αντισύλληψης για τον καλύτερο οικογενειακό προγραμματισμό. Προβλέπει κονδύλια για την ενίσχυση της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, καθώς οι συνθήκες και εφέτος το καλοκαίρι θα ευνοούν, κατά τους ειδικούς, το ξέσπασμα καταστροφικών πυρκαγιών. Στο πλαίσιο αυτό η Οττάβα διπλασιάζει την έκπτωση φόρου για τους εθελοντές πυροσβέστες.

Σε ό,τι αφορά την προϋπολογισθείσα αύξηση των δαπανών για την άμυνα η κυβέρνηση Τριντό δεν πρωτοτυπεί – ο Καναδάς είναι ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ εξάλλου.

Χρέος κάτω από 42% του ΑΕΠ

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού, η κυβέρνηση αναθεωρεί στο 0,7% την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το οικονομικό έτος 2024-2025 από 0,5% που είχε προαναγγείλει τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Κρίστια Φρίλαντ δήλωσε ότι το δημόσιο χρέος του Καναδά θα αυξηθεί ελαφρά το επόμενο οικονομικό έτος και θα φτάσει στο νέο επίπεδο-ρεκόρ των 1,3 τρισ. καναδικών δολαρίων (887 δισ. ευρώ). Ωστόσο ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ του Καναδά αναμένεται να μειωθεί στο 41,9%.

Μικρή υποχώρηση αναμένεται και στο δημοσιονομικό έλλειμμα, που προβλέπεται να υποχωρήσει στα 39,8 δισ. δολάρια Καναδά (27,1 δισ. ευρώ) και να παραμείνει σταθερό την επόμενη διετία περίπου στο 1,4% ως ποσοστό του ΑΕΠ, προτού αρχίσει να μειώνεται το 2026-2027. Είναι προφανές ότι η δημοσιονομική εικόνα του Καναδά λύνει τα χέρια στον ηλικίας 53 ετών πρωθυπουργό για να ασκήσει μια φιλολαϊκή κοινωνική πολιτική που θα δώσει… τόπο στα νιάτα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή