Ένα διετές ανώτατο όριο για την εισαγωγή ξένων φοιτητών ανακοίνωσε ο Καναδάς, ο οποίος αποτελούσε τα τελευταία χρόνια μια εξαιρετικά δημοφιλή λύση σπουδών και μετεκπαίδευσης για χιλιάδες αλλοδαπούς σπουδαστές.

Ωστόσο η εκρηκτική αυτή αύξηση επιδείνωσε την έλλειψη στέγης στη χώρα. Πέρυσι ο Καναδάς εξέδωσε σχεδόν 1 εκατομμύριο άδειες σπουδών, περίπου τριπλάσιες από ό,τι πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Με τις νέες προτάσεις, αναμένεται η εισδοχή να μειωθεί κατά σχεδόν το ένα τρίτο.

Καναδάς: Απροσδόκητη συρρίκνωση της οικονομίας το τρίτο τρίμηνο

Νέοι κανόνες για τους φοιτητές

Ο υπουργός Μετανάστευσης του Καναδά, Marc Miller, δήλωσε ότι η φιλελεύθερη κυβέρνηση θα εισαγάγει ένα προσωρινό, διετές ανώτατο όριο στις φοιτητικές visa, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα την έκδοση περίπου 364.000 θεωρήσεων το 2024.

Όπως αναφέρει το Reuters, ονέοι κανόνες θα θέσουν επίσης όρια στις άδειες εργασίας που χορηγούνται σε αλλοδαπούς φοιτητές μετά την απόκτηση πτυχίου, γεγονός που πιθανότατα θα τους ενθαρρύνει να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Οι άδειες αυτές θεωρούνταν προηγουμένως ως μια εύκολη οδός για την εξασφάλιση μόνιμης κατοικίας. Τα άτομα που ακολουθούν μεταπτυχιακά ή μεταδιδακτορικά προγράμματα θα μπορούν να λάβουν τριετή άδεια εργασίας.

Οι σύζυγοι των διεθνών φοιτητών που είναι εγγεγραμμένοι σε άλλα επίπεδα σπουδών, συμπεριλαμβανομένων των προπτυχιακών και των κολεγιακών προγραμμάτων, δεν θα είναι πλέον επιλέξιμοι, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ενώ η αποδοχή νέων αιτήσεων για άδεια σπουδών το 2025 θα υπόκειται σε επαναξιολόγηση στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Μια δύσκολη απόφαση

Ο Καναδάς έχει αναδειχθεί σε δημοφιλή προορισμό για τους διεθνείς φοιτητές, καθώς είναι σχετικά εύκολο να αποκτήσουν άδεια εργασίας μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Όμως η αύξηση των διεθνών φοιτητών οδήγησε σε οξεία έλλειψη ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, γεγονός που ανέβασε τα ενοίκια στα ύψη. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με την Statscan, τον Δεκέμβριο, τα ενοίκια σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκαν κατά 7,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Παράλληλα η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό έχει πληγεί κυρίως λόγω της κρίσης οικονομικής αδυναμίας, και ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Συντηρητικού Κόμματος Πιερ Πουαλεβιέ έχει αποκτήσει επιβλητικό προβάδισμα έναντι του Τριντό στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.

Εκτός από την κρίση των ενοικίων, η κυβέρνηση ανησυχεί επίσης για την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχουν ορισμένα από τα ιδρύματα.

Ποιοι πλήττονται

Σαφώς οι διεθνείς φοιτητές που συνεισφέρουν ωστόσο περίπου 16,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως στην καναδική οικονομία. Η κίνηση αυτή θα πλήξει πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα που είχαν επεκτείνει τις πανεπιστημιουπόλεις τους με την ελπίδα της συνεχούς εισροής φοιτητών.

Το Οντάριο, η πολυπληθέστερη επαρχία, έλαβε το μεγαλύτερο μερίδιο των διεθνών φοιτητών. Ορισμένες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των τομέων των εστιατορίων και του λιανικού εμπορίου, έχουν προειδοποιήσει ότι το ανώτατο όριο για τους αλλοδαπούς φοιτητές θα δημιουργήσει έλλειψη εργαζομένων part time.

Κι αυτό έρχεται να προστεθεί στο γεγονός ότι τα εστιατόρια σε ολόκληρο τον Καναδά αντιμετωπίζουν ήδη ελλείψεις εργατικού δυναμικού με σχεδόν 100.000 κενές θέσεις εργασίας, ενώ οι διεθνείς φοιτητές αποτελούσαν το 4,6% των 1,1 εκατομμυρίων εργαζομένων στον κλάδο της εστίασης το 2023, σύμφωνα με το Reuters.

Οι καναδικές τράπεζες είχαν επωφεληθεί από την εισροή νέων φοιτητών, καθώς κάθε φοιτητής έπρεπε να διαθέτει πιστοποιητικά εγγυημένων επενδύσεων (GIC) άνω των 20.000 δολαρίων Καναδά, προϋπόθεση για τους ξένους φοιτητές ώστε να καλύπτουν τα έξοδα διαβίωσης.

Η συντριπτική πλειονότητα, περίπου το 40%, των ξένων φοιτητών προέρχεται από την Ινδία, με την Κίνα να έρχεται δεύτερη με περίπου 12%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2022.

Το Πανεπιστήμιο του Τορόντο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι προσβλέπει να συνεργαστεί με όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης για να διασφαλίσει ότι η κατανομή των αδειών σπουδών αναγνωρίζει ιδρύματα όπως το U of T και αντιμετωπίζει το πρόβλημα εκεί που υπάρχουν οι προκλήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή