Η καναδική κυβέρνηση περιορίζει την εκθετική αύξηση του αριθμού των αλλοδαπών φοιτητών στη χώρα, καθώς κατηγορούνται ολοένα και περισσότερο για μια κρίση προσιτής στέγης.

Ο Καναδάς, ο οποίος έχει τη φήμη ότι είναι φιλόξενος για μετανάστες, έχει θέσει ένα ανώτατο όριο δύο ετών στον αριθμό ξένων φοιτητών στους οποίους θα χορηγήσει βίζα. Το 2024 και το 2025, οι επαρχίες υποχρεούνται να μειώσουν τους ξένους φοιτητές κατά 35%, δηλαδή 210.000 λιγότερους. Το ανώτατο όριο εξαιρεί τους φοιτητές που επιδιώκουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά, αναφέρουν οι Financial Times.

Καναδάς: Έρχεται η νομιμοποίηση της κοκαΐνης- Τι προβλέπει εταιρεία startup

Ο νέος κανονισμός, προκλήθηκε από «κακούς παράγοντες», σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης Μαρκ Μίλερ, ο οποίος επέκρινε τον πολλαπλασιασμό των άθλιων ιδιωτικών κολεγίων, σε όλη την χώρα.

«[Τα κολέγια] είναι το ισοδύναμο των εκτροφείων σκύλων και απλώς βγάζουν διπλώματα», είπε ο Μίλερ.

Αυτά τα σχολεία απευθύνονται σε διεθνείς φοιτητές που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλά δίδακτρα για να αποκτήσουν καναδική εκπαίδευση, άδεια μεταπτυχιακής εργασίας και, εάν πληρούν τις προϋποθέσεις, μόνιμη διαμονή στη χώρα.

Η κεντρική Τράπεζα δείχνει την μετανάστευση για τα ακριβά νοίκια

Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με ορισμένους, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας του Καναδά, να επισημαίνουν τη μετανάστευση ως μια αιτία.

«[Η μετανάστευση] είναι ένα από τα πράγματα που ασκούν πίεση στις στεγαστικές συνιστώσες του πληθωρισμού», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Τιφ Μακλέμ, διοικητής της Τράπεζας το Καναδά.

Το 44% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Environics τον Σεπτέμβριο δήλωσε ότι η μετανάστευση στον Καναδά είναι υπερβολική. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο αντίδρασης στη μετανάστευση από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Από εκείνους που εξέφρασαν αμφιβολίες για τους μετανάστες, το 38% είπε ότι οφείλεται στο ρόλο τους στην άνοδο των τιμών των ακινήτων.

Τον Ιούνιο του 2023, ο πληθυσμός του Καναδά έφτασε τα 40 εκατομμύρια, από 35 εκατομμύρια μια δεκαετία νωρίτερα. Υπήρξε ένα ρεκόρ 1,1 εκατομμυρίων νέων κατοίκων το 2022, που προσελκύθηκαν από τους φιλόδοξους μεταναστευτικούς στόχους του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό. Η κυβέρνησή του σχεδιάζει να δεχτεί 500.000 μόνιμους κατοίκους μέχρι το 2025, αριθμός που αυξάνεται σταθερά από τους 272.000 που έγιναν δεκτοί το 2015, τη χρονιά που εξελέγη.

Τεράστια αύξηση φοιτητών

Στο τέλος του 2015, υπήρχαν περίπου 219.000 κάτοχοι αδειών σπουδών στον Καναδά, αριθμός που αυξήθηκε σε περισσότερους από 579.000 στο τέλος του 2023. Την ίδια περίοδο, ο πληθυσμός του Καναδά αυξήθηκε κατά 13%, αλλά η αύξηση του στεγαστικού αποθέματος δεν έχει συμβαδίσει.

Ο αριθμός των ιδιωτικών κατοικιών αυξήθηκε κατά 5,7% από το 2016 έως το 2021.

Το περιορισμένο απόθεμα κατοικιών και η υψηλή ζήτηση έχουν ωθήσει τη μέση τιμή κατοικίας στα 657.000 δολάρια Καναδά (487.000 δολάρια ΗΠΑ) στο τέλος του 2023, από 390.000 δολάρια Καναδά μια δεκαετία νωρίτερα, σύμφωνα με την  Ένωση Κτηματομεσιτών Καναδά. Οι μέσες τιμές κατοικιών στο Τορόντο και το Βανκούβερ είναι πάνω από $1 εκατ. Δολάρια Καναδά.

Η Οτάβα ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα επεκτείνει την απαγόρευση των ξένων αγοραστών κατοικιών έως το 2027, μια κίνηση που αποσκοπεί στον περιορισμό της κερδοσκοπίας για τα ακίνητα που τέθηκαν σε ισχύ στις αρχές του 2023.

Στην περιοχή του Τορόντο, έναν σημαντικό κόμβο για μετανάστες, το μέσο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου έχει εκτιναχθεί κατά 1.000 δολάρια Καναδά την τελευταία δεκαετία σε 2.633 δολάρια Καναδά το μήνα.

Εν τω μεταξύ, τα ποσοστά των κενών κατοικιών προς ενοικίαση σε όλη τη χώρα έχουν μειωθεί ριζικά και ο πληθωρισμός των ενοικίων είναι επίμονος. Το αυξανόμενο κόστος στέγασης αποτέλεσε το 53% του συνολικού πληθωρισμού του Καναδά το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

«Αυτή η αύξηση των μεταναστών ήταν απρογραμμάτιστη και πραγματικά ακινητοποίησε την κυβέρνηση», δήλωσε στους FT ο Μάικ Μόφατ, καθηγητής οικονομικών στο Richard Ivey School of Business στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο.

Ξένοι φοιτητές: Η κότα που κάνει χρυσά αυγά

Τα δίδακτρα συνήθως ρυθμίζονται επαρχιακά για εγχώριους φοιτητές, ενώ αυτά των ξένων φοιτητών δεν υπόκεινται στους ίδιους κανόνες και χρησιμεύουν ως κότα που κάνει χρυσά αυγά για τα ιδρύματα.

Στο Sheridan College στα προάστια του Τορόντο, όπου το 38% των φοιτητών είναι ξένοι και τα δίδακτρα τους είναι 8.103 δολάρια Καναδά ανά τρίμηνο, περίπου έξι φορές το ποσό που πληρώνει ένας εγχώριος φοιτητής.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είδαν οι Financial Times δείχνουν πόσα θα χάσουν τα πανεπιστήμια του Καναδά λόγω του ανώτατου ορίου. Ο πρόεδρος του Sheridan College προειδοποίησε το προσωπικό ότι θα προκαλέσει απώλεια εσόδων έως και 100 εκατομμυρίων δολαρίων Καναδά τα επόμενα δύο χρόνια.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για αύξηση του αποθέματος κατοικιών της έως και 450.000 την επόμενη δεκαετία. Όμως, καθώς η χώρα στοχεύει να δέχεται 500.000 μόνιμους κατοίκους ετησίως έως το 2025, το νέο απόθεμα κατοικιών και η μείωση των ξένων φοιτητών μπορεί να μην είναι αρκετά για να μειώσουν τις τιμές ενοικίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή